Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Видове стенни облицовки

Видове стенни облицовки

Стенни облицовки се предлагат в няколко различни разновидности. Освен това някои от тях са подходящи само за екстериорна употреба, а други за интериорна. Най-популярните и разпространени видове стенни облицовки са тези, направени от дървени панели и 3Д панелите, но освен тях често се използват и другите налични предложения на пазара.

Различните видове стенни облицовки се различават по материалите, от които са изработени, тяхната текстура и размери. Някои от най-популярните видове облицовка за стени за интериорна употреба са дървените, стоманените и каменните. Нека в тази статия научим малко повече за различните възможности и варианти, които се предлагат на пазара.

Видове стенни облицовки – Каменни

Един от най-популярните видове стенни облицовки със сигурност са каменните. Тяхната популярност се дължи основно на факта, че се приемат за една от най-естествените и естетически красиви облицовки за стена.

Този вид облицовка може да бъде инсталирана върху стомана и бетон. Леки са, така че няма опасност да повредят стените с излишна тежест. Всъщност са направени от продукт, който симулира вида и текстурата на камък, но не е натурален камък.

Видове стенни облицовки

Базата им е от вид бетон, което ги прави по-лесни за инсталация. Каменните облицовки най-често се използват за помещения като хол, баня или зимна градина. Това е изключително устойчив тип облицовка. Единственият недостатък е по-високата цена за монтиране сравнено с другите видове стенни облицовки.

Видове стенни облицовки – Винилови

Виниловите облицовки са тип пластмасови и са създадени за екстериорните стени на сградата. Най-често се използват за облицоване на малки апартаменти, за предпазване от вода и влага, но също и за декорация.

Видове стенни облицовки

Виниловите са един от най-разпространените видове облицовки, защото предлагат адекватна защита, но и заради ниската им цена. Въпреки това качеството на този вид облицовка не е най-високото, особено сравнено с дървената и алуминиевата.

Видове стенни облицовки – Алуминиева

Един от най-качествените видове стенни облицовки е алуминиевата. Тя се използва за екстериорно монтиране, но е един от по-скъпите варианти на пазара. Алуминиевата стенна облицовка гарантира наистина голяма устойчивост и здравина и е ефективна защита за дома ви за много по-дълъг период от време.

Видове стенни облицовки

Рядко може да се наложи да се сменя преждевременно или да трябва да се ремонтира. Не изисква почти никаква грижа и поддръжка. Освен за екстериорните стени на сградата, алуминиева облицовка често се използва и за мазета.

Видове стенни облицовки – Дървена

Заедно с каменната облицовка, дървената е всеобщ любимец и не е изненада защо. Дървената облицовка е по-здрава и устойчива и от алуминиевата и виниловата. Освен това е естетически издържана и много по-атрактивна на вид.

Видове стенни облицовки

Този вид облицовка, макар и много функционална, основно се използва като декоративен елемент, затова често можете да я видите в интериора. Също както и с каменната облицовка, инсталирането и монтажа на дървената е сравнително скъпа услуга. Освен това, дървената облицовка изисква допълнителна грижа и поддръжка, което още повече повишава общата цена.

Видове стенни облицовки – Тухли

Стенната облицовка от тухли има декоративни функции. Поради тази причина често можете да я срещнете в интериора, като естетиката й хармонизира перфектно с редица модерни и популярни интериорни стилове.

Видове стенни облицовки

Монтажът на този вид облицовка я правят един от най-скъпите варианти на пазара. Но по повод поддръжката и грижата за нея, тя няма да ви струва толкова скъпо колкото, например, дървената.

Видове стенни облицовки – Фибров цимент

Ако сте в търсене на вариант на здрава и устойчива облицовка за интериора или екстериора на вашия дом, тази от фибров цимент е наистина подходящ избор. Подобно на дървената облицовка, този вариант е изключително здрав и устойчив.

Видове стенни облицовки

Освен това е много лесен за монтаж, което означава и че общата му цена е сравнително по-ниска с много от другите варианти, които се предлагат на пазара. Този вид облицовка не изисква никакъв вид поддръжка и допълнителни грижи.

Видове стенни облицовки – Неръждаема стомана

Видове стенни облицовки

Последното предложение с този списък е и едно от най-здравите, устойчиви и неподвластни на времето – облицовка от неръждаема стомана. Този вид облицовка има много висока защита и трудно може да бъде повредена в резултат на климатични промени, ето защо е често предпочитана за екстериора на сгради.


Прочети още:

3D проект за баня – 5 програми, които да използвате

Тапет или латекс – какво да избера за дома?

Идеи за акцент на стена в интериора

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *