Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Проект на кухня – Как да създадете перфектната кухня ?

Проект на кухня – Как да създадете перфектната кухня ?

Кухнята е мястото, където вършим голяма част от ежедневните си задължения и прекарваме голяма част от време то. Ето защо, когато обмисляме проект на кухня, трябва да се уверим, че тя е създадена така, че наистина да задоволява всичките ни потребности и да носи максимален комфорт. Един проект на кухня трябва да гарантира, че помещението едновременно ще изгледа добре и ще е функционално. Независимо дали става въпрос за готвене, похапване, чистене или забавления, кухнята трябва да е място, което носи удоволствие. Един добре обмислен проект на кухня може да ви помогне да създадете точно такова място. В случай, че планиране пълен ремонт на кухнята, или работите по създаването на напълно нова кухня, съветите по-долу ще ви помогнат да осъществите проекта за кухнята мечта, която истински ще заобичате. 

Проект на кухня – елиминирайте ненужните стъпки

Един проект на кухня се състои от множество фази, етапи и стъпки, но понякога се оказва така, че някои от тях са напълно излишни. Когато организирате и планирате вашата нова кухня, мислете за това къде обикновено сте свикнали да държите нужните вещи. Всяка кухня има своята логика. В най-общия случай, логичната нишка е да държим нужните вещи близо до местата, където обикновено ги използваме. Подправките, например, е добре да стоят близо до готварската печка, за да можем само да се пресягаме и да взимаме нужната в процеса на готвене. Зърнените закуски е логично да са близо до мястото, където се храним. Чиниите и приборите е добре да са в близост до съдомиялната, за да може бързо да ги връщаме на места щом са чисти и сухи.

Проект на кухня – широки пътеки

Няма нищо по-досадно от кухня, в която мястото не стига. В стремежа си да поберем възможно най-много мебели, уреди и вещи в кухнята, най-често страда пространството, което оставяме за преминаване. Ако искате в кухнята ви да има кухненски остров, уверете се, че проектът е направен така, че да има достатъчно широка пътека между кухненските шкафове и острова. Най-общото правило гласи, че пътеките в кухнята трябва да са минимум 92 сантиметра широки.

Проект на кухня – посока на движение

Може би е аспект, на който рядко обръщаме внимание при работата по проект на кухня, но в последствие при използване на кухнята се оказва изключително важен – посоката на движение. Посоката на движение в кухнята също трябва да следва своя логика, за да си спестите много излишно разхождане и суетене в бъдещата ви кухня. Един логичен вариант за изграждане на посока във вашата кухня би изглеждал така: хладилник – готварска печка – мивка – съдомиялна. Съобразете се с реда, на който сте свикнали и последователността, която ви е най-удобна.

Проект на кухня – избягвайте ъглите

Кухнята ви е помещение с поне четири ъгли. Проблемът е там, че всичко, което е поставено в ъглите, моментално става по-малко функционално или почти неизползваемо. Така например, поставянето на кухненски шкафове в ъглите предполага, че вратичките им може да не се отварят докрай или да не успявате да използвате цялото пространство заради неудобното им разположение. Ето защо, когато работите по проект на кухня, уврете се, че всеки шкаф или кухненски уред може да се използва пълноценно и всички врати да се отварят напълно без нещо да им пречи. 

Проект на кухня – работните плотове

Не забравяйте да помислите и за работните плотове. Трябва да се уверите, че имате достатъчно пространство за работа и готвене, но пък не и излишно много пространство. За да разберете точно колко пространство за работа ви е нужно, помислете какво готвите и за колко човека. Ако сте истински любители на готвенето и често експериментирате в кухнята с по-сложни ястия, най-вероятно ще ви е нужно повече работно пространство. От друга страна, ако не си падате по сложни рецепти, а забърквате простички ястия с малко продукти. Не е нужно да инвестирате в твърде дълги и широки работни плотове. 

Проект на кухня – двойно повече уреди

Ако имате много голямо семейство или готвите за много голям брой хора, обмислете варианта да инвестирате в двойно повече електроуреди от наличните. Ако печенето е ваша страст не само в празничните дни, защо не помислите за вграждането на още една фурна? Много хора инвестират и във втори хладилник или фризер, за да имат достатъчно място за всички хранителни продукти. Втора микровълнова печка също е вариант, на който голямото ви семейство би се зарадвал. 

Когато обмисляте как ще изглежда новата ви кухня, ваш приоритет винаги трябва да бъде осигуряването на достатъчно пространство и комфорт. Не се изкушавайте да запълвате големите помещения с твърде много ненужни уреди, шкафове и вещи. От друга страна, ако разполагате с малко пространство, добре обмислете как да създадете организация. При която не само всичко важно и основно ще има своето място, но и за вас ще е лесно да използвате абсолютно всичко. 

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *