Влез в акаунта си

Как се създава счетоводна информация

Процесът, при който данните в една организация се записват, обобщават, анализират и интерпретират, е известен като счетоводство. В този процес се генерира счетоводна информация. 

Нейни потребители са мениджъри на предприятия, собственици, инвеститори, кредитори, служители, правителство и др. Съществуват различни системи за счетоводна информация, които обработват данните с помощта на компютри. Системата за информационни технологии се използва за регистриране на транзакциите на компанията. Счетоводсво

Тези системи помагат за изготвянето на отчети, които се използват от всички, включително от различните заинтересовани от организацията страни.

Знаете ли, че? Лука Пачиоли написва първата книга за двойното счетоводство през 1494 г. В тази книга той предупреждава, че човек „не трябва да заспива нощем, докато дебитите не се изравнят с кредитите“. 

Критерии за счетоводна информация

Следните критерии се основават на общите нужди на потребителите и тези критерии са полезни за това финансовата отчетност да бъде полезна за потребителите на финансова отчетност.

Уместност

Счетоводните данни трябва да помагат на потребителя да създаде, потвърди или евентуално да промени мнението си – обикновено в контекста на вземането на решение (трябва ли да инвестирам, трябва ли да дам заем на това дружество?). Добра идея ли е да работя за тази компания?)

Сравнимост

Потребителите ще сравняват сходни компании в една и съща отраслова група и ще провеждат сравнения на резултатите във времето, ако имат възможност за това.

Желанието за сравнение стимулира разработването на счетоводни стандарти за съпоставимост. Това се прави в полза на процеса на вземане на решения от страна на кредиторите и инвеститорите.

Съгласуваност

Накратко, последователността е високо ценена от потребителите, докато не възникне необходимост от подобряване на практиките, политиките и процедурите.

Последователността през отчетните периоди повишава полезността на финансовите отчети за потребителите. Тя дава възможност за анализ и разбиране на сравнителните счетоводни данни. Счетоводсво София

Разбираемост

Тя включва ясно и разбираемо изразяване на счетоводните данни за потребителите – за които обикновено се предполага, че имат разумни познания за бизнеса и икономическата дейност.

Също така прочетете: Запознайте се с основите на управленското счетоводство

Обективност

Тя означава, че счетоводните данни се създават и предоставят обективно. Казано по друг начин, тя не е дискриминационна спрямо определена група потребители или интереси.

Надеждност

Това означава, че предоставените счетоводни данни са верни, точни, пълни (не липсва нищо важно) и могат да бъдат проверени.

Кои са страните, които се интересуват от счетоводната информация?

Информацията се разпространява до широк кръг от заинтересовани страни. Мениджъри, собственици, кредитори, държавни органи, финансови експерти и дори служители са потребителите на счетоводна информация.

Бизнес мениджърите се нуждаят от счетоводна информация, за да вземат интелигентни управленски решения. Собствениците и инвеститорите очакват печалби, които ще доведат до разпределение на средства на бизнеса (например „дивиденти“). 

Кредиторите постоянно се тревожат за способността на предприятието да изплаща дълговете си. Правителствените агенции се нуждаят от счетоводна информация, за да облагат с данъци и да регулират. Анализаторите извличат прозрения въз основа на счетоводни данни, преди да направят инвестиционни препоръки. 

Служителите се стремят да работят в успешни организации, за да развиват кариерата си, и често получават стимули или опции въз основа на резултатите на компанията. Счетоводната информация относно конкретни предприятия е полезна за удовлетворяване на изискванията на всички тези заинтересовани страни.

Принципи на счетоводната информация

Счетоводните принципи са правилата и насоките, които дружествата трябва да спазват при отчитането на финансовите данни.

Принцип на текущото начисляване

При този принцип приходите се признават в момента на тяхното получаване, независимо дали са реално получени в пари или не. По същия начин разходите се признават в момента на тяхното възникване, дори ако плащането е дължимо или не е извършено.Via active

Принцип на съпоставяне

Счетоводството отразява точно всички финансови операции и определя общия приход или печалба и загуба от дейността.

Така за предпочитане е счетоводното отчитане на всички приходи и разходи, свързани с един и същ отчетен период. Ако са отчетени приходи, трябва да се документират и всички разходи за периода и себестойността на продадените продукти, свързани с приходите.

Принцип на обективност

Основната цел на счетоводството е да регистрира операциите, за да представи вярна и честна картина. В резултат на това точността на данните става изключително важна. Освен това никакви лични пристрастия или гледни точки не трябва да влияят на процеса на записване. 

Принцип на пълното оповестяване

Финансовите доклади и отчети трябва да предоставят точна информация. Казано по друг начин, те не трябва да представят неверни факти, да забавят разкриването на ключови факти или да включват невярна информация. Това повишава доверието в компанията сред инвеститорите, кредиторите, акционерите и заемодателите. Viaactive.bg

Предпоставки за счетоводната информация

Счетоводните предположения определят механизма за отчитане на финансовите операции във финансовите отчети.

Предположение за надеждност

Счетоводните данни следва да бъдат надеждни и проверими и да позволяват удостоверяване на автентичността на данните и записите и независими одити. Тя следва да бъде изчерпателна и да дава реалистична и вярна представа за финансовото състояние и статистическите данни.

Предположение за действащо предприятие

Счетоводните данни все още се основават на предположението, че дружеството има безкраен живот и дейността му ще продължи в обозримо бъдеще. Това предположение подкрепя оценката на активите, като се използва техниката на историческата цена, т.е. към момента на закупуване или инсталиране. Via active

То дава възможност на корпорацията да начислява редовно амортизация, избягвайки въздействието на промените в стойността на активите върху финансовите резултати.

Ако не се следва концепцията за действащо предприятие, активите ще бъдат оценени по тяхната настояща пазарна стойност, като се предполага, че дружеството може да прекрати дейността си по всяко време. Това не отразява истинската стойност на активите.

Също така прочетете: Какво представлява счетоводният ваучер? Запознайте се със значението и видовете счетоводни ваучери.

Последователност и съпоставимост

Счетоводните данни трябва да се основават на един и същ счетоводен подход през всички отчетни периоди. С други думи, не трябва да има чести и ежегодни промени в счетоводната система.

Вместо това фирмите следва да следват стандартизиран процес. И трябва да има добра обосновка за всяка значителна промяна. Тази информация следва да бъде включена в окончателните доклади и отчети.Viaactive.com

Сравняването на счетоводните данни между двете дружества следва да бъде възможно. С течение на времето отчетите следва да имат последователен формат. За да бъдат отчетите последователни, информационният поток трябва да бъде правилен и навременен. 

Всяка държава е дала конкретни изисквания, за да осигури последователност и еднородност на отчетите и информацията между дружествата. Световно признатите принципи включват общоприетите счетоводни принципи на САЩ и МСФО.

Балансиращо уравнение или система за двойно записване

Търговските предприятия в световен мащаб използват системата за двойно записване, за да регистрират всички финансови транзакции.Виа актив счетоводна къща

Всяка транзакция в тази система има две страни – кредитна и дебитна. Освен това сборът от двете страни на всяко вписване или запис трябва да съвпада, да остава един и същ, в противен случай това ще се счита за грешка.

Какви са приложенията на счетоводната информация?

Както беше отбелязано във въведението, счетоводната информация е от решаващо значение и е единственото средство за съобщаване на финансовото състояние на предприятието на останалия свят.

В резултат на това тя има много приложения: финансово счетоводство, управленско счетоводство и счетоводство на разходите. Освен това тя е полезна за дружеството, мениджърите, инвеститорите, акционерите, заемодателите, кредиторите и други на ниво потребители. 

Управленско счетоводство

Отчетите на управленското счетоводство са полезни за вътрешните операции на компанията, а ръководството и персоналът са най-честите потребители на такива коментари.

Счетоводните данни се използват за създаване на отчети, които са гъвкави както по характер, така и по структура. Тъй като се използват вътрешнофирмено, те са освободени и от различни счетоводни стандарти, като например GAAP.Счетовдсво Виа актив

Счетоводните данни, които са точни, навременни и пълни, са от решаващо значение. Защото предприятията трябва да изготвят тези отчети редовно, когато това се изисква. Бизнес мениджърите трябва да планират, наблюдават и избират дали отчетите трябва да бъдат модифицирани или специализирани.

От тях може да се изисква да извършат анализ на разходите и ползите, да прегледат разходите и разходите, да определят правилното ценообразуване и точката на рентабилност за даден продукт или редовно да оценяват финансовите резултати на различни разходни центрове.

Финансово счетоводство

Основната цел на финансовото счетоводство е да предоставя финансова информация на заинтересованите страни и потребителите извън организацията.

Дружествата, които се търгуват публично, трябва редовно да подават финансови отчети и доклади до паричните и регулаторните органи на страната.Виа актив

Тези отчети са достъпни за широката общественост за анализ и други цели. Изготвянето на отчетите се извършва, като се използват рамки като МСФО, общоприети счетоводни принципи или други рамки.