Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Цена на квадрат за интериорен дизайн – как се изчислява?

Цена на квадрат за интериорен дизайн – как се изчислява?

Предстои ви вълнуващ проект по определяне и разработване на дизайна на вашия нов дом или бизнес помещение? Ако сте късметлии, или просто достатъчно далновидни и умни, то най-вероятно вече работите с опитен интериорен дизайнер, или поне обмисляте наемането на такъв. Най-често се работи с цена на квадрат за интериорен дизайн, така е приетата практика.

Няма съмнение, ако оставите тази работа на професионалиста, то със сигурност ще си спестите редица главоболия и нерви. Най-вероятно ще си спестите и солидна сума пари. Да, работата с интериорен дизайнер ще ви струва определена сума.

Само че си представете колко по-скъпо може да ви излезе да поправите и коригирате всички грешки и несъвършенства. Които сте допуснали поради факта, че сте решили да спестите от наемането на интериорен дизайнер.

Когато плащате цена на квадрат за интериорен дизайн, вие далеч не плащате на човек. Който да ви каже кои мебели могат да се съчетаят добре и кои цветове ще отиват на стените.

Работата на интериорния дизайнер е много по-важна и задълбочена и благодарение на добре свършената работа на този специалист. Вие ще имате възможността да се радвате на естетика, функционалност, комфорт и максимално оползотворяване на пространството. 

На този етап сигурно вече сте почти убедени, че работата с интериорен дизайнер е добър избор. Чудесно, но може би се питате колко ще ви струва тази услуга, т.е. каква е въпросната цена на квадрат за интериорен дизайн.

Истината е, че когато става въпрос за цена на квадрат на интериорен дизайн. Нещата са много индивидуални и зависят от редица определящи фактори. Да ги разгледаме по-долу.

Кои са основните фактори, които определят крайната цена на квадрат за интериорен дизайн? 

Цена на квадрат за интериорен дизайн: Количество

Разбира се, когато се определя крайната цена на квадрат за интериорен дизайн, на първо място се взима предвид големината на пространството или пространствата, с които се работи. Не може да се получи една и съща цена, когато става въпрос за проект по интериорен дизайн на мъничка боксониера и проект за многостаен апартамент.

Както и самото понятие подсказва, цената се определя на квадрат, т.е. върху колкото повече квадрати се работи, толкова по-висока ще е крайната цена. Освен очевидните разлики между едно малко и едно голямо помещение, има допълнителни дейности, които са пряко свързани с големината на помещението, с което се работи. Такива дейности допълнително се взимат предвид, когато се предлага крайна цена за един проект.

Цена на квадрат за интериорен дизайн: Брой помещения

Цената на квадрат на такъв вид услуга се определя не само от квадратурата на помещението. Но и от това как то е начленено, т.е. колко отделни помещения има. Представете си един просторен апартамент или къща с пет или шест, може би дори повече отделни помещения. Сега си представете едно офис помещение.

Като квадратура то ще е в пъти по-голямо от един апартамент. Но най-вероятно е то да е разделено на много по-малък брой помещения и да е по-скоро с отворен план. Ето защо, когато се определя цената на интериорен дизайн на пространство, се взимат предвид и отделните помещения.

Цена на квадрат за интериорен дизайн

Всяко едно отделно помещение добавя допълнителен брой стени към общия проект. Колкото повече стени има, толкова повече работа се очаква от интериорния дизайнер. Представете си всяка отделна стая като мъничък проект, по който професионалистът трябва да работи.

От това следва, че независимо от квадратурата. Един интериорен дизайнер може да се наложи да работи върху много повече проекти в рамките на една по-малка квадратура. 

Обхват

Важно е да се уточни, че различните проекти по интериорен дизайн имат различен обхват. Това ще рече, че има множество стъпки и подпроекти и клиентът има възможност да избере дали интериорният дизайнер да работи по всички тях, или само част от тях.

Голяма част от фирмите предлагат различни пакети от проекти, от които клиентът може да избира. Различните пакети могат да включват различни аспекти от цялостния проект. Включително визуализация, работа по техническата част, идейни проекти, авторски надзор и т.н.

Цена на квадрат за интериорен дизайн

Най-добрият подход е да се избере работа по цялостния проект от един специалист. Да, в този случай крайната цена ще е по-висока, но пък вие ще имате спокойствието, че по всеки аспект от проекта и осъществяването му работи опитен специалист, така че крайният резултат ще е точно такъв, какъвто очаквате да бъде и няма да има неприятни изненади, с които да трябва да се занимавате.

Цена на квадрат за интериорен дизайн: Детайлност

На крайната цена на всеки проект по интериорен дизайн влияе и детайлността на проекта, т.е. колко различни елементи и детайли ще включва интериора. Този аспект се определя основно от избрания от клиента интериорен стил.

Съгласете се, че има много голяма разлика между един силно детайлен стил с множество елементи и декорации, съчетание на богата палитра от цветове и еклектични мебели и един минималистичен и изчистен стил.

Цена на квадрат за интериорен дизайн

Освен това е важно да се има предвид дали ще се работи с мебели и декоративни елементи, които са готови за закупуване от популярните магазини и шоуруми, или клиентът желае да има мебели по поръчка или дизайнерски.

Индивидуалност

Не на последно място, важен е и индивидуалният подход на работа на всеки интериорен дизайнер.

Работата на един професионалист в тази област е добре да обмисли и съчетае всеки един елемент от интериора, така че да постигне хармонична композиция, естетика, функционалност, да се придържа към концепцията на избрания интериорен стил, да подбере правилните материали, текстури, цветове.

А за да се получи този баланс на всички елементи, всичко отнема време и експерименти с различните елементи. 


Препоръчваме ви още:

Модерни идеи за интериор на стълбище

Проект на къща – съвети от най-добрите интериорни дизайнери

Дизайн на апартамент – най-добрите съвети

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *