Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Осветителни тела – Как да направим правилния избор?

Осветителни тела – Как да направим правилния избор?

Изборът на подходящи осветителни тела в дома ви може да бъде сложен. Осветлението може да зададе настроението на стаята – не само от светлината, която излъчва, но и от вида на осветителните тела. Ние от „Interiordesigners.bg“ ви съветваме да помислите за дизайна, както и за правилната функция, когато избирате подходящите осветителни тела за вашите стаи.

Осветление за коридора

Преходните зони между стаите и коридорите не представляват толкова специфични проблеми с осветлението, колкото другите пространства. В коридора изберете вградено таванно тяло за незабележима светлина. Обикновено в това пространство не се нуждаете от особено ярка светлина, така че 5-10 лумена на квадратен фут са достатъчни.

Осветление в хола

Холът често служи за много цели, така че изберете осветление, което лесно може да се адаптира за ежедневни забавления, уютни филмови вечери и други дейности. Гъвкавото осветление на релси е интелигентен избор за жилищни помещения, тъй като може да осигури околно осветление. Можете да премествате, завъртате и насочвате отделни светлини, за да променяте схемата си на осветление по всяко време. Регулируемите лъчи ви позволяват контролиране на светлина, без да сменяте крушките. Ако в холът ви има телевизор, създайте усещане за киносалон със светлини, които не причиняват сенки или отблясъци.

Осветление в трапезарията

Вашата трапезария е мястото, където се случват разговори и общуване, което означава, че тъмна, сенчеста атмосфера не е идеалната. Доброто цялостно осветление е от съществено значение, така че таванските тела, включително вградени, работят добре в трапезариите. За осветлението на трапезарията полилейът може да бъде както декоративен, така и функционален за осигуряване на обща светлина. Когато инсталирате полилей, не забравяйте, че той трябва да виси около 33 инча (84 см) над масата в трапезария. Трапезарията е най-лесната стая за осветяване. Основният ви източник трябва да идва от голяма висяща светлина или полилей, центриран над масата за хранене. Ако има допълнителни тъмни ъгли, можете да използвате подова или настолна лампа за допълване.

Осветление в кухнята

Повечето кухни, особено по-големите, ще се нуждаят от няколко вида осветление. За околно (или цялостно) осветление изберете таванно или вградено, което равномерно разпределя светлината в пространството. След това инсталирайте източници на светлина директно над местата за готвене. Довършете схемата си за осветление на кухнята с акцентни светлини за допълнителна функция. Светлинните ленти в зоната между шкафа и пода могат да осигурят мека светлина за нощни ходения до кухнята. Зоните за готвене в кухнята, като плота или други места, където обикновено нарязвате зеленчуци, изискват по-интензивно осветление. Около 70-80 лумена на квадратен фут е добро общо правило, което трябва да имате предвид, докато пазарувате електрически крушки. В общите части на кухнята, които не се използват за приготвяне на храна, ще са достатъчни около 30-40 лумена на квадратен фут.

Кухнята се нуждае от по-сложно осветление, защото в тази стая няма единна фокусна точка. Така че имате нужда и от осветление в областите над кухненския плод, мивката или бара.

Осветление в спалнята

Най-добрият избор за спалнята би била топла светлина, защото е по-спокойна и релаксираща. Обикновено на нощните шкафчета се поставят настолни лампи, които се използват за четене. Също така помислете за използването на акцентни светлини, за да подчертаете снимка или произведение на изкуството.

Осветление в банята

Неправилното осветление в банята може да бъде неприятно или дори опасно. Избягвайте светлините, насочени надолу към огледалото, тъй като те ще хвърлят нежелани сенки. Вместо това поставете осветителни тела, като висулки или аплици, от двете страни на огледалата за по-балансирано осветление. Ярката светлина е най-подходяща за бани, така че планирайте да осветявате около 70-80 лумена на квадратен фут. Това, което е важно да знаете тук е, че аплиците над тоалетно огледало или до него осигуряват подходяща светлина за определени задачи, но трябва да ги поставите на правилната височина (близо до височината на лицето). Добре поставеното акцентно осветление прави банята по-гостоприемна, затова помислете и за наличието на полилеи или висулки.

Осветление в офиса

Поставете вградено осветление или основен полилей на тавана. Не забравяйте да добавите настолни или подови лампи в тъмни ъгли, или до места за сядане. И накрая, не забравяйте да използвате настолна лампа в основната си работна зона. Разбира се, домашният офис трябва да се съсредоточи върху осветлението на задачите. Той трябва да разполага с лампи на бюрото, които са от съществено значение за намаляване на напрежението в очите, но светлината отгоре може да бъде полезна и в облачни дни, когато работите през нощта и лампата е твърде мощна за очите.

Правилното осветление наистина може да направи или да разбие една стая. Когато се направи добре, то придава перфектна атмосфера, за да помогне на вашия дизайн да блести, но когато е направено лошо, може да отнеме от избраната от вас естетика.

Малки плочки за кухня

Архитектура ренесансресторант градина каваци

Материали за декоративни стени

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *