Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Технически камък – Всичко, което трябва да знаете

Технически камък – Всичко, което трябва да знаете

Технически камък и неговите свойства

Технически камък – композитен продукт. Той съдържа над 90% естествен материал и минимално количество полиестерна смола, която е с изключително високи физико-механични характеристики.

Свойствата, които отличават всеки вид технически камък, са здравината му, топлоустойчивостта, антибактериалността, киселиноустойчивостта и много други. В тази статия на „Interiordesigners.bg“ ще научите някои от най-важните неща, които трябва да знаете за техническия камък.

В днешно време технологията ни позволява да произвеждаме едновременно големи плочи, които са достатъчно здрави и с прецизни размери. Благодарение на лабораторно синтезиране може да се гарантира и еднаквостта на цветовата гама.

Етапи при производство

Етапите за производство на технически камък са няколко. Важно е да се запознаете с тях, за да придобиете още по-добра представа защо да използвате технически камък във Вашия дом или офис.

 1. Селекция и дозировка на инертните материали. Това се извършва спрямо желания от клиента цвят, както и техническите параметри.
 2. Сместване на тези материали с оцветители и полиестерната смола.
 3. Оформяне на сместа. Материалът се поставя във вакуум-камера и с помощта на вибро-компресионен процес, материалът добива своята плътност.
 4. Втвърдяването на техническия камък се получава чрез обработка в специализирана пещ.
 5. За да се постигне ефекта на полиране, грапавина или мат, материалът търпи обработка на повърхностния слой.
 6. Разкрояване на плочи с определени размери.

Характеристики на техническия камък

Има някои основни характеристики и свойства, с които техническият камък превъзхожда естествените материали:

 1. Изключителна здравина и твърдост, която позволява използването му за дълги години напред.
 2. Огромно разнообразие от цветове. Това дава изключителна възможност на всеки интериорен дизайнер да изпълни и най-смелите мечти на своите клиенти.
 3. Изключителна устойчивост и минимална попиваемост на течности.
 4. Устойчив при прилагане на киселини и основи върху повърхностния слой.
 5. Устойчив при бактерии и всички видове плесен.

Технически камък – Приложение

Свойствата и предимствата на техническия камък са изключително много. За това той намира изключително широко приложение както в екстериора, така и в интериора. Той е изключително подходящ за кухненски плотове, плотове за баня, настилки, фасади, облицовки, стълбища, первази и много други.

Технология при производство на технически камък

Как изглежда първоначално?

Първоначално (след производството му) техническият камък е на големи и напълно хомогенни блокове. В последствие от тях се създават всякакви варианти на плотове, стъпала, орнаменти, плочки и много други. Най-често тези блокове биват разрязвани на листове с размер 300х200 см. и дебелина от 2 см.

Технология при изработка

Производственият процес стартира със смесването на комбинация от суровинни материали с най-различни размери на зърното – от фин прах до такива с диаметър до 6 мм., полиестерна смола и органични бои.

Смолата

Тук смолата допринася не само за завършеността на продукта, но и като свързващ материал. Благодарение на смолата, техническият камък придобива здравина и много нисък коефициент на абсорбация. Полиестерната смола се втвърдява чрез нагряване.

Обработка

При подобен цикъл на обработка се предвижда обработка на отделни слабове. По този начин се елиминират трудните и скъпи действия, свързани с операциите по рязане. Такива може да наблюдаваме при обработката на естествените камъни.

Техническият камък, известен също като инженерен или композитен камък, е вид материал, използван в различни строителни приложения, включително семейни къщи или апартаменти. Произвежда се чрез смесване на естествен натрошен камък (като кварц, гранит или мрамор) със смоли, полимери и пигменти. Тази смес създава издръжлив и универсален материал с широк набор от предимства.

Ето някои основни моменти за използването на технически камък в жилищни имоти:

Плотове:

Едно от най-честите приложения на технически камък в домовете е за плотове за кухня и баня. Плотовете от технически камък са популярни поради тяхната издръжливост, устойчивост на драскотини, топлина и петна и способността да имитират външния вид на естествените камъни без същото ниво на поддръжка.

Технически камък
Подови настилки:

Техническият камък се използва и като материал за подови настилки в еднофамилни къщи и апартаменти. Може да копира вида на естествен камък или други материали като дърво, като същевременно предлага по-добра устойчивост на износване и лесна поддръжка.

Облицовка на стени:

В интериорните пространства техническият камък се използва за облицовка на стени, придавайки модерен и изискан външен вид. Предлага се в различни покрития, цветове и шарки, което позволява на собствениците на жилища да постигнат желаната естетика.

Мивки и умивалници:

Мивките и умивалниците от технически камък стават все по-популярни поради техния безпроблемен външен вид, лесно почистване и издръжливост.

Душ корита:

Техническият камък се използва за направата на душ корита, които са устойчиви на вода, петна и образуване на мухъл, осигурявайки хигиенично и дълготрайно решение за бани.

Стълби:

В някои случаи техническият камък може да се използва за стълбищни стъпала и щрангове, добавяйки нотка елегантност и практичност към стълбището.

Външни облицовки:

Макар и по-рядко срещан, техническият камък може да се използва и за външни облицовки в някои жилищни конструкции, осигурявайки съвременна и издръжлива фасада. Ако ви допада темата за техническият камък то нашата статия за Декоративен камък, ще ви грабне също!

Технически камък

Предимства на техническия камък:

 • Устойчив на надраскване и петна.
 • Лесен за почистване и поддръжка.
 • Устойчив на топлина и влага.
 • Налични широка гама от цветове и десени.
 • Еднакъв вид без несъвършенства по естествен камък.
 • По-достъпни в сравнение с някои видове естествени камъни.

Недостатъци на техническия камък:

 • Може да бъде относително тежък, изискващ подходяща опора при инсталации.
 • Някои видове технически камък могат да изглеждат като пластмаса в сравнение с естествения камък.
 • Може да няма същата уникалност и вариация като естествените камъни.

Като цяло техническият камък е универсален и атрактивен вариант за различни жилищни приложения, предлагащ баланс между естетика, издръжливост и рентабилност. При избора на подходящ материал за конкретен проект обаче трябва да се имат предвид индивидуалните предпочитания и изисквания.

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *