Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
4 идеи за настилки за открити тераси

4 идеи за настилки за открити тераси

Подовите настилки не са само за закрито! Поставянето им във всяка външна зона или открита тераса може да бъде, както полезно, така и наслада за очите. Но с толкова много видове вероятно се чудите кои опции за настилки за тераса ще бъдат най-добри за вас.


Истината е, че няма един вид, който да е идеален за всички. За да задоволим вашите желания и нужди, ние от Interiordesigners.bg направихме това кратко ръководство с 4 идеи за настилки за открити тераси. С този изчерпателен списък няма да имате проблеми с намирането на най-добрите опции за подови настилки на открито. Да започваме!

1. Настилки за тераса – Твърда дървесина

Не можем да го наречем завръщане. Дървената настилка е вечната класика. Както във вътрешния интериор, така и в настилките за открити тераси и пространства – тя е просто отлично решени за Вашия дом. Някои от най-разпространените са: секвоя, червен кедър, кипарис.

Има и други видове дървени настилки, които се явяват по-висок клас, като например: настилки от бразилски орех и махагон. Те стоят изключително изискано и си струва да инвестирате в тях.
Преди да направите своя избор е добре да имате в предвид, че външни настилки на дървена основа трябва да бъдат третирани.

настилки за тераса, настилки за открита тераса, саморазливна настилка за тераса, подова настилка за тераса


Дори и най-добрият дървен под ще издържи, само ако е бил правилно обработен. Обработката на дървото му помага да се противопостави на гниене и изкривяване и може да удължи живота на вашия външна настилка с течение на времето.

Специалистите споделят, че дървените настилки за открити тераси трябва да се третират преди монтаж и да се почистват и запечатват на всеки една до две години.

2. Настилки за тераса – Композитни настилки

Ако идеята да правите ежегодно почистване и запечатване на дървената настилка на вашата открита тераса ви изпълва с безпокойство дали ще се справите, веднага предлагаме друго решение.

На вашето внимание – композитни настилки! Те са дълготрайната алтернатива за подове от твърда дървесина, които ще отговарят на всички ваши нужди.

Какво представлява композитната настилка и защо тя по-добра от другите опции за подови настилки на открито?

настилки за тераса, настилки за открита тераса, саморазливна настилка за тераса, подова настилка за тераса


Композитната настилка е изкуствен материал, съставен от термопластични смоли, дървесно брашно (супер фини дървени стърготини) и дървесни влакна. Този вид настилка е твърда и няма пори, което означава, че е устойчива на гниене. Освен това е по-евтино решение от традиционната дървена настилка.

От друга страна, неговата непореста повърхност не позволява на боята или петната да се придържат добре, така че изберете своя дизайн разумно. Въпреки това, стига да изберете цвят и стил, който харесвате, тази опция за подови настилки на открито ще продължи да изглежда свежа за години напред.

3. Керамични плочки: универсални и лесни за поддръжка

Обичаме плочките по толкова много причини, че няма как да ги изброим всичките. Ако ги сравним например със дървените настилки за открити настилки, сме сигурни, че веднага ще харесате предимствата на водоустойчивите плочки.


По отношение на бюджета, керамичните плочки могат да бъдат по-достъпни и струват по-малко за монтаж от колкото настилките от дърво или естествен камък. И когато става дума за плочки срещу ламинат, ако търсите дълголетие, керамичните плочки са безспорният лидер.

Запомнете!

Температурните промени могат да повлияят на подовата настилка от керамични плочки. Важно е да се отбележи, че керамичните плочки имат някои ограничения.

Много ниските температури могат да причинят напукване на керамичните плочки, така че говорете с търговеца, от който закупувате настилката за откритата ви тераса дали плочките са подходящи за вашето местоположение.

Също така, не забравяйте да ги попитате за устойчивостта на приплъзване (известна още като коефициент на триене). Някои керамичните плочки могат да бъдат хлъзгави, когато са мокри, така че не са добра идея, където има деца, които обичат да тичат и играят.

4. Настилки за тераса – Естествен камък

Има нещо в настилките от естествен камък, което ги прави очарователни. Този материал е изключително издръжлив и дълготраен. Можете да изберете директно рязан камък за по-равномерен външен вид или да играете на естествената вариация на камъка с неправилни форми.

настилки за тераса, настилки за открита тераса, саморазливна настилка за тераса, подова настилка за тераса

Настилки за открити тераси – Декинг от PVC  и WPC 

Декинг от PVC и WPC са два популярни избора за материали за изграждане на плотове, тераси и алеи в градината. Те предоставят забележителни предимства и са алтернативи на традиционния дървен декинг. Ето някои ключови аспекти и информация за декинг от PVC и WPC:

Декинг от PVC | Настилки за открити тераси 

Издръжливост: Декингът от PVC е изключително издръжлив на влага, гниене и инфекции с плесени и гъби. Този материал не изисква боядисване и не избледнява под влияние на слънчевата светлина.

Лесен за поддръжка: PVC декингът е лесен за почистване и поддържане. Той не изисква специални грижи и може да се почиства с обикновен миещ препарат и вода.

Естетичен вид: PVC декингът предлага гладка и модерна повърхност, която може да имитира натуралния вид на дърво. Той е наличен в разнообразни цветове и стилове, което позволява персонализация на визуалния ефект.


Дълготрайност: Поради издръжливостта си, декингът от PVC често има по-дълъг живот в сравнение с някои други материали. Той не издържа на обичайните проблеми като например счупване или извиване.

Декинг от WPC  | Настилки за открити тераси

Естествен вид: WPC декингът съчетава дървесни влакна с полимери, предоставяйки традиционния и естествен вид на дърво. Той е популярен заради неговата топлина и красота.

Издръжливост: Въпреки че WPC декингът съдържа дървесни части, той е устойчив на гниене и разрушаване. Той също така е издръжлив на влага и натиск, което го прави подходящ за използване на открито.

Лесен за поддръжка: WPC декингът изисква минимална поддръжка и не се нуждае от боядисване или прегряване. Той е лесен за почистване и не избледнява при излагане на UV лъчи.
Екологичен: WPC декингът е по-екологичен вариант в сравнение с традиционните дървени декинг материали, тъй като използва рециклирани материали и намалява сеченето на дървета.

Изборът между декинг от PVC и WPC зависи от вашите предпочитания за стил, бюджет и изисквания за поддръжка. Важно е също така да се вземат предвид климатичните условия и устойчивостта на материала на влага и UV лъчи


Можете да спестите пари, като същевременно насърчавате устойчивостта, като изберете тип каменен под, който идва от местния пейзаж. В допълнение към спестяването на транспортни разходи и емисии, местният камък е опция за външна подова настилка за открити тераси, която създава естествено сплотен вид.


Препоръчваме ви още:

Фън шуй в дома

Модерно обзавеждане – 5 базови идеи за модерен дом

Обзавеждане на апартамент – какво е нужно да знаем и от какво да спестим

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *