Влез в акаунта си

Бързи съвети за подобряване на качеството на печат при 3D печат

Индустриалният 3D печат направи революция в производството, като позволи производството на сложни части с прецизност и ефективност. Въпреки това, постигането на висококачествени резултати при 3D печат може да бъде предизвикателство и много фактори влияят върху крайния резултат.широкоформатен 3д принтер
В тази статия от Innovana3D ще проучим 10 основни съвета, които да ви помогнат да подобрите качеството на вашите индустриални 3D разпечатки.
Съвет 1: Използвайте дизайн за адитивно производство (DfAM)
Една от най-важните стъпки за постигане на висококачествени 3D разпечатки е проектирането на вашите части с мисълта за адитивното производство. DfAM се фокусира върху оптимизиране на дизайна за процеса на 3D печат, намаляване на необходимостта от опори, минимизиране на надвеси и осигуряване на структурна цялост. Възприемайки принципите на DfAM, можете значително да подобрите качеството на вашите разпечатки.3дбгпринт

Правила на DfAM, източник Altair
Съвет 2: Избор на материал
Изборът на правилния материал е от първостепенно значение за постигане на качествени отпечатъци. Различните материали имат различни свойства, включително здравина, издръжливост и устойчивост на топлина. Обмислете специфичните изисквания на вашето приложение и изберете материал, който отговаря на тези нужди. Експериментирайте с различни нишки или прахове, за да намерите най-подходящия за вашия проект.
Вижте как работи Innovana3D и също така разгледайте неговата библиотека с материали с повече от 40 AM материала.3д принтиране
Съвет 3: Настройки на температурата
Прецизният контрол на температурата е от решаващо значение за успешния 3D печат. Уверете се, че температурата на дюзата и леглото на вашия принтер е настроена правилно за избрания материал. Експериментирайте с различни температурни настройки, за да намерите оптималната комбинация, която намалява проблеми като изкривяване и нанизване, като същевременно поддържа адхезия.

Температурни настройки за малко материали
Съвет 4: Калибриране
Калибрирайте редовно вашия 3D принтер, за да осигурите точни и последователни разпечатки. Калибрирането включва фина настройка на настройки като височина на дюзата, скорост на екструдиране и нивелиране на леглото. Проверките за калибриране трябва да бъдат част от вашата рутинна поддръжка, за да поддържате качеството на печат.

3D модели за тестване на калибриране
Съвет 5: Настройки за печат
Обърнете специално внимание на настройките за печат като височина на слоя, плътност на запълване и скорост на печат. Тези настройки могат значително да повлияят на качеството на крайния печат. Експериментирайте с различни конфигурации, за да намерите правилния баланс между скорост и качество, в зависимост от изискванията на вашия проект.3dbgprint
Съвет 6: Мониторинг по време на печат
Следете внимателно вашия 3D принтер по време на процеса на печат. Това включва наблюдение на първоначалните слоеве, за да се осигури правилна адхезия и проверка за всякакви признаци на проблеми като запушване на дюзите или засядане на нишки. Да бъдете бдителни по време на печат може да ви помогне да откриете проблемите навреме и да предотвратите неуспешни разпечатки.

Themwood SuperControl, източник Themwood SuperControl
Наблюдението на 3D печата е от съществено значение, за да се гарантира успехът на вашите разпечатки и за откриване и разрешаване на всички проблеми, които могат да възникнат по време на процеса на печат. Ето пет софтуерни програми, които могат да се използват за наблюдение на 3D печат:3д скенер
OctoPrint
OctoPrint е популярен софтуер за управление на 3D принтер с отворен код, който включва възможности за наблюдение. Позволява ви дистанционно да контролирате и наблюдавате вашия 3D принтер чрез уеб интерфейс. Можете да гледате видео на живо от вашия принтер, да проследявате напредъка на печата и да получавате известия, ако възникнат проблеми.
PrintRun (Pronterface)
PrintRun, известен още като Pronterface, е друг софтуер с отворен код, който предлага функции за управление и наблюдение на 3D принтер. Той предоставя информация в реално време за вашата задача за печат, като температура, напредък и всякакви грешки, които могат да възникнат по време на печат.
Repetier-сървър
Repetier-Server е софтуер за управление на 3D принтер, който ви позволява да наблюдавате и контролирате няколко 3D принтера едновременно. Той предоставя уеб-базиран интерфейс за наблюдение на напредъка на печата, преглед на емисиите на камерата и дистанционно управление на заданията за печат.
AstroPrint
AstroPrint е базирана на облак платформа за 3D печат, която включва функции за наблюдение. Той предлага удобен за потребителя интерфейс за качване, нарязване и наблюдение на разпечатки. Можете да наблюдавате състоянието и напредъка на вашия 3D принтер от уеб браузър или мобилно приложение.
MatterControl
MatterControl е софтуер за 3D печат, който предоставя и възможности за наблюдение. Той предлага вградена функция за наблюдение на камерата, която ви позволява да преглеждате вашия печат в реално време. Можете да проследявате температурата, нивото на леглото и да получавате известия, ако възникнат проблеми.
Съвет 7: Редовна поддръжка
Редовната поддръжка е от ключово значение за поддържането на вашия 3D принтер в най-добра форма. Почиствайте редовно дюзата и екструдера, смазвайте движещите се части и проверявайте принтера за износени компоненти. Един добре поддържан принтер е по-вероятно да произвежда последователни, висококачествени разпечатки.
Редовно почистване: Поддържайте строителната плоча (леглото) чиста, като отстранявате остатъчната нишка и лепилния материал след всеки печат. Почистете дюзата, за да предотвратите запушване, като я загреете и използвате мека четка или инструмент за почистване на нишки, за да отстраните всички натрупани остатъци.