Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Тапет или латекс – какво да избера за дома?

Тапет или латекс – какво да избера за дома?

Стените на вашия дом имат предимството да променят и трансформират вашето пространство. Това се случва с помощта на латекс или тапети. Тъмната стая може незабавно да стане светла и просторна с нанасянето на светъл латекс. Докато една стая, която се чувства твърде светла, може незабавно да се почувства по-тъмна с красив модел тапети.

Има плюсове и минуси при използването на латекс или тапет. Факторите, които трябва да имате предвид, са лекотата на приложение, цената и гъвкавостта на вашето пространство. Каквото и да изберете за стените си, ще се насладите на красив и уютен резултат. В днешната статия на „Interiordesigners.bg“ ви представяме няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид, когато вземате решение между латекс и тапет.

Подготовка

Трябва да се вземе предвид колко време отнема подготовката на стена, когато решавате да боядисвате с латекс или да сложите тапети. Ако започвате от гола стена, можете да пропуснете този съвет, но ако върху стената има някакво съществуващо покритие, прочетете.

Тапет:

Против: Премахването на съществуващ тапет може да бъде досадна задача, която изисква търпение и подходящите инструменти, за да бъде ефективна. Отлепването на тапета може да се извърши с химикали или с инструменти за отстраняване, но трябва да се внимава, в противен случай стената може да се повреди.

Латекс:

Предимства: Ако боядисвате върху повредена стена, подгответе несъвършенствата с шпакла и оставете да изсъхне 24 часа предварително. Предварителното нанасяне на грундираща боя върху латекса с по-тъмен цвят ще улесни подготовката ви за боядисване. Боядисването ще отнеме по-малко време за подготовка от тапета.

Избор и дълготрайност

Както латексът, така и тапетът се предлагат в неограничени разновидности и цветове. Латексът се предлага с различен гланц и блясък, а тапета се предлага в хартиена и винилова повърхност за издръжливост и различно изглеждане на финала.

Тапет:

Предимства: Много издръжливи и издържат на износване от деца.

Недостатъци: Тъй като тапет се лепи с лепило, влага може да отлепи тапета.

Латекс:

Предимства: В зависимост от финиша латексът е добър вариант за стаи, които трябва да имат евтино и лесно нанасяне. Латексовото покритие е издръжливо и обикновено се запазва от външни условоя.

Недостатъци: Когато стените са повредени се налага пребоядисване.

Разходи

Тапетите и латексовете могат да варират в цената от най-ниския до високия край на ценовия спектър. Тапетите са по-скъпи. Латексът средно е по-евтин и изисква много малко консумативи и аматьор може да го нанесе. Трябва да се отбележи, че евтини тапети могат да бъдат закупени и ако си ги поставите сами, може да намалите разходите за инсталиране. Подобно на латекса, по-високият клас и текстурата могат да го оскъпят, особено ако трябва да бъде нанесени професионално.

Комбинация от двете

Много хора искат да добавят текстура към стената си с персонализирани цветове на латекса. Съществуват тапети за боядисване, които се предлага на ролки. След нанасяне на текстуриран тапет може да се остави без цвят или да се боядиса с латекс в цвят по желание.

Светът на облицовките за стени е огромен и персонализиран. Независимо дали избирате тапет или латекс, всеки от тях ще придаде на вашия дом фин или смел цвят и характер. За да привлечете и двете, пробвайте да комбинирате и двете повърхности, както ви споменахме по-горе. Решението е ваше и затова декорирането на дома е толкова вълнуващо. След като успешно сте декорирали стената в своя дом, може да помислите и за завършващ елемент. Все по-модерно е да се добавя скандинавски мъх като финален щрих. Ако имате интерес сами да създадете своя картина от скандинавски мъх за стената в дома си, тогава може да посетите сайта на „Mossaika.com„.

Малки плочки за кухня

Архитектура ренесанс

Идеи за акцент на стена в интериора

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *