Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Какво е винилова настилка

Какво е винилова настилка

С дизайн на дъски, плочки, или на руло, виниловите подови настилки са една от най-големите категории на пазара на подови настилки. Първо, нека изясним едно нещо – днешната винилова настилка не е виниловата настилка от 70-те години на миналия век с остарели щампи и евтини материали. Но какво е винилова настилка?

Винилова настилка и балатум също не са едно и също нещо, макар че често се бъркат. Виниловите подови настилки днес са пълни с възможности, стил и класа.

В днешната статия на Interiordesigners.bg, посветена на виниловите подови настилки, ще обсъдим какво всъщност представлява винилова настилка, какви са различните видовете на тази подова настилка, както и употребата, конструкцията, външния вид и монтажа на виниловите настилки и ще отговорим на най-често задаваните ви въпроси, превръщайки ви бързо в експерт по винилови подови настилки. Ако търсите настилка за вашата кухня прочетете статията ни Най-подходящата подова настилка за кухня, тя ще ви е полезна

Какво е винилова настилка?

Винилова настилка е една от най-популярните опции за подови настилки на пазара. Често сравнявана с ламинирания паркет. Винилът е направен от изкуствени материали, за да прилича на естествени материали за под като дърво и камък.

Какво е винилова настилка, винилова настилка, винилова настилка за тераса, монтаж на винилова настилка

За разлика от ламината, виниловите подови настилки са огромна категория с множество различни видове, опции за инсталация и монтаж, конструкции и, разбира се, с огромно разнообразие от дизайни, които лесно могат да паснат на всякаква обстановка и интериорен стил.

Винилова настилка – видове

Виниловите подови настилки се предлагат в различни варианти. Които определят начина, по който крайният продукт изглежда, както и монтажът на пода – на дъски, плочки и листове/ролки.

Какво е винилова настилка, винилова настилка, винилова настилка за тераса, монтаж на винилова настилка

Всеки тип има свой уникален външен вид и специфични изисквания за монтаж. Нека по-долу разберем повече за особеностите на различните видове винилова настилка.

Къде и как да съчетаем винилова настилка

Виниловата настилка представлява практичен и стилен начин за обновяване на интериора на вашия дом или офис. Едно от големите предимства на виниловата настилка е, че съществува разнообразие от цветове и дизайни и може да бъде поставена почти навсякъде. 

Ето някои съвети за това как да съчетаем винилова настилка на различни места:

Всекидневна: Виниловата настилка е идеална за всекидневната, където може да създаде уют и стил. Можете да изберете дървесно покритие или имитация на плочки, който да наподобява твърди дървесни настилки или каменни плочи, за по-елегантен вид. Тази настилка е лесна за почистване и поддържане, което я прави перфектен избор за общите помещения.

Кухня: Виниловата настилка е идеална за кухнята, тъй като е устойчива на влага и лесна за почистване. Можете да изберете ярки цветове или интересни декорации, които да добавят стил към това функционално кухненско пространство.

Спалня: За спалнята може да изберете по-нежни и релаксиращи цветове и дизайни на виниловата настилка. Тя може да бъде комбинирана с меки килими или стилни възглавници, за да създадете уютна обстановка.

Коридори и входни помещения: Виниловата настилка може да бъде поставена в коридорите и входните помещения, където съчетава практичност и стил. Изберете устойчиви на износване дизайни, които ще посрещнат гостите ви с уют и топлина.

Какво е винилова настилка, винилова настилка, винилова настилка за тераса, монтаж на винилова настилка

Гараж: За гаража, виниловата настилка може да бъде отлично решение. Тя е издръжлива и лесна за почистване, подходяща за това работно пространство.

При избора на виниловата настилка е важно да съобразите цветовете, дизайните и изискванията за поддръжка, за да съчетаете практичността с естетиката на конкретното помещение. Виниловата настилка може да бъде сложена върху почти всяка повърхност и е отличен начин да подобрите и обновите вашето пространство.

Какво е винилова настилка на дъски

Най-популярният вариант за винилови настилки е подовата настилка от винилови дъски. Тези дъски обикновено имитират вида на масивна твърда дървесина и на паркетен под. Предлагайки топло, привлекателно и дори луксозно усещане за вашия дом.

Съвременните луксозни винилови дъски дори предлагат текстурата и характера на модерните варианти за под от твърда дървесина. Включително състарен вид и множество други типове обработка. 

Какво е винилова настилка, винилова настилка, винилова настилка за тераса, монтаж на винилова настилка

Едно от основните предимства при избора на подови настилки от винилови дъски е лесното и достъпно инсталиране. С което дори можете да се справите сами и нямате нужда от услугите на професионален монтажник.

Повечето опции за винилови дъски идват като свързващи се или „плаващи“ подове и просто се захващат заедно, подобно на ламината. Други опции за „направи си сам“ проект по монтаж на винилов под включват свободно полагане (най-лесният вариант – просто постелете пода и сте готови!).

За интериори, където се очаква голям трафик, т.е. често преминаване в зоните с тази подова настилка от много хора, както и за търговска или офис интериори. Винаги можете да залепите виниловите дъски като постоянно решение за много повече устойчивост и издръжливост. 

Предимства

  • Прекрасен и автентичен вид на дърво – Луксозните подови настилки от винилови дъски имитират всички най-популярни цветове и текстури на масивна твърда дървесина.
    Всъщност повечето хора дори не могат да различат винилов и дървен под след инсталация.
  • Лесна инсталация – Повечето винилови дъски предлагат лесна взаимосвързана или „плаваща“ инсталация, идеална за повечето собственици на жилища, които да направят монтажа на пода сами и без помощта на професионалист.
  • Сравним с ламинат, многослоен паркет, дюшеме – Други видове винилови настилки не могат наистина да се сравнят с дългогодишните лидери в индустрията като ламинат и дървени подови настилки. Виниловите дъски напълно могат.
  • Лесен за поддръжка – Подовата настилка от винилови дъски е изключително лесна за поддръжка. Повечето опции са водоустойчиви и не могат да се повредят от влага. Просто се уверете, че сте избрали винилова настилка с дебел износващ слой, за да предотвратите ожулвания и драскотини.
  • Опции за водоустойчивост – Да, 100% водоустойчив. 

Недостатъци

  • Не се усеща като истинско дърво – На допир винилът се усеща доста различно автентичните дървени подове. Това усещане е важно за някои собственици.
  • Цена – Когато се премине към водоустойчивите и луксозни опции, тази настилка може да ви струва повече от други опции, които имитират дърво, като ламинат. 
  • Дъските с ниско качество се надраскат и вдлъбнат лесно – Ако искате под с винилови дъски, който да издържи на голямо натоварване от семейство и домашни любимци, трябва да изберете висококачествена опция с дебел износващ се слой. По-евтините опции просто няма да издържат.

Какво е винилова настилка на плочки

Виниловите плочки, подобно на традиционните порцеланови и керамични плочки, често имитират вида на естествен камък.

Подобно на керамичните плочки, виниловите плочки предлагат красивия вид на популярните каменни подови настилки (като мрамор) само за частичка от цената на скъпия камък. И с много по-малко изисквания за поддръжка!

какво е винилова настилка

Виниловите плочки, подобно на виниловите дъски, са доста достъпни като цена и подходящи за „направи си сам“ тип монтаж.

Повечето опции за винилови плочки идват като взаимосвързани или „плаващи“ подове. Които е нужно просто да прикрепите една към друга без лепило или пирони, подобно на ламината. Други опции за „направи си сам“  монтаж включват свободно полагане (най-лесният начин – просто постелете пода, обелете, залепете и сте готови).

Предимства

  • Прекрасна визия на камък – Луксозните подови настилки от винилови плочки имитират всички най-популярни цветове и текстури на естествения камък.
  • Лесна инсталация „направи си сам“ – Повечето винилови плочки предлагат лесна взаимосвързана или „плаваща“ инсталация, идеална за повечето собственици на жилища, които да направят монтажа сами без помощта на професионалист.
  • По-топли и по-издръжливи от порцелановите и керамичните плочки – Страхотни за студен климат, пълзящи деца и домашни любимци, тези подове поддържат топлината в дома значително по-добре от традиционните плочки.
  • Лесен за поддръжка – Подовата настилка от винилови плочки е изключително лесна за поддръжка. Повечето опции са водоустойчиви. Просто се уверете, че сте избрали плочки с дебел слой на износване, за да предотвратите ожулвания и драскотини.
  • Опции за водоустойчивост: Да, 100% водоустойчиви.

Недостатъци

  • Не се усещат като истински камък или традиционни плочки – На допир винилът се усеща доста различно от камъка и традиционните плочки. Това усещане е важно за някои собственици.
  • Цена – Когато говорим за водоустойчиви и луксозни опции, тези могат да ви струват повече от порцелановите и керамични плочки. Но можете да спестите много от инсталацията.
  • Нискокачествените плочки се надраскат и вдлъбнат лесно – Ако искате винилова плочка, която може да издържи на голям трафик, трябва да изберете висококачествена плочка с дебел износващ се слой. По-евтините опции просто няма да издържат.
  • Не са толкова популярни колкото виниловите дъски – Виниловите дъски са известни със способността си да имитират дървен под. При естествения камък можете да изберете порцеланови или керамични плочки или луксозни винилови плочки.

    Порцелановите и керамичните плочки са водоустойчиви и понякога по-евтини, така че виниловите подови плочки не са се наложили като виниловите дъски.

Какво е рулонна винилова настилка

Рулонната винолова подова настилка идва под формата на голяма ролка винилова настилка, която поставяте върху съществуваща подовата настилка и изрязвате толкова, колкото ви е нужно от нея.

Подовата настилка от винилови листи е оригиналната опция за винилова настилка, измислена е преди виниловите дъски и плочки. Това е, което хората обикновено си спомнят, когато мислят за винилови подови настилки от миналото.

Въпреки че се предлага в различни визии, включително дърво и камък, тази подова настилка не е толкова убедителна в имитацията си на естествени материали като дъските или плочките, защото е под формата на лист и е безфугова.

Подовата настилка от винилови листи обаче обикновено е супер достъпна като цена, което я прави популярен избор за търговски помещения и други публични помещения.

За съжаление подовите настилки от винилови листове обикновено изискват професионална инсталация с помощта на специфични техники, които не са много достъпни за собствениците на жилища.

Предимства

  • Евтина – Няма съмнение – листовият винил е най-евтиният вариант за винилови настилки на пазара.
  • Вид на дърво и камък – И дори повече! Стиловете и дизайните на виниловите листове са безкрайни и много от тях изглеждат наистина прекрасно.
  • Чудесен вариант за търговски пространства и големи площи – Тъй като можете да покриете голяма площ на ниска цена, тази опция в крайна сметка е много популярна в търговски и публични помещения и сгради.

Недостатъци

  • Не е подходящо за „направи си сам“ монтаж –  Когато става въпрос за инсталиране на лист винил, препоръчваме да го оставите на професионалистите.
  • Видът не е толкова реалистичен като на плочките или дъските от винил – Въпреки че има много по-добре изглеждащи луксозни винилови листове, те няма да изглеждат толкова красиви като дъските или плочките.
  • Не се предлага във водоустойчиви опции – Виниловите листове все още не предлагат водоустойчивост и лесно се повреждат поради влага.
  • Не е често срещана в проекти за домове –  За традиционните собственици на жилища препоръчваме да се придържат към винилови дъски или плочки

Препоръчваме ви още:

Видове стенни облицовки

Как да изберем килим?

4 идеи за настилки за открити тераси

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *