Влез в акаунта си

ОТ КАКВО СЕ НАПРАВЯТ СПОРТНОТО ОБЛЕКЛО? 5-те НАЙ-ДОМИНИРАЩИ МАТЕРИА

Може би единствената сребърна подплата на 2020 г. беше повишеният фокус върху физическото здраве по целия свят – и на свой ред търсенето на облекло за спорт, спортно облекло и общо спортно облекло се увеличи. Глобалното очарование от това облекло продължава, дори след като манията по фитнеса намаля. И така, какво е състоянието на тъканта в резултат? И какво е спортното облекло, за да влезем в 2023 г.?балистик

Спортното облекло обикновено се прави от различни материали и смеси, като най-популярните включват полиестер, найлон и спандекс. Тези синтетични влакна са леки, издръжливи и абсорбират влагата; идеален за активно облекло. Нарастващата тенденция е замяната на синтетичните влакна с рециклирани и естествени влакна.

Облекла като бамбук, коноп, рециклиран полиестер и органичен памук са някои от по-устойчивите влакна, които заместват синтетичните влакна, но предстои дълъг път. Засега нека да разгледаме 5-те най-популярни влакна на модата, след което да ги върнем към спортното облекло.

ОТ КАКВА МАТЕРИЯ СЕ ПРОИЗВОДЯТ СПОРТНОТО ОБЛЕКЛО?
Спортното облекло е невероятно широк термин, който може да се отнася до всичко – от йога панталони до отборни фланелки и всичко между тях. Типът спортно облекло, за което говорите, ще диктува материята, от която е направено.nike tech fleece

Например, активни облекла като клинове, спортни сутиени и потници често се правят от смес от полиестер/спандекс и също така все повече използват по-устойчиви тъкани. Тази смес е лека, еластична и попива влагата – идеална за тренировка.

От друга страна, футболните фланелки често се изработват от 100% полиестер – издръжлива материя, която може да издържи на тежките условия на играта, но също така започва да се наблюдава нарастване на рециклирания полиестер.ballistic

Но дори и промените с най-добри намерения все още оставят много повече работа, за да достигнем до по-голямата част от устойчивото облекло.

5 НАЙ-ПОПУЛЯРНИ ВЛАКНА В ТЕХНИЧЕСКОТО СПОРТНО ОБЛЕКЛО
Спортното облекло най-често се прави от различни синтетични тъкани – петте най-популярни материала, използвани в спортното облекло, са:

Полиестер

Спандекс/еластан

Найлон

Мериносова вълна

MMCF (бамбук, евкалипт и др.)

Тъй като спортното облекло е толкова широко, този списък обхваща няколко разширени области извън традиционните спортове – като колоездене, йога, гребане и т.н. Това разширение донесе повече разнообразие, което отразява по-точно потреблението на активно облекло през последните две години.nike tech fleece деца

  1. ПОЛИЕСТЕР – ТОЙ Е НАВСЯКЪДЕ
    Полиестерът е най-популярната материя в спортното облекло и свободното време по няколко причини – той е евтин, издръжлив е и има различни свойства, които го правят идеален за активно облекло. Полиестерът често се смесва с други тъкани, за да се създаде по-гъвкава дреха.

Например полиестерът често се смесва със спандекс, за да се създаде тъкан с добро разтягане и възстановяване. Тази смес често се използва в клинове, спортни сутиени и други компресионни облекла. Полиестерът също е смесен с памук, за да създаде плат, който е лек и дишащ – идеален за летни активни дрехи.

Освен това, производители като Repreve формализираха отношенията си с много световни марки за спортно облекло, за да започнат да използват рециклиран полиестер на мястото на чист полиестер. Това усилие е малка стъпка в правилната посока за превръщането на полиестера в по-устойчива тъкан.спортни стоки

  1. СПАНДЕКС/ЕЛАСТАН – РАЗТЕГЛИВИТЕ НЕЩА
    Спандексът, известен още като еластан, е синтетично влакно, разработено за първи път през 40-те години на миналия век. Известен с комфорта и производителността, този плат има невероятни свойства за разтягане и възстановяване – може да се разтегне до пет пъти първоначалната си дължина и ще се върне в първоначалната си форма, когато бъде пуснат.

Това прави спандекса идеална материя за активно облекло, обикновено смесена с полиестер или памук, тъй като позволява пълна гама от движения, без да се нарушава целостта на дрехата. Спандексът често се използва в клинове, панталони за йога, компресионни облекла и бански костюми.

Производството на спандекс наистина използва токсични химикали; някои спандекси обаче могат да бъдат сертифицирани по Recycled Claim Standard (RCS), което означава, че са създадени с помощта на поне 5% рециклирани материали.

  1. НАЙЛОН – ЗДРАВ И ИЗДЪРЖЛИВ
    Найлонът е синтетичен полимер, разработен за първи път през 30-те години на миналия век като заместител на коприната. Тази материя е здрава и издръжлива, което я прави идеална за облекла за активно облекло, които се износват много.

Найлонът често се използва в спортни сутиени, шорти за колоездене и други компресионни облекла, тъй като осигурява голяма подкрепа. Освен това найлонът често се използва като подсилване в други тъкани – например много спортни сутиени имат найлонов външен слой с памучен или полиестерен вътрешен слой.

Когато се използва за плетени тъкани, той е идеален за бански костюми поради високата си еластичност и елегантна кройка. Има умерени способности за отвеждане на влагата и ниска дишаемост, което го прави идеален за приложения на горно облекло.

Когато найлонът се използва за тъкани като softshell и ripstop, е лесно да се приложи трайна водоотблъскваща (DWR) обработка, за да се помогне на влагата да се надигне и да се търкаля от повърхността на тъканта.