Влез в акаунта си

Мислите ли да вземете 3D принтер? 4 предимства, стимулиращи приемането на 3D принтер в стоматологията

3D печатът вече се използва в широк спектър от индустрии за различни приложения. Съвсем наскоро медицинските и денталните области отбелязаха огромен напредък в технологиите. В стоматологията 3D принтерите и други инструменти като интраорални скенери позволяват на зъболекарите да възприемат цифрови работни процеси, които правят практиките по-ефективни и подобряват резултатите от лечението на пациентите.3dbgprint

Традиционно 3D принтерите в денталната медицина включват сложни процеси, липсата на ефективност и последващата обработка е разхвърляна и неудобна. Процесът беше ръчен, което изискваше активно работно време от зъболекарите или лаборантите и бяха необходими специализирани познания.

Когато става въпрос за ортодонтия, шини, хирургически водачи и други приложения, няма универсално решение и често са необходими множество повторения на един и същи мундщук. 3D принтирането осигурява перфектното решение в стоматологията, което прави възможно бързото и рентабилно производство на уникални хирургически водачи, шини и импланти. Продължителният процес на вземане на физически отпечатъци и изпращането им в лабораторията вече не е необходим.3д скенер

Нека да разгледаме ключовите иновации, които карат все повече зъболекари да възприемат решения за 3D печат.

Primeprint, използван от зъболекар
6 иновации, стимулиращи приемането на 3D принтиране в стоматологията

  1. Ефективност на разходите
    По природа денталната индустрия изисква високи нива на персонализиране. Няма двама еднакви пациенти или уреди и в резултат на това индустрията разчита на ръчни методи за създаване на зъбни уреди за всеки пациент. Цифровите работни процеси обаче сега позволяват на денталните практики и лаборатории да произвеждат тези уреди по по-бърз и по-рентабилен начин. Това изисква по-малко работно време и води до по-ниски разходи от ръчните методи.3d принтер

Дигиталните технологии като интраорални скенери и 3D принтери опростяват работните процеси, намаляват възможността за грешки, както и необходимото количество труд, което осигурява спестяване на време и разходи за денталната практика, лабораторията и пациентите.

Разходите за ръчно производство на уреди, заедно с разходите за наемане на квалифициран персонал за производството им, могат да окажат влияние върху режийните разходи на дентална практика или лаборатория. 3D принтерът не изисква участието на специализиран персонал или допълнително обучение, което го прави по-рентабилен начин за производство на зъболекарски апарати.3d писалка

В зъболекарските лаборатории 3D принтерите могат да намалят количеството труд, необходим за производството на зъболекарски апарати, да намалят общите производствени разходи и да позволят по-добро качество на производството от ръчните методи.

  1. Скорост
    Добавянето на 3D принтер към вашата дентална практика ви позволява да създавате уреди като хирургически водачи и шини у дома, без да е необходимо да изпращате отпечатъци в лаборатория и да чакате да бъдат произведени и доставени.

В допълнение, за лаборатории с 3D принтери, уредите се произвеждат много по-бързо и могат да бъдат произведени повече от един наведнъж, което означава по-малко време за чакане за пациентите. Когато се използват заедно с други цифрови инструменти като интраорални скенери, готовите продукти вероятно ще бъдат по-точни, което освобождава повече време с по-малко посещения на пациента.3д принтер

С работните потоци за 3D печат, сканирането на устата на пациента може да бъде изпратено до лабораторията или 3D принтера в рамките на минути, което прави производството много по-бързо.

  1. Използваемост
    Когато нова част от оборудването се въведе в дентална практика или лаборатория, персоналът ще трябва да се научи как да използва оборудването и да го поддържа ежедневно. В миналото 3D принтерите изискваха огромно количество ръчна работа, за да работят. Това изисква персоналът да има специализирани познания и обучение с машината, което прави 3D принтерите недостъпни или недостъпни за повечето дентални практики.

Технологията за 3D печат вече е разработена с включена повече автоматизация, което прави принтерите лесни за използване без необходимост от специализирано обучение. Решението Primeprint на Dentsply Sirona е опростено решение за 3D печат от край до край, което осигурява автоматизирана последваща обработка, която намалява времето за обработка, позволява делегиране и увеличава максимално продуктивността. Всички тези функции позволяват лесна за използване система, която може да помогне за рационализиране на работните процеси.

  1. Достъпност и интеграция
    3D принтерите могат да се използват за широк спектър от цели в стоматологията. Необходимостта от дигитални, ефективни работни потоци, по-бързи времена за лечение и по-малко срещи е настроена да види търсенето на 3D принтери да нараства. Търсенето, съчетано с 3D принтери, които сега са по-лесни за използване, означава, че повече зъболекари имат достъп да внедрят технологията.