Влез в акаунта си

5 ключови признака на жилищен балон

Имотният балон може да доведе до скок на цените на имотите до нереалистични нива, водещ до евентуален срив, който може да има пагубни последици за собствениците на жилища и икономиката като цяло.first estates

През 2008 г. се разигра точно този сценарий, което накара милиони американци да загубят домовете си заради възбрана на ипотечни кредити и изпрати вторични трусове в икономиката, които се усещаха години наред.

Ето пет ключови признака за предстояща жилищна катастрофа и начини да се защитите финансово, за да оцелеете след удара.софия апартаменти под наем

 1. Бързото и неустойчиво увеличение на цените започва да достига плато
  Сет Джейкъбс, опитен ипотечен брокер и основател на Maine USDA Home Loan, каза: „Когато цените на жилищата растат с необичайно бързи темпове за кратък период от време, това може да означава жилищен балон.“

Докато жилищата оценяват активите, цените им няма да растат вечно. Така че, ако започнете да виждате плато на цените на жилищата след рязък скок, внимавайте.

И ако този ръст на цените значително изпревари ръста на доходите и други икономически показатели, трябва да сте още по-внимателни, предупреждава той.

Вижте индекса на цените на жилищата на Case-Shiller, наличен на уебсайта на Федералния резерв на Сейнт Луис, за да видите как цените на жилищата са се променили на национално ниво с течение на времето.агенция за недвижими имоти

Ако забележите бързи и неустойчиви увеличения на цените на жилищния пазар, последвани от плато или спад, Джейкъбс предлага да отложите всякакви големи покупки на недвижими имоти и да се съсредоточите върху изграждането на силен фонд за спешни случаи или диверсификацията на вашите инвестиции, за да намалите излагането на потенциален спад на жилищата.продажба на имоти

Жилищен пазар 2023: Тези 15 града са готови за най-стабилен растеж и е вероятно да запазят стойността си

 1. Прекомерни ипотечни дългове и рискови практики за кредитиране
  „Увеличаването на високорисковите заеми, като високорискови ипотеки или заеми с минимални първоначални вноски, е друг ключов знак за жилищен балон“, каза Джейкъбс.

Когато кредиторите отпускат кредити на кредитополучатели със слаба кредитна история или предлагат заеми с условия, които може да станат недостъпни в дългосрочен план, жилищният пазар може да изпадне в дълбоки проблеми, когато кредитополучателите масово просрочват задълженията си.first.bg

Когато балонът в крайна сметка се спука, както неизбежно ще стане, ефектите от прекомерния ипотечен дълг и рисковите практики на кредитиране могат да бъдат катастрофални. Цените на жилищата рязко падат, кредитополучателите просрочват заемите си и икономиката като цяло страда.

Например, въпреки че сривът на жилищния пазар през 2008 г. имаше сложна мрежа от фактори, една от основните причини за срива се дължеше на безотговорни кредитни практики от страна на банките, които предоставяха рискови високорискови заеми.

Тези високорискови заеми бяха опаковани в сложни финансови инструменти, известни също като обезпечени с ипотека ценни книжа, което създаде у инвеститорите впечатлението, че купуват сигурни и сигурни активи.

В действителност обаче тези обезпечени с ипотека ценни книжа са изградени върху основата на нестабилни заеми. И когато кредитополучателите на тези рискови заеми започнаха да просрочват, цялата икономическа система се разпадна.

Ако сте на пазара за ипотека, уверете се, че разбирате ясно условията и потенциалните корекции на плащанията, преди да подпишете пунктираната линия.

Не забравяйте също да използвате ипотечен калкулатор, за да определите колко жилище можете да си позволите въз основа на текущия ви начин на живот и финансово състояние.

 1. Покачване на ипотечните лихви
  Когато ипотечните лихви са ниски, търсенето на имоти обикновено е високо, тъй като повечето амбициозни собственици на жилища искат да заключат добър лихвен процент.

От друга страна, повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити може да показват, че жилищният пазар е на път да се влоши.

Ето защо: Покачващите се лихвени проценти могат да намалят ентусиазма за притежание на жилища и да намалят броя на потенциалните купувачи. Когато търсенето намалее, продавачите ще бъдат в неизгодно положение с по-малко купувачи, което може да доведе до спад в цените на жилищата.

Така че, ако планирате да закупите или инвестирате в имот, следете движенията на лихвените проценти, тъй като те могат значително да повлияят на пазара на недвижими имоти.

 1. Повишена спекулативна активност и свръхизграждане
  „Ако има скок в спекулативните покупки или прекомерно строителство на нови имоти без съответно увеличение на търсенето, това може да е сигнал за свръхпредлагане на пазара. Това свръхпредлагане може да понижи цените, тъй като предлагането изпреварва търсенето, което води до потенциален срив на жилищния сектор“, каза Джейкъбс.

Скорошно проучване на Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR) установи, че жилищните спекулации не само са довели до „по-голямо поскъпване, икономически разраствания и жилищно строителство по време на бума от 2004 г. до 2006 г., но и до по-сериозни икономически спадове по време на последвалия срив от 2007 до 2009 г.“

Ако сте амбициозен собственик на жилище, Джейкъбс съветва да не инвестирате твърде много в имоти с единствената цел краткосрочни печалби. Вместо това той предлага да се съсредоточите върху дългосрочната стойност и „да избягвате прекомерното задлъжняване с множество имоти“.

Ако обмисляте продажба, „имайте предвид пазарните тенденции и не чакайте твърде дълго, ако признаците на свръхпредлагане станат очевидни“, добави той.

 1. Цялостен спад в икономиката
  Цялостен спад в икономиката