Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Как да изберем килим?

Как да изберем килим?

Как да изберем килим? Това може да направи или разруши вашето вътрешно пространство. Ако е твърде малък или изберете грешен цвят, стаята в която е килимът може да се окажете с пространство, което ви причинява главоболие. Въпреки че звучи сложно, изборът на килим е по-лесен, отколкото си мислите, когато знаете за какво да внимавате. Има няколко основни съображения, които трябва да имате предвид, когато избирате подходящия килим за вашата стая. Ето ръководството на „Interiordesigners.bg„, който ще ви покаже как да направите правилния избор.

Как да изберем килим? Какво да имаме предвид?

На първо място трябва да уточните къде ще се позиционира килимът и за какво ще е предназначен. Дали това ще е изявление за обединяване на естетиката или функционално, за да предпази от подхлъзване, това е ваш избор. Ако имате домашни любимци килимът не е препоръчителен. След като сте помислили нещата по-горе, сега е ред на размера и формата на килима, стилът и материалите, грижата и почистването и самата подложка на килима. Повече за всичко това може да прочетете по-долу.

как да изберем килим

Как да изберем килим – внимавайте с размера

Когато става въпрос за избор на килим за конкретна стая, намирането на такъв, който да подхожда, по отношение на размера, е от съществено значение. Като общо правило, намерете килим, който може да съдържа основните елементи на стаята или да служи като буфер между вградените елементи.

  • Всекидневна: Ако вашият диван е до стена, уверете се, че поне предните му крака са върху килима. В голяма всекидневна с плаващ кът за сядане килимът трябва да съдържа всички мебели, предни и задни крака, с пространство наоколо.
  • Трапезария: Използвайте размера на масата като отправна точка. Независимо дали е квадрат или кръг, килимът трябва да се простира най-малко 24 инча от всички страни, така че дори избутаният стол все да може да се побере в неговия обхват.
  • Спалня: За просторна стая изберете голям килим, който се побира под цялото легло и нощните шкафчета, с допълнителна ширина от двете страни. За по-малки стаи килимът трябва да покрива приблизително ⅓ от основата на леглото. Като алтернатива, пробвайте с малки килими от двете страни на леглото.

Изберете материала

Има привидно безкраен списък от дескриптори, които обхващат естетическата класификация на килима. Но често, материалът, от който е направен килимиът, е това, което информира за стила му. Ето това са най-често срещаните материали на килими.

  • Естествени влакна : вълна, памук, коприна, юта, сизал
  • Синтетични влакна : акрил, полиестер, полипропилен
  • Изкуствена коприна : вискоза, бамбукова коприна, бананова коприна

Идентифицирането на идеалния материал за вашето пространство зависи много от вашия начин на живот и стаята, в която ще се постави. Но не забравяйте, че никога не сте ограничени до един или друг стил и смесване и съчетаване винаги е чудесен начин да откриете това, което е уникално за вас.

как да изберем килим

Как да изберем килим – Помислете за грижите и почистването

Неизбежно е в един момент да се окажете със замърсен килим, така че ще искате да помислите за грижи и поддръжка, преди да купите. По ирония на съдбата по-старите или ретро килими са склонни да бъдат по-издръжливи в сравнение с по-новите, бюджетни, които може да нямат същата структурна цялост. Ето как да се грижите и почиствате различни материали:

  • Синтетика: Точково почистване, почистване с пара или прахосмукачка. Те може да изглеждат по-мръсни, тъй като абсорбират мръсотия и масло, въпреки че повечето ще бъдат устойчиви на петна.
  • Вълна: Естествените масла (ланолин) предпазват разливите от проникване във влакната.
  • Памук и коприна: Потърсете помощта на професионалист, за да предотвратите влошаването на петната, като ги улавяте по-дълбоко във влакната.

Не забравяйте да погледнете и подложката на килима

След като подсигурите мечтаният килим, всичко е за да гарантирате, че килимът може да издържи изпитанието на времето. Това означава да вземете подложка за килим. Тя не само ви предпазват от подхлъзване по нагъната гънка, но също така предотвратяват вдлъбнатините, като амортизират тежките мебели и повредите пода. За зони с голям трафик, изберете подложка за килим, която се предлага със солидно захващане, докато в спалнята или всекидневната меката подложка за килим ще допринесе за допълнителен слой плюшен комфорт.

как да изберем килим

Надявам се, че това ръководство за избор на правилния килим за стая е било полезно! Разбира се, правилата са предназначени да бъдат нарушавани и в крайна сметка трябва да направите това, което е по ваш вкус.

Малки плочки за кухня

Архитектура ренесансресторант градина каваци

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *