Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Избор и планиране на нова баня | Стъпка по стъпка | Част 3

Избор и планиране на нова баня | Стъпка по стъпка | Част 3

Нова баня – проект, който налага сериозна инвестиция на време и средства.

Естествено, всички сме на мнение, че дейностите по изграждането на нова баня изискват знания, опит и технически умения. Но това е и основната причина да планираме внимателно, за да избегнем скъпи грешки и голям процент непредвидени разходи.

Ето и последните стъпки за планиране на банята във вашия дом.

Съхранение в нова баня

За съжаление стъкленият рафт под огледалото не е достатъчен. Съхранението и организирането на тези места е ключът към успешно и функционално планиране на новата ви баня.

Банята е едно от помещенията, в които трябва да съхранявате много продукти, които да нямат досег до блага или конденз, но мястото им е точно там. Ето защо трябва да предвидите подходящи мебели, в които да съхранявате всичко необходимо.

Освен мебелите, бихте могли да предвидите и ниши в стените, които също да служат за съхранение.

Обемистите шкафове обикновено не намират приложение в повечето бани, тъй като размерите им предполагат големи и просторни  пространства.

Осветлението в нова банята

Банята е помещението, в което често се налага добра осветеност. Подбирайте вида и местоположението на източниците на осветление, тъй като това ще се окаже определящо за цялостния вид на пространството.

Разделете осветлението на различни нива или именно първостепенно и второстепенно такова. Така бихте могли да се възползвате от второстепенното осветление при нужда от релакс и почивка. Аналогично, когато имате нужда от интензивна осветеност, бихте могли да използвате основното осветление или и двете.

Друга възможност е да инвестирате в осветителни тела, които позволяват контрол на интензивността на осветеност в помещението. Така бихте могли да спестите средства за изграждане на осветление на две или повече степени.

Сензорът за движене също намира приложение в тази част от вашия апартамент или къща. Инсталацията на такъв, би могла да ви спести много непредвидени сблъсъци с мебели през нощта.плочки за стена

Избор на плочки

Плочките – най-добрия и лесен начин да следвате тенденциите.

Повърхността, размера и визията на плочки за баня, могат да бъдат определящи за общата визия на помещението. Това е похват, чрез който бихте могли да промените визуалното възприятие. Големината и цвета им определя дали новата баня ще изглежда уюта и просторна или малка и подтискаща.

Това е и причината да премислим внимателно в какви материали инвестираме своите средства.

Светлите и голеи плочки са чудесно решение за малки помещения, тъй като придават усещане за простор и чистота. От друга страна, плочките с разнообразни мотиви и цветове са подходящи за по-големи пространства. Хубавото е, че ако разполагаме с по-малко пространство, бихме могли да използваме красивите и екстравагантни дизайни, като акцент.

Бюджет за нова баня

Определете границите на вашия бюджет за да избегнете момента, в който ще трябва да се лишите от някои от желаните от вас елементи и ще се разочаровате.

Банята  е еин от елементите в дома, където определено се изисква инвестиция на средства. Но съществуват възможности, врез добро планиране и организиране на бюджета да спестите доста излишни разходи.

Както ви посъветвъхме и тук: Избор и планиране на нова кухня | Стъпка по стъпка | Част 1 е много важно да съставите списък, с включени всички елементи от изграждането на нова баня.

Основно перо са материалите, плочките и изграждащите мебели и оборудване. Не забравяйте да предвидите хонорар за консултация или проектно решение от интериорен дизайнер.

Предвидете между 10 – 15% за непредвидени разходи. В процеса е почти невъзможно да не изникнат допълнителни дейности или бракувани мебели.

Кой ще планира или изпълнява проекта?

Въпросът, чийто отговор се крие в границите на вашия бюджет. Не забравяйте, че изброените до момента стъпки не изключват планирането на проекта от специалист. Като инвеститор и собственик на помещението, вие следва да положите необходимите усилия и да сте в течение със случващото се.

Някои компании или фирми за интериорен дизайн имат и опцията мениджмън на изпълнението, което до голяма степен минимализира вашето участие в проекта.

Ако сте се спрели на варианта за самостоятелно планиране и изграждане на пространствата, това ще намали цялостното ценово офрмление на проекта.

Разбира се, съществува и алтернативата да се обърнете към професионалисти, които да извършат ремонтните дейности и изграждането на мечтаната визия. Контрола на изпълнението е във вашите ръце, но все пак вие сте човека, чийто желания и предпочитания се изпълняват в конкретния момент.

Организиране на работата при нова баня

За да се спрете на точните професионалисти или майстори е необходимо да извършите подробно предпроектно проучване. Ние от Interior designers ви съветваме да се допитате за препоръки от познати и приятели са добра възможност, за да стартирате подбор.

Не доверявайте всичко на една конкретна фирма. Опишете всичко необходимо, като изисквания към бъдещия проект и организирайте огледи на пространството. Очаквайте конкретни оферти и не се доверявайте само на фактора цена. В нчкои случай по-евтиният вариант излиза по скъп. Тествайте компетенцията на бъдещите майстори и се доверете на този, който знае какво прави.

Ако банята ви е на етап. В който следва да се изграждат стени и нови прозорци, задължително се консултирайте с инженер конструктор и спазвайте законовите норми.

Ако сега е моментът в който сте извършили покупка на апартамент, то вероятно бихте могли да се възползвате от търговски отстъпки от фирмата строител.

Бъдете готови за изграждане на нова баня

Процесът за изграждане на банята не е кратък, особено, когато сте лишени от възможността да си вземете душ и измиете зъбите си.

Добре е да знаете, че изпълнението на този проект отнема време и не бива да пришпорвате нещата, които изискват техническо време.

При възможност планирайте възможност или място, за да се възползвате от хигиенните си нужди. Това е момента, в който оценявате, колко оточно важно е това помещение за вас и за начина ви на живот.

Работата по банята, в зависимост от мащаба на проекта, би могла да продължи от няколко дни до цял месец.

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *