Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Проект на къща – Съвети от интериорни дизайнери

Проект на къща – Съвети от интериорни дизайнери

Създаването на проект на къща и нейното обзавеждане със сигурност може да бъде задача, на която да се насладите. Всичко, което ви е нужно за създаването на успешен интериорен проект на къща е опита и знанията на професионални интериорни дизайнери. Въпреки че е препоръчително да работите с такива специалисти, когато подбирате вариантите за интериор на вашия дом, разбираемо е, че не винаги това е възможно. Ето защо в тази статия ще се опитаме да ви дадем поне основни насоки за един добре обмислен и реализуем проект на къща, базирайки се на ефективни съвети от някои от най-добрите интериорни дизайнери в бранша.

Проект на къща – изберете цветовата гама

Важно е да се придържате към избраната от вас цветова гама в рамките на дома ви. Това ще даде завършен вид на мястото и ще създаде приятна за окото хармония. Когато обмисляте интериорен проект на къща, спрете се на три или максимум пет различни цвята, те ще бъдат базата, с която ще работите. Това са цветовете, които най-често ще се срещат в интериора на дома ви и цветовете, които ще покриват най-големите площи – стени, големи мебели. Ако не можете да се спрете на цветова гама, представете си как бихте искали да изглежда дома ви, какво чувство да носи, каква атмосфера да създава. Ако и това не помага, бягайте към гардероба. Точно така, гардероба! Специалистите споделят, че цветовете, които предпочитаме за нашите дрехи обикновено са тези, които харесваме и в интериора. 

След като определите основните цветове, започнете работа стая по стая, тъй като съотношението на цветовете във всяка стая ще е различно. Плюс това, акцентните цветове във всяка стая може и да се различават. Ето няколко основни подхода:

  • Монохромен интериор – означава, че цветовете в помещението са сведени до един, но може да се използват светлите и тъмните нюанси на този цвят. Този вариант е много подходящ за скандинавския интериорен стил.
  • Аналогов интериор – означава, че се използват цветове, които са един до друг на колелото на цветовете. Зелено и синьо, например, са аналогови цветове. 
  • Допълващ се интериор – означава, че се използват цветове, които са един срещу друг на колелото на цветовете. Такива са синьо и оранжево, зелено и червено. 

Проект на къща – изберете качество пред количество

Друга важна особеност, на която опитните интериорни дизайнери обръщат внимание когато работят над проект на къща, е качеството. Декорирането и обзавеждането на един дом не е задължително да струва малко състояние. Въпреки това, обърнете внимание, че импулсивните и необмислени покупки, дори и да са евтини, често създават голяма и излишно натрупване в интериора. Вместо да разпръсквате бюджета си по такива покупки, по-добре спестявайте, за да можете да инвестирате в по-скъпи, но много качествени вещи, такива, които ще използвате с години. Най-добре е да определите реалистичен бюджет и да се придържате към него, като основните точки трябва да бъдат големите и важни мебели като диван, маса за хранене и столове и т.н.

Проект на къща – пробвайте различни варианти

Пробвайте различни оформления на всяка стая. Най-често проблемът не е в мебелите и декорацията, които сте подбрали, а как те са разпределени в рамките на помещението. Едно дори и малко разместване на мебелите може напълно да промени начина, по който изглежда всяка стая. Започнете проекта с обмисляне на оформлението на всяка стая, след това може да променяте първоначалната идея, докато намерите оптималния за вас вариант. 

Проект на къща – използвайте правилното осветление

Правилно подбраното осветление може наистина коренно да промени начина, по който изглежда всяка стая. Правилно подбраното осветление може да накара всеки цвят да изпъкне още повече, а в контраст, неправилно подбраната светлина може да отнеме от красотата на формите и цветовете на вашия дом. Осветлението играе ключова роля при създаването на атмосфера в дома. Ако светлината е твърде студена, домът ви няма да изглежда достатъчно уютно и приканващо. Твърде топлата светлина също може да промени много цветове до неузнаваемост. Стремете се да избирате по-неутрална светлина.

Проект на къща – създайте усещане за простор

За да накарате дори и най-малкото и място помещение да изглежда по-просторно и голямо, може да се възползвате от множеството доказани трикове. На първо място, можете да създадете визуална височина като използвате дълги вертикални линии в интериора и обзавеждането. Това може да се постигне чрез поставяне на тапети на вертикални и тънки райета, окачване на плътни и дълги до земята завеси на прозорците, или пък поставяне на библиотека за книги висока до тавана. Светлите цветове също помагат много за създаването на илюзия за повече простор и пространство. Огледалата и огледалните повърхности са друг чудесен начин да създадете усещане за по-широка и голяма стая.

Професионалните интериорни дизайнери винаги дават изпитани и доказано работещи съвети и предложения. Но крайните решения остават ваши. Не се ръководете по моментни моди и тенденции. В крайна сметка, това е вашият дом и той трябва да отразява вашата същност и индивидуалност. Но работата на един интериорен професионалист може да съчетае любимите ви елементи по начин, по който жилището ви ще изглежда по-добре от всякога.


Прочетете също:

Как да изберем килим?

Мебели за съхранение в банята?

Фън шуй в дома

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *