Влез в акаунта си

Как да инвестираме в недвижими имоти през 2023 г

Инвестирането в недвижими имоти е вечно популярно и докато високите лихвени проценти може би смекчават пазара сега, инвеститорите вероятно ще се върнат към недвижимите имоти с отмъщение, ако и когато лихвите паднат. Всъщност 29 процента от американците казаха, че недвижимите имоти са най-добрият им избор за инвестиране на пари, от които няма да се нуждаят поне 10 години, според скорошно проучване на Bankrate.first estates

Потребителите имат различни начини, по които могат да инвестират в недвижим имот, включително много опции отвъд това просто да станат наемодател, въпреки че това е изпитана във времето опция за тези, които искат сами да управляват имот. Плюс това, новите бизнес платформи правят по-лесно от всякога инвестирането в недвижими имоти, без да се налага да печелите десетки хиляди или повече в брой.

В тази статия

Ключови статистики
Инвестиция в недвижими имоти през 2023 г

 1. Купете си собствен дом
 2. Купете имот под наем и станете наемодател
 3. Помислете за обръщане на къщи
  Покажи повече
  Инвестиране в недвижими имоти – Основни статистики:софия апартаменти под наем
  Средната 30-годишна ипотека достигна процент от 6,97 процента през март 2023 г., според данни на Bankrate. Средната 15-годишна ипотека е 6,21 процента.
  Общият процент на собственост върху жилища в САЩ е бил 66 процента през четвъртото тримесечие на 2022 г., според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.
  В края на 2022 г. близо 80 процента от тези на възраст 65 и повече години са притежавали собствени домове, в сравнение с около 39 процента за тези под 35 години, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.
  През 2022 г. по-възрастното поколение Y и милениалите (родени между 1980 г. и 1989 г.) съставляват най-голямата част от купувачите на жилища – 25 процента, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Поколението X (родени между 1965 и 1979 г.) представлява най-голямата част от продавачите – 24 процента.
  Средният искан наем за свободни жилища е бил 1322 долара на месец през четвъртото тримесечие на 2022 г., според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.агенция за недвижими имоти
  Средната искана цена за свободни имоти за продажба през четвъртото тримесечие на 2022 г. е била 284 000 долара, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.
  Към март 2023 г. средната къща е била на пазара 54 дни, според Realtor.com. Това е с 18 дни повече от март 2022 г.
  Процентът на свободните жилища под наем в метрото е 5,6 процента през четвъртото тримесечие на 2022 г., в сравнение с 5,9 процента в големите градове и 5,3 процента в предградията, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.
  Инвестиция в недвижими имоти през 2023 г
  Пазарът на недвижими имоти беше силно засегнат от нарастващите лихви. Покачващите се лихви правят жилищата по-малко достъпни за кредитополучателите, което означава, че собствениците може да трябва да намалят исканите си цени, за да преместят имот, и това беше случаят през по-голямата част от 2022 г. и началото на 2023 г.продажба на имоти

В началото на 2022 г. лихвените проценти останаха относително ниски. Въпреки че лихвите по ипотечните кредити бяха далеч от най-ниските си нива от 2021 г., Федералният резерв все още не е повишил рязко лихвените проценти. Но централната банка даде да се разбере, че е готова да повиши значително лихвите през следващите месеци. В резултат на това опитните купувачи се стремяха да заключат по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити при покупките на своите имоти.

Тогава Фед продължи с безпрецедентно темпо на повишаване на лихвените проценти. Увеличението на лихвите помогна да направят недвижимите имоти по-малко достъпни и много продавачи на жилища намаляват цените си. В началото на 2023 г. средният 30-годишен ипотечен лихвен процент беше малко под 7 процента, най-високото ниво от повече от десетилетие.

Но инвестирането в недвижими имоти обикновено е дългосрочна игра и онези, които мислят да се включат, трябва да мислят с това мислене, когато се впуснат в нея. И дори ако лихвите са високи сега, може просто да е време да натрупате пари за авансово плащане, докато чакате лихвите да паднат отново.first.bg

Имайки това предвид, ето петте най-добри начина да инвестирате в недвижими имоти.

 1. Купете си собствен дом
  Обикновено може да не мислите за първото си жилище като за инвестиция, но много хора го правят. Това е един от най-добрите начини да инвестирате в недвижими имоти, предлагайки многобройни предимства.

Първата полза е изграждането на капитал във вашия дом от месечните ви плащания, вместо да плащате наем, който изглежда винаги расте година след година. Част от месечната ви ипотека отива в собствения ви джоб, така да се каже. Експертите обаче остават разделени по отношение на плюсовете и минусите на притежаването на собствен дом, а домът не е добра инвестиция на всяка цена, както научиха купувачите на жилища от 2000-те години.

Ако планирате да останете в даден район в дългосрочен план, може да има смисъл да закупите дом, защото ще можете да заключите месечно плащане, което може да бъде толкова достъпно, колкото и наема. Освен това банките се отнасят по-благосклонно към имотите, обитавани от собствениците, като дават на кредитополучателите по-ниска ипотечна ставка и изискват по-ниска първоначална вноска. Можете също така да можете да приспадате разходите за лихви от вашите данъци.