Влез в акаунта си

10 съвета за озеленяване „Направи си сам

„Какъв е най-добрият начин за облагородяване на двора ми?“ Трудно е да сеa отговори на този въпрос. При озеленяването „направи си сам“ има толкова много променливи, като например бюджет, умения, климат в региона, лични вкусове за дизайн, начин на използване на двора и т.н., но има някои стъпки, които можете да предприемете и които са толкова разумни, че лесно се предлагат като отговор на този въпрос.национално знаме на българия

Интерес през цялата година

Ето един съвет, който не може да бъде пропуснат за разкрасяване на двора: уверете се, че осигурявате нещо интересно през всеки от четирите сезона. Озеленяването „направи си сам“ за интерес през четирите сезона започва Създаване на привлекателен и функционален коридор с добре обмислен план за избор на растения. Технически камък  Целта е да имате цъфтящи дървета и/или храсти през пролетта и лятото, есенни листа през есента и добра структура през зимата. Тази статия описва как да постигнете тази цел.

Разпределете цветните си лехи на слоеве

Изглед от висок ъгъл на разноцветна цветна леха в задния двор

 Андреа Диксън / EyeEm / Getty Images

Подредете цветните си бордюри в три реда: заден ред (за предпочитане с лице на север) с най-високите растения, среден ред със следващите по височина и преден ред, съставен от най-ниските растения. Използвайте повторения както в лехата, така и на други места в двора, за да осигурите единство.

Създаване на непрекъснатост

Дървесна острица (Euphorbia amygdaloides var. robbiae, syn. E. robbiae) с ноемврийска слана

 Cora Niele / Photolibrary / Getty Images

Много от съветите за озеленяване „Направи си сам“ се фокусират върху широколистните дървета и храсти, но не забравяйте вечнозелените и други растения, които се ценят толкова или повече заради листата си, отколкото заради цветовете си. Модерни цветове за интериора Широколистните екземпляри осигуряват повече цвят и разнообразие, докато вечнозелените ще осигурят приемственост.

Едногодишни растения допълват цвета на многогодишните растения

Многогодишните цветя са прекрасни за вашите лехи, но те цъфтят само толкова дълго. Възможно е в лехата ви да цъфтят многогодишни цветя през май, а след това да няма нищо до юли. Включването на едногодишни растения в плана за Мъх за декорация озеленяване „направи си сам“ ще „запълни пропуските“, като ви осигури непрекъснат цвят в двора. Опитайте се да използвате галерии със снимки, за да намерите идеи за цветовите схеми в ландшафтния дизайн.

Включване на твърд ландшафт

 Том Мертън / OJO Images / Getty Images

Не ограничавайте озеленяването „направи си сам“ само до растения. Включете и елементи от твърдия ландшафт. Подобно на вечнозелените растения, те осигуряват структура през зимата и много повече от това. Стените и оградите са важен елемент от дизайна, тъй като оформят рамката на имота ви. Когато пътувате из провинцията, Модерен интериорен дизайн може да забележите колко по-завършени изглеждат имотите с огради. Настилките и беседките са други важни елементи на твърдия ландшафт. Патионите и терасите осигуряват прехода от вътрешното към външното пространство.

Инсталирайте Водни характеристики: По-лесно е, отколкото си мислите

Добрият ландшафтен дизайн се основава на фокусни точки. Една от най-горещите тенденции е да се използват водни елементи като фокусни точки. Това е една от тенденциите, зад която стоят „здрави“ аргументи: водните елементи са не само визуално привлекателни, но и издават успокояващи звуци. Като се използват предварително оформени твърди пластмасови облицовки, издръжливи помпи, гъвкави тръби и евтини фонтани, те се инсталират и много по-лесно, отколкото си мислите. След като експериментирате с езерца, може дори да решите да преминете към следващото ниво: обикновени водопади.

Използване на форма и текстура

Цветята са чудесни, но не забравяйте характеристиките на разклоненията и листата на растенията. В ландшафтния дизайн промяната на формата и текстурата е един от начините да разнообразите двора. Вечнозелените иглолистни дървета, Материали за декорация макар и да нямат цветове, имат листа, които предлагат безброй различни форми и текстури. Докато преглеждате тези съвети за озеленяване „направи си сам“, ще откриете много начини да подобрите красотата на двора си.

Улеснете живота си с двор, който не изисква особена поддръжка

Можете да следвате всички горепосочени съвети за озеленяване „направи си сам“ и въпреки това да не сте доволни от двора си. Защото, освен че трябва да придадете на двора си приятен външен вид, трябва и разумно да планирате поддръжката му. Красив или не, ще се възмущавате от двора си, ако той ви създава твърде много работа. Освен ако нямате нищо против да прекарвате часове всеки уикенд в поддържане, планирайте дизайна си за ниска поддръжка.

Използвайте растения, устойчиви на засушаване

Много начинаещи в озеленяването „направи си сам“ започват с големи надежди през пролетта, но през лятото ги разбиват. Защо? Защото летните горещини похабяват цялата обещаваща пролетна жизненост на растенията им! Отговорът? Вместо това изберете растения, устойчиви на засушаване.

Видове цветя

Внимателното съчетаване на видовете цветя, които ще отглеждате, с пространството, на което ще растат, е основна политика, която трябва да се следва при озеленяването „направи си сам“. Преди да решите какви видове цветя да купите за двора си, винаги трябва да вземете предвид изискванията за светлина и почва.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)