Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Проблеми и решения в планирането на баня

Проблеми и решения в планирането на баня

Нищо не „изяжда“ визуална пространството в банята така, както десетки вещи, които са оставени на показ. Може би си мислите, че няма кой знае какво значение как изглежда банята, все пак гости рядко попадат в нея. Но това съвсем не е така. Банята е едно от най-често неглижираните помещения в дома. Но банята не заслужава такова отношение, защото тя е едно от най-важните помещения в дома. Важно е да се отбележи, че големият брой вещи на показ в банята създава визуален шум и пречи на функционалността.

Ето защо когато говорим за баня интериор е важно да подбираме всеки интериорен елемент и всички мебели така, че да можем да осигурим максимална практичност. Ако подходите с умисъл към планирането на баня интериор решенията, ще разберете как само с няколко семпли елемента можете да превърнете в банята в изцяло ново място без да инвестирате в скъп основен ремонт. Така ще остане много повече място за декорация и креативност. 

Баня интериор решения за съхранение – пространството под мивката

Една от най-честите грешки при планиране на баня интериор решения и идеи е да не се оползотвори максимално пространството под мивката. Класически подход е под мивката да се поставят шкафове. Шкафовете са наистина практично решение и в зависимост от размерите и дизайна им, в тях можете да приберете наистина много вещи. В шкафовете можете да приберете както хавлии, така и козметични продукти, уреди и аксесоари, детски играчки за баня, препарати за хигиена и почистване.

Ако банята ви е с малки размери, вместо класическите вратички на шкафовете, които се отварят навън, изберете вариант с плъзгащи се врати – така ще успеете да спестите доста място. Друг вариант, подходящ за баня интериор, ако не желаете да инвестирате в шкафове за под мивката е поставянето на панери и кутии с капак, в които също може да складирате вещи. 

Баня интериор решения за съхранение – тоалетка

Макар и доскоро да не беше много популярно и често срещано решение из нашите ширини, тоалетка в банята предоставя наистина много удобство и функционалност. Тоалетката осигурява допълнително пространство за съхранение на вещи по шкафове и чекмеджета. В една тоалетка с добре направен дизайн може да се побере много голямо количество козметични средства, уреди и аксесоари. Освен това дамите в дома могат да имат обособено място, което е само за тях и техните нужди. 

Баня интериор решения за съхранение – свободностоящи шкафове

Още един подходящ вариант за баня интериор решения за съхранение на вещите в банята са свободностоящите шкафове. Съществуват наистина много дизайни и материали, от които тези шкафове са направени, така че е лесно да намерите подходящ вариант за дизайна на вашата баня, бюджета, с който разполагате и предпочитанията ви.

Дизайнът на свободностоящите шкафове е съобразен с дизайна на банята, но когато говорим за вътрешното пространство на тези шкафове е важно да изберем вариант с максимално много рафтове и прегради, така че да може да се използва цялото пространство. На пазара се предлагат и варианти, при които вие можете да изберете как да е разпределено пространството в шкафовете. Така че можете да съобразите от какво имате нужда според вида и размерите на вещите и предметите, които ще организирате. 

Баня интериор решения за съхранение – вертикална организация

Когато говорим за баня интериор решения и максимизиране на пространството за съхранение е много по-добър вариант да обмислите варианти за вертикално съхранение вместо хоризонтално. Това е особено умно решение за бани с малки размери. Вертикалната организация ви позволява да използвате празните пространства на високо. Ако избирате мебели и аксесоари, които да предлагат хоризонтална организация и опции за съхранение, не само че не използвате много от пространството на банята, а и визуално „стеснявате“ помещението. По-удачният вариант е да се спрете на тесни и високи шкафове, рафтове и аксесоари за организация. Ако в банята ви има колони, с подобен дизайн мебели за баня ще успеете да запълните и оползотворите и пространствата до колони и в ъглите. 

Баня интериор решения за съхранение – стълба

Може би ви звучи доста нестандартно като идея, но стълба в интериора на банята е много функционално и оригинално решение. В зависимост от дизайна на стълбата и формата на стъпалата, може да използвате стълбата за съхранение и съхнене на хавлии. Или за съхранение на панери, кутии и буркани за съхранение на по-дребни вещи.

За да сте сигурни, че стълбата няма да се плъзга по плочките за баня и да падне. Може да поставите гумени уплътнения на краката на стълбата. Ако искате още повече стабилност и сигурност е опция да подсигурите и горната част на стълбата за стената с кукички. 

За да направите интериор на банята функционален и да максимизирате пространството не е нужно да инвестирате големи суми пари за основни ремонти. Всичко, което е нужно е да подберете функционални мебели и аксесоари за съхранение. Така че да успеете да организирате всички вещи из банята и да се отървете от визуалния „шум“. 


Прочетете също:

Най-добрите университети за интериорен дизайн в света

3D проект за баня – 5 програми, които да използвате

Видове стенни облицовки за дома – как да изберем?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *