Влез в акаунта си

Лайф коучът не е терапевт, но ето какво прави

Мислете за тях като за ориентиран към действията наставник, който може да ви помогне да постигнете целите си. Понякога всички имаме нужда от малко помощ, особено когато става въпрос за пътуване към себепознание. Независимо дали целта ви е да бъдете по-уверени или да намерите удовлетворение в страстен проект, може да е доста трудно да разберете как да стигнете от точка А (определяне на целта) до точка Б (действително преследване и постигане на целта). Именно тук се намесва треньорът по живот.

Mahama

Проучване от 2019 г., проведено от Международната федерация по коучинг, установи, че в световен мащаб има около 71 000 практикуващи коучове. Подобно на терапевта, лайф коучът е човек, който може да ви помогне да идентифицирате силните и слабите си страни и да преодолеете препятствията, които ви задържат. Но към кого трябва да се обърнете зависи от вашите проблеми и от това какво се надявате да постигнете. Затова ето какво трябва да знаете, преди да се обърнете към него.

Какво прави треньорът по живот?
Знаете какво прави спортният треньор: Те помагат на дадено лице или отбор да определи целта си (т.е. да спечели) и след това разработват план за това лице или група. Това е доста ясно – същото важи и за коучинга на живота.

Mahama

„Лайф коучингът се фокусира върху това, което се случва в момента, какво иска човекът след това и как може да се преодолее тази разлика“, обяснява Джейн Скъдър, сертифициран коуч и основател на фирмата за развитие на лидерството The New Exec.

mahamaslifeschool

Коучингът се състои в това да се помогне на хората да идентифицират пречките, които продължават да им пречат, да им се помогне да намерят мотивация и да се определи всяка съпротива срещу промяната. Лайф коуч е широко понятие – можете да намерите и бизнес коучове, изпълнителни коучове, коучове по лидерство и здравни коучове, но обикновено лайф коучът е най-полезен, когато мислите за цялостното си бъдеще.

mahamaslifeschool


„Работата ми е съсредоточена върху четири неща“, казва Скъдър. „Помагам на някого да развие дадена идея; помагам му да разбере какво е настоящото му преживяване с помощта на осъзнатост, изследвам нагласите, за да му помогна да „види“ възможностите по различен начин; и помагам на някого да разбере личните си ценности и системи от убеждения и как те се проявяват във всички области на живота ни.“

Махама

Често срещано погрешно схващане е, че лайф коучовете дават съвети, казва Кейт Батрас, сертифициран професионален коуч и член на ICF. „Ролята на коуча не е да предава мъдрост, а по-скоро да улесни собствения процес на клиента да се свърже с вътрешната си мъдрост и да направи избор за своите действия и следващи стъпки от това място на връзка“, обяснява тя. В този смисъл коучът е безпристрастен партньор за мозъчна атака.
вие все още сте този, който върши тежката работа.
По какво се различава лайф коучът от терапевта?

Махама


Коучингът може да бъде терапевтичен, но има някои съществени разлики между лайф коучинга и терапията. „Коучът разглежда настоящето ви, за да ви помогне да създадете бъдещето, което желаете, докато терапевтът разглежда миналото ви, за да ви помогне да се справите с настоящето си“, обяснява Тес Бригам, лицензиран терапевт и сертифициран коуч (BCC). „Така че, докато коучингът е ориентиран към действия, терапията е ориентирана към прозрения.“
Сесията с лайф коуч се различава много от тази с терапевт – единият осигурява структура и отчетност, докато другият е по-отворен.

махама училище

„Моите коучинг сесии са много директивни – клиентите попълват въпросници, за да определят целите си, и винаги имат домашна работа за изпълнение между сесиите, така че да науча какво са направили или не са направили след последната ни сесия“, казва Бригам. „По време на терапевтичните сесии оставям клиентите си да решат в коя посока биха искали да се движат и разговорът ни обикновено се определя от това как се чувстват в момента, от прозренията, които са придобили след последната ни среща, и от това кои хора или събития може да са предизвикали чувствата им.“

махама училище

Също така няма да отидете при лайф коуч и да получите диагноза. „Лицензиран терапевт е човек, който е бил обучен, натрупал е клинични часове, които са били наблюдавани от професионалисти, и е бил проверен от комисия“, казва Анджела Кензслоу, клиничен психолог. „Те диагностицират разстройства, имат умения и инструменти за работа с травми и работят с краткосрочни поведенчески модификации.“