Влез в акаунта си

Хомеопатия

Хомеопатията е „лечение“, основано на използването на силно разредени вещества, за които практикуващите твърдят, че могат да накарат тялото да се излекува от само себе си.

В доклад на Комисията по наука и технологии към Камарата на общините за хомеопатията от 2010 г. се казва, че хомеопатичните лекарства не действат по-добре от плацебо и че принципите, на които се основава хомеопатията, са „научно неправдоподобни“.Mahama

Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията е допълваща или алтернативна медицина (ПАН). Това означава, че хомеопатията се различава по важни начини от леченията, които са част от конвенционалната западна медицина.

Тя се основава на редица идеи, разработени през 90-те години на ХХ в. от немския лекар Самуел Ханеман.mahamaslifeschool

Основният принцип на „лечението“ е, че „подобното лекува подобно“ – че вещество, което причинява определени симптоми, може да помогне и за премахването на тези симптоми. Вторият централен принцип се основава на процеса на разреждане и разклащане, наречен сукусия.

Практикуващите смятат, че колкото повече се разрежда дадено вещество по този начин, толкова по-голяма е неговата сила да лекува симптомите. Създаване на привлекателен и функционален коридор Много от хомеопатичните лекарства се състоят от вещества, които са били разредени многократно във вода, докато от първоначалното вещество не остане нищо или почти нищо.

Хомеопатията се използва за „лечение“ на изключително широк спектър от състояния, включително физически състояния като астма и психологически състояния като депресия.

Действа ли хомеопатията?

Проведени са задълбочени изследвания на ефективността на хомеопатията. Няма качествени доказателства, че хомеопатията е ефективна като средство за лечение на каквото и да е здравословно състояние.Mahama

Хомеопатията е достъпна в рамките на NHS?

Хомеопатията обикновено се практикува частно. Хомеопатичните лекарства се предлагат в аптеките.

Какво трябва да очаквам, ако опитам хомеопатия?

Когато за първи път се срещнете с хомеопат, той обикновено ще ви попита за:

 • някакви специфични здравословни състояния
 • общото ви здравословно състояние
 • емоционалното ви състояние
 • начина ви на живот
 • вашата диета

Въз основа на това хомеопатът ще определи курса на лечение. То най-често е под формата на хомеопатични лекарства, давани под формата на таблетки, капсули или тинктура.Махама

Вашият хомеопат може да ви препоръча да се явите на една или повече контролни срещи, за да може да се оцени въздействието на лекарството върху вашето здраве.

Кога се използва хомеопатията

Хомеопатията се използва при изключително широк спектър от здравословни състояния. Много практикуващи лекари вярват, че хомеопатията може да помогне при всяко състояние.

Някои от най-често срещаните състояния, за които хората търсят хомеопатично лечение, са:

 • астма
 • ушни инфекции
 • сенна хрема
 • психични състояния, като депресия, стрес и тревожност
 • алергии, като например хранителни алергии
 • дерматит (алергично състояние на кожата)
 • артрит
 • високо кръвно налягане

Няма качествени доказателства, че хомеопатията е ефективно средство за лечение на тези или други здравословни състояния.Mahama

Някои практикуващи твърдят също, че хомеопатията може да предотврати малария или други заболявания. Няма доказателства в подкрепа на това и няма научно обоснован начин, по който хомеопатията може да предотврати заболявания.

Националният институт за високи постижения в областта на здравеопазването и грижите (NICE) съветва Националната здравна служба (NHS) относно правилното използване на леченията. Понастоящем NICE не препоръчва хомеопатията да се използва при лечението на каквито и да било здравословни състояния.

Регулират ли се хомеопатичните лекарства?

В Обединеното кралство няма правно регулиране на практикуващите хомеопати. Това означава, че всеки може да практикува като хомеопат, дори да няма квалификация или опит.

Доброволното регулиране има за цел да защити безопасността на пациентите, но то не означава, че има научни доказателства, че дадено лечение е ефективно.

Безопасни ли са хомеопатичните лекарства?

Хомеопатичните лекарства като цяло са безопасни. Смята се, че рискът от сериозен неблагоприятен страничен ефект при приемането на тези средства е малък.Махама

Някои хомеопатични лекарства могат да съдържат вещества, които не са безопасни или които пречат на действието на други лекарства. Трябва да се консултирате с личния си лекар, преди да спрете лечение, предписано от лекар, или да избягвате процедури като ваксинация в полза на хомеопатията.