Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Избор и планиране на нова кухня | Стъпка по стъпка | Част 1

Избор и планиране на нова кухня | Стъпка по стъпка | Част 1

Нова кухня – един от най-сложните и вълнуващи проекти за дома. За изграждането на интериорния проект е нужно да познавате добре всички стъпки и съпътстващи фактори.

Проучване, планиране, консултация с интериорен дизайнер са само част от предстоящите етапи за изграждането на красиво, функционално и устойчиво във времето пространство.

Ние от Interior designers съветваме, винаги да се обръщате към интериорен дизайнер при планирането, реконструирането, изпълнението и дори декорирането на нови пространства в дома.

За съжаление, обикалянето по различни шоуруми и магазини не е достатъчно, за да съставим перфектния план.

Ето и няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да оформите пространството – от вдъхновението до монтажа.

нова кухня

Как си представяте Вашата нова кухня?

Първата и най-важна стъпка е да се запознаете в детайли с това, което разполагате. Опознаването на  помещението е само началото, но не бива да го подценявате.

Преценете дали съществуват мебели или електроуреди, които искате да запазите или реновирате. Ако съществуват такива, преценете къде ще е точното им местоположение и с какво пространство реално разполагате.

За да подготвите помещението е необходимо да го освободите от всичко излишно и да го почистите добре.

Създайте скица с полагане на реалните размери, където следва да изобразите местата на всички изводи, контакти, ключове, прозорци или всичко, с което трябва да се съобразите.

От какво се нуждаете?

Това е етап от планирането,  в който трябва да си зададете някои въпроси. Важно е да бъдете честни пред себе си, тъй като това е помещение, което ще използвате Вие. Това налага да се съобразите изцяло с вашите желания.плочки за стена

Ето и списък с ключови въпроси:

  • Какво не харесвам в старата си кухня?
  • Какво ново и различно искам да има в новата кухня?
  • Какво харесвам повече – модерния или традиционния дизайн?
  • С какъв бюджет разполагам?
  • Имам ли 5 /пет/ примера за перфектната кухня за мен?
нова кухня

Бюджет за нова кухня

Преди да започнете да търсите мечтания мраморен плот или най-модерните електроуреди и джаджи, определете границите на бюджета. Заложете и 10 15% непредвидени разходи и планирайте неочакваното.

Обикновено още при премахването на старата кухня излизат проблеми, които могат да ви струват скъпо.

Продължаваме със списъците. Изгответе такъв за всички елементи и точки, по които следва да имате разход. Започнете с основните елементи и посочете сумата, която можете да си позволите. Разбира се, бъдете реалисти. Основните точки са перо дизайн, стени, под,  шкафове, плотове, плочки, мивка, осветление, електроуреди, голяма и малка бяла техника, контакти и ключове.

Имайте предвид, че колкото по-голяма е честотата на използване на дадено пространство, толкова по-голям бюджет следва да отделите. Кухнята е пространството, което заслужава инвестиция и изисква прецизна функционалност и устойчивост във времето.

Следват разходите за монтаж или труд, всякакви подготвителни работи като мазилка и боядисване, отопление и подови настилки, както и водопровод и канализация и манипулации по електрическата или газова инсталация.

нова кухня

Бонус съвети за нова кухня:

Ако бюджета ви притиска, ние от interiordesigners.bg сме подбрали няколко допълнителни съвета, за това къде следва да харчите и къде да спестите.

Плотовете – това е един от основните елементи във Вашата кухня. Те са определящи за визията и устойчивостта във времето, а и са от най-използваните неща в кухнята. Инвестиция, която си струва да бъде направена. Заложете по-голям разход за качествени и издръжливи плотове, които ще придадат луксозен завършек и на по-обикновени шкафове.

Шкафове – Търсете най-вече качествен вариант за плоскости или дървен материал. Обикновено минимума за дебелина е 15мм. Вратичките могат да бъдат и сменени в последствие и за щастие, от определена визия имаме избор на ценови клас.  

Инвестирайте в качествени и доказали се в годините уреди, като хладилник, фурна и котлони и пералня и сушилня. Останалите по-дребни електроуреди и джаджи следва да се закупят в последствие и не са с такъв приоритет.

Продължението на статията може да видите тук: Избор и планиране на нова кухня | Стъпка по стъпка | Част 2 

Архитектура ренесанс

Препоръчваме още

Comments (1)

  • Zay
    юли 27, 2022 at 3:21 pm Reply

    Аз литчно не харесвам големи кухно, са се чудя какво къде е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *