Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Видове стенни облицовки за дома – как да изберем?

Видове стенни облицовки за дома – как да изберем?

При стартирането на жилищен ремонт има редица елементи, на които трябва да обърнем внимание. Това са цветове, мебели, стени, тавани. Всичко трябва да е прецизно изработено и максимално добре подбрано, за да сме удоволетворени от крайния резултат. Днес, когато става въпрос за интериорен дизайн, можем да срещнем редица интересни предложения, които да направят жилището ни едновременно уютно и модерно. Един от главните елементи, на който трябва да обърнем специално внимание, са стенните облицовки. Те могат да бъдат изключително разнообразни, иновативни и красиви. Ако вие все още се чудите какви видове стенни облицовки да изберете за вашето жилище, то статията на „Interiordesigners“ е точно за вас, така че продължавайте да четете.

Стенните облицовки са материали, използвани за покриване на вътрешните стени на сграда. Те не само придават естетическа стойност, но и предпазват стените от повреди и помагат за изолацията на сградата. При избора на стенни облицовки трябва да се вземат предвид няколко фактора.

Първо, вземете предвид предназначението на помещението. Например, във влажни помещения като бани и кухни водоустойчивите материали като плочки или винил са добър вариант. В жилищните помещения могат да се разгледат различни варианти като гипсокартон, дървена ламперия или тапети.

Второ, вземете предвид издръжливостта на материала. Някои материали, като гипсокартон, са податливи на повреди от удари, докато други, като тухли или камък, могат да бъдат доста издръжливи. Изберете материали, които са подходящи за степента на износване на помещението.

На трето място, вземете предвид цената и лесния монтаж. Някои материали, като тапети или боя, са сравнително евтини и лесни за монтаж, докато други, като каменни или дървени ламперии, могат да бъдат по-скъпи и да изискват професионален монтаж.

Видове стенни облицовки с боя

Този тип стенни облицовки са едни от най-популярните в цял свят. Лесни са за изпълнение и са много по-икономични в сравнение с другите видове. За целта обикновено у нас се използва латекс, като той се среща в различни ценови категории, а разнообразието от цветове е огромно. Предимството при избора на този тип стенни облицовки е това, че се поддържат лесно, особено, ако изберете боя, която има възможност да се измие. Предлагат се бои и с покритие против мухъл, които ще бъдат много по-трайни. Друг ключов елемент е, че след като този тип стенни облицовки избелеят, могат лесно да се пребоядисат.

видове стенни облицовки

Видове стенни облицовки имитиращи тухли

Днес този тип стенни облицовки са изключително популярни. Тъй като в апартаментите е по-трудно, а и много по – скъпо да се използват иситнски тухли, повечето семейства избират специални декоративни панели. Този тип стенни облицовки внасят огромно количество уют и променят цялостния облик на помещението.

видове стенни облицовки

Видове стенни облицовки от теракот, плочки, гранитогрес

Подобен тип стенни облицовки като гранитогрес са предпочитани главно за банята и част от кухнята. Те се поддържат лесно, като могат да се измият с течаща вода. В търговксата мрежа можете да откриете много видове гранитогрес, разновидности от шарки и материали в зависимост от възможностите и нуждите на помещението, което ремонтирате.

Стенни облицовки от дърво

Днес изключително популярно е да облицовате една от стените си с дърво. Някои интериорни дизайнери залагат дори на добре познатия ни ламиниран паркет. Предимството на подобна облицовка е на първо мято естетическо. Нищо не прави едно помещение по-топло и уютно от дървото, било то и не съвсем истинско. Следващото предимство е топлоизолацията, която неминуемо се осъществява след като поставите дървен панел или паркет върху стената. Като минус можем да определим само поддържката, тъй като, ако сте използвали естествено дърво, трябва да бъдете много внимателни в почиставането и полирането му.

видове стенни облицовки

Друг от нашумелите наскоро видове стенни облицовки е скандинавският мъх. Той може да се постави на една от стените в помещението, за да внесе допълнителна топлина и уют. Този материал обаче е прекалено скъп, въпреки всичките предимства, които предлага. За това можем да го видим и под формата на декоративна картина от скандинавски мъх. Ако имате интерес и искате сами да направите своя картина от скандинавски мъх, тогава може да разгледате сайта на MOSSaika.com.

картини от скандинавски мъх, скандинавски мъх, картина от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх

Видове стенни облицовки от камък

Декоративният камък внася непоправим шик в интериора. Той може да бъде използван както за вътрешни помещения, така и за откритите пространства като веранда, балкон или тераса. Декоративният камък може да бъде открит в множество различни дизайни и разцветки. Той е сравнително лесен за поддръжка и в пъти по-икономичен от естествения камък като мрамор например.

Видове стенни облицовки от венецианска мазилка

Венецианската мазилка е едно изтънчено предложение, което ще направи домът ви по-стилен и луксозен. В апаратментите е подходяща за нанасяне в коридора, но при желание може да оставите една от стените в холна част или спалнята с подобен тип облицовка. Венецианската мазилка е лесна за почистване, предпазва стените от мухъл и плесен. Облицовката може да бъде както с огледален блясък, така и с матов завършек. Единственият недостатък е по-трудното ѝ нанасяне. За целта не са ви нужни много инструменти, но трябва да знаете, че е добре да отделите достатъчно време, тъй като нанасянето ѝ става по-трудно в сравнение с обикновения латекс.

Заключение

Различните видове стенни облицовки могат да намерят своето приложение във всеки един дом. Важно е преди да старирате ремонт, да си представите как точно искате да изглежда домът ви до най-малкия детайл и да определите бюджет. Сумата, която имате възможност да отделите, е от голямо значение в избора на стенните облицовки. При внимателно проучване на пазара със сигурност ще изберете най-подходящите стенни облицовки за стаите в дома ви и ще бъдете максимално удоволетворени от крайния резултат.

Малки плочки за кухня

Архитектура ренесансресторант градина каваци

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *