Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Модерни цветове за интериора: Интериорен дизайн 2023 г.

Модерни цветове за интериора: Интериорен дизайн 2023 г.

Интериорен дизайн 2023 | В ход на обещаващите перспективи на 2023 г., светът на интериорния дизайн стои на ръба на вълнуваща хроматична революция. След период на интроспекция и живот, ориентиран към дома, дизайнерите внасят смели и вдъхновени от природата цветове в нашите жилищни пространства. 

Тазгодишната цветова палитра рисува разнообразна картина – от успокояващи пастелни цветове до заземяващи земни нюанси и авангардни монохромни схеми. В тази статия от interiordesigners.bg ще ви отведем на вълнуващо пътешествие, изследвайки ключовите цветови тенденции, които ще влеят живот в домовете ни през 2023 г.

интериорен дизайн 2023

С поглед към природата: биофилен рай и зелени нюанси

Водеща тенденция тази година идва от движението за биофилен дизайн, концепция, съсредоточена около интегрирането на елементи от природата в нашата изградена среда. Един от най-очевидните начини, по които този принцип се проявява, е чрез цветовете. Сенки, напомнящи за спокойно небе, спокойни океани и тучни пейзажи, са готови да доминират в нашите жилищни пространства през цялата година.

От мекия, успокояващ шепот на небесно синьо до ободряващите нотки на дълбоките океански нюанси, синьото се появява великолепно в модерния интериор. Забележително е, че наситеният син цвят или най-дълбоките слоеве на морето, внушава усещане за спокойствие, като същевременно добавя дълбочина към помещението.

интериорен дизайн 2023

Зеленият цвят – земни маслинови тонове, напомнящи за спокойни гори. Използването на тези цветове, независимо дали върху акцентни стени, изящни мебели или аксесоари, добавя освежаващо, успокояващо настроение. То напомня за спокойствието, което често срещаме в природата.

Още тенденции за цветовете | Интериорен дизайн 2023

Ако сте мислили, че интериорният дизайн през 2023 г. е свързан с тихо съзерцание, помислете отново. Тази година отново сме свидетели на шумно възраждане на смели, аксесоари и мебели. Това е в светлината на прожекторите и ключът към вдъхването на живот на всяко пространство.

Представете си пищни изумруденозелени дивани, които служат като фокусни точки в хола. Смели сапфирено сини шкафове, които трансформират естетиката на кухнята. 

Рубиненочервените елементи добавят топлина към пространството. Дизайнерите използват тези поразителни цветове в акценти, изящни стени и тапицерия, за да вдъхнат на стаите индивидуалност, стил и елегантност.

интериорен дизайн 2023

Земните тонове и приложението им в интериора | Интериорен дизайн 2023

През 2023 г. Ставаме свидетели на завръщане към нашите корени с топли земни тонове. Тъй като светът продължава да се ориентира в сложността на модерната епоха, домовете ни се превръщат в убежище. Изборът на стил в интериора отразява нарастващото желание за простота и комфорт.

Теракота, със своята топла, земна тоналност, придава рустикално, уютно усещане на пространствата. Може да се използва на стени или в керамични аксесоари. 

интериорен дизайн 2023

Нюанси на бежово и охра спомагат за създаването на мека, привлекателна атмосфера, идеална за дневни и спални. Дори топлите сиви и кафяви имат своето място, предлагайки неутрален фон, на който могат да блестят по-смели елементи.

Революцията на пастелните цветове в интериора

Пастелните цветове, които традиционно се свързват с детските стаи или ретро естетиката, разчупват шаблона и се срещат все по-често през 2023 г. Но забравете за прекалено сладките, бонбонени нюанси. Тазгодишните пастели са изискани и нюансирани, внасят ефирен, успокояващ ефект в пространствата. Те не попадат в капана на твърде обикновените или “женствени” цветове.

Пепелните розови цветове, съчетани с топли дървени текстури, създават модерна, шикозна атмосфера. Меката лавандула се превръща в успокояващ избор за спални, докато приглушен “градински чай” и “бледо лютиче” придават свежо, пролетно усещане на кухненските пространства. 

Ключът към употребата на пастел се крие в контраста – комбинирането на тези нюанси с ярки цветови елементи. Необходимо е съчетаването им със съвременни мебели и облицовки.

Магията на монохрома

Монохроматичните цветови схеми ще останат основен елемент през 2023 г. Използването на различни нюанси, нюанси и тонове в рамките на конкретен нюанс може да създаде елегантно и визуално хармонично пространство. 

Независимо дали става въпрос за изцяло сива, изискана обстановка, изцяло синя стая или драматично червено пространство, монохроматичните дизайни предлагат баланс и естетика.

интериорен дизайн 2023

Ярките цветове в интериора

Не на последно място, една от най-големите цветови тенденции през 2023 г. е стратегическото използване на ярки, “поп” цветове. Тези цветове, когато се използват пестеливо, се превръщат в енергията на една стая, разчупвайки монотонни или неутрални цветови схеми, добавяйки акцент.  Тези цветове са изключително подходящи за акцентна стена, декоративни възглавници, предмети на изкуството или изящни мебели.. Те драматично трансформират енергията на една стая.

В заключение, цветовите тенденции за интериорен дизайн през 2023 г. предлагат палитра от възможности. Възможности, както за дизайнерите, така и за собствениците на жилища. Чрез тях се създават пространства, които са лични, значими и изпълнени с усещане за комфорт и радост. 

интериорен дизайн 2023

Независимо дали сте привлечени от успокояващото влияние на биофилните нюанси или заземяващата топлина на земните цветове, не забравяйте, че най-добрата цветова схема е тази, която отразява вашата личност и резонира с настроението, което искате да създадете във вашето пространство. 

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *