Влез в акаунта си

Счетоводна печалба: Какво представлява и как да я изчисляваме

Какво представлява счетоводната печалба?

Счетоводната печалба, наричана още финансова печалба или счетоводна печалба, е нетният доход на компанията или общите приходи минус изричните разходи. Счетоводната печалба се използва за оценка на резултатите на дружеството и за сравнение на финансовото му състояние с това на конкурентите.

Счетоводна печалба спрямо икономическа печалба

Друг термин, който може да срещнете, когато проучвате счетоводната печалба, е икономическа печалба. Икономическата печалба е нетната печалба на дружеството, намалена с изричните и алтернативните разходи. Счетоводство Виа Акив

Целта на изчисляването на икономическата печалба е да помогне на предприятията да вземат правилни финансови решения относно видовете възможности, в които искат да инвестират.

Разгледайте приликите и разликите между тези две понятия в термините и таблицата по-долу: 

Явни разходи: отнасят се до проследими, количествено измерими разходи за суровини, заплати на служителите и други разходи

Имплицитни разходи: отнасят се до вид алтернативни разходи и са свързани по-скоро с идеи или решения, отколкото с физически обекти, например когато дадена компания вземе решение, което намалява потенциалните ѝ приходи.

Например при наемането на нов служител има явни разходи за изплащане на заплати, както и скрити разходи за времето, което е необходимо на мениджъра или ръководителя за интервю и приемане на служителя.

Разходи на възможностите: представляват потенциалните ползи, от които компанията се отказва, когато избира една възможност пред алтернативите си. Осветление на пространството Пример за алтернативни разходи може да бъде изборът да се инвестира в скъпо оборудване вместо в по-евтини алтернативи, ако възприеманата стойност и ползи от скъпото оборудване са по-високи.Виа актив

Разходи за продадени стоки (COGS): отнасят се до разходите за производство на стоки или услуги. СОГС може да включва материали, труд, софтуер, дистрибуция и др.

Икономически принципи: общи теории за това какво влияе върху икономическата и пазарната дейност

Общоприети счетоводни принципи (GAAP): отнася се до насоки, които поддържат счетоводните практики последователни и разбираеми в различни отрасли, отделни компании и периоди от време.

Защо е важна счетоводната печалба? 

След като вече имате ясна дефиниция на счетоводната печалба, следващата стъпка е да разберете защо тя е важна. ViaActive.bg

Печалбата е ключов показател за измерване на състоянието и ефективността на дадена компания. Ако вашата компания е печеливша, тя може да има по-голям шанс да оцелее в дългосрочен план. 

Познаването на счетоводната печалба на вашето дружество може да улесни планирането на финансовото му бъдеще. Например, ако един от вашите продукти има нисък марж, което означава, че продажната цена за една единица не е много по-висока от разходите за производството му, тогава може да обмислите намаляване на разходите или повишаване на цената.  

Освен това познаването на счетоводната ви печалба е полезно за измерване на резултатите на вашата компания спрямо конкурентите ви, така че да имате представа къде се намирате във вашата ниша.

Как да изчислим счетоводната печалба 

Изчисляването на счетоводната печалба е сравнително прост процес и трябва да бъде редовна част от вашата бизнес стратегия. Може да ви е полезно да следите приходите и разходите в електронна таблица или със счетоводен софтуер.Viaactive.com

Използвайте стъпките по-долу като ръководство за изчисляване на счетоводната печалба. 

1. Определете общите приходи.

Изберете времеви период за измерване на общите приходи на вашата компания, например месечен, тримесечен или годишен. Съберете приходите от всеки поток на приходите.  

2. Определете явните разходи. 

Отчитайте всички явни разходи – всичко, което е разход, свързан с дейността на вашия бизнес, и съставете обща сума. Явните разходи могат да включват: 

  • Абонаменти за софтуер
  • Физическо оборудване или консумативи
  • Възнаграждения на изпълнители и служители
  • Наем на помещение или сграда 
  • Ипотека за търговски недвижим имот
  • Професионални членски такси

3. Извадете разходите от приходите.

След като разполагате с данни за общите приходи и изричните разходи, просто извадете разходите от приходите и ще разберете счетоводната си печалба.Via active