Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
25 страхотни идеи за малка кухня

25 страхотни идеи за малка кухня

Нашите идеи за малка кухня са идеални за тези, които не са благословени с голямо и комфортно пространство. Но само защото разполагате с малко пространство за кухня, не означава, че не можете да го оптимизирате и направите точно по ваш вкус и тези страхотни идеи за малка кухня доказват, че за въображението няма граници. 

Не всички домове имат огромни отворени пространства. Ако вашето кухненско пространство е наистина мъничко. Има много възможности, които могат да превърнат кухнята в уютно, красиво и в същото време достатъчно функционално пространство. 

Като начало, когато проектирате малка кухня, скоро ще разберете, че е лесно да държите всичко под ръка. Без да се налага да ходите от мивка до готварска печка и хладилник. Освен това има изобилие от хитри идеи за малка кухня по въпроса със съхранението на всички нужни и не толкова нужни предмети, за да можете да извлечете най-доброто от всеки сантиметър.

Потърсете дизайнер с доказан опит в създаването на динамичен и ергономичен интериор за малки пространства, или просто хвърлете поглед на нашите страхотни идеи за малка кухня, за да се заредите с голяма доза вдъхновение. 

Инвестирайте в умни системи за съхранение

Може да изглежда нелогично в кухня, където пространството и без това е ограничено, но освен ако таваните не са много високи, някои хора предпочитат напълно да премахнат стенните шкафове в полза на кухненските рафтове. Разфтовете не само изглежда много добре, но и допълнително отварят пространство. 

Създайте чувство за простор | Идеи за малка кухня

Създаването на светло и визуално. По-голямо пространство като част от вашите идеи за малка кухня може да усети като невъзможна задача.

25 страхотни идеи за малка кухня

Намирането на начини за увеличаване на естествената светлина в кухнята е чудесен начин да се преборите с предизвикателствата и да направите малката кухня да изглежда по-голяма. Избирайте светли и неутрални цветове, гланцови повърхности и вертикални линии.

Оползотворете всяко кътче

По-старите домове често вървят ръка за ръка с малки кухни. Малките кухненски разпределения се характеризират със своите необичайни кътчета и пролуки. Извличането на максимума от тези необичайни пространства е от ключово значение за увеличаване на пространството за съхранение във вашата кухня.

Вмъкнете готварски печки и шкафове в неизползваните ъгълчета или инсталирайте отворени рафтове в ниши, за да се възползвате максимално от наличното пространство. 

Малка кухня с отворен план

Как да планирате оформлението на малка кухня? Може да има малък избор, а често и тясната кухня тип „проход“ е единственият ви избор, дори в зона с отворен план.

Едно от предимствата на идеите за кухня с отворен план е. Че имате много повече свобода в дизайна и пространство на ваше разположение. Въпреки това, когато обмисляте внедряването на кухня в общо пространство с отворен план. Трябва да внимавате тя да не доминира в цялото помещение.

Работете стратегически с цветовете | Идеи за малка кухня

Освен стените, помислете за вашите кухненски шкафове и другите места за съхранение. Подчертаването на тези основни елементи в кухнята е фантастичен начин да постигнете дизайнерски завършек в дома си.

Има ли архитектурни особености или интересни зони, към които да привлечете внимание? Малко цвят е фантастичен начин да подчертаете уникалните особености на малката кухня. 

Работете с една цветова схема

Изберете свежи цветове навсякъде (с бели шкафове и светли стени), за да помогнете на погледа да се плъзга безпроблемно от една повърхност към друга и накарайте пространството да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност.

Изберете правилната подова настилка

Подовите настилки винаги са предизвикателство, когато става въпрос за кухни – има много идеи за кухненски подови настилки. Но може да бъде трудно да изберете правилния материал и стил за вашия проект за кухня.

25 страхотни идеи за малка кухня

Избраната от вас подова настилка трябва да е издръжлива. Лесна за почистване и да осигурява перфектния фон за останалата част от дизайна на вашата кухня. Противно на вярванията, често откриваме, че по-големите по размер плочки или паркетни дъски могат да са по-добър избор за постигането визуално по-голямо пространство. 

Вертикални линии

С нарастването популярността на кухненските пространства с отворен план, кухните стават по-малки в полза на по-големите пространства за хранене, забавление и отмора. Ако вашата кухня е част от оформление с отворен план, тогава подредбата е от ключово значение.

За разлика от традиционните идеи за кухня, където вратата може да се затвори след готвене, в идеите за кухня с отворен план всичко е постоянно на показ, което означава, че съхранението е от съществено значение.

Това, което липсва на малките кухни като пространство на широчина, те често компенсират с височина, така че фокусирайте дизайна към вертикалните преимущества. 

Кухненски остров | Идеи за малка кухня

Идеята за кухненски остров е мечта за много собственици на жилища и може да изглежда невъзможно да се обедини с проект за малка кухня, но това не е съвсем така.

С правилния дизайн и подредба, кухненският остров е реалистично допълнение, което ще осигури повече място за подготовка на продуктите, приготвянето им и допълнително място за съхранение. 

Шкафове и стени в един цвят | Идеи за малка кухня

Ако не ви достига място в кухнята, страхотна идея е да боядисате модулните кухненски шкафове в същия цвят като стените. Това ще направи така, че пространството ще се усеща по-голямо, но и по-малко утилитарно – повече като всекидневна, отколкото като кухня.

Избягвайте стандартното кухненско обзавеждане

Когато проектирате компактна кухня, може да помислите за избягване на „напълно оборудвания“ вид на стандартното кухненско обзавеждане.

25 страхотни идеи за малка кухня

Ако изберете такова, има голяма опасност пространството да се усети твърде претрупано, което автоматично го прави да се усеща по-тясно и малко, а освен това и доста неудобно.

Създайте цветови контраст 

Кухнята обикновено има много цветни елементи в нея. Специалистите съветват да изберете съвсем неутрални цветове за стените и някакъв ярък цвят на шкафовете. Опитайте да смесите контрастиращи цветове – стига да работят тонално, няма да сгрешите.

Можете да играете на сигурно с цветове, които стоят един до друг на цветното колело, или за поразително въздействие изберете тези от противоположните страни.

Изберете интригуващ текстил

Когато пространството е ограничено, можете да отвлечете вниманието с цвят, но най-доброто място за наситени нюанси е на пода.

Това ви дава възможност да изберете шкафовете и стените в по-спокойни и неутрални тонове, които е по-вероятно да направят малката кухня да се усеща по-голяма и все пак да се насладите на достатъчно цвят и индивидуалност в дизайна на вашата малка кухня. 

Атрактивни плочки на пода | Идеи за малка кухня

Ако обичате смели десени, ограничете ги до дизайна на пода, за да не направите така, че малката кухня да започне да се усеща претрупана.

Всеки десен на подови плочки, който създава линии, които привличат погледа в кухнята, ще ви помогне да направите пространството визуално още по-голямо и ако ограничите цветовата палитра на избраните от вас плочки, ще подчертаете ефекта още повече. Можете също да използвате плочки за зониране на кухненската част, ако пространството е с отворен план.

Използвайте нежни и деликатни цветове

Малките кухни също могат да бъдат в тъмни, драматични нюанси, стига да намерите начин да балансирате този вид с нещо нежно и деликатно.

25 страхотни идеи за малка кухня

Например тъмните горни шкафове могат да изглеждат прекрасно с бледия цвят на долните шкафове. Бледите красиви нюанси като нежно розово се комбинират добре със сиви кухненски плотове и кухненски гръб и ще разширят визуално вашата малка кухня.

Осветлението идва на помощ

В компактните пространства са необходими умни идеи за осветление. LED лентите под шкафовете са страхотна идея, както и луните. Но ние предлагаме идеята да използвате осветителните тела не само заради тяхната функция, но и като част от декора.

Ако можете да намерите стенни осветителни тела с регулируеми глави, тогава още по-добре. Това работи особено добре, когато нямате стенни шкафове, на които да закачите LED ленти.

С фокус върху формата и функцията | Идеи за малка кухня

Създаването на безпроблемен за използване, подходящ за цялото семейство дизайн е лесно с шкафове без дръжки.

Предлагат се с различни покрития, от гланцово бяло до текстурирано дърво и керамика – това е стил, който работи прекрасно както в модерни, така и в традиционни интериори. 

Добавете забавен цвят | Идеи за малка кухня

Привличащите окото детайли не са само за големи кухни. Неутралните палитри не са за всеки и размерът на вашата кухня не трябва да ви притиска да играете на сигурно.

Декоративните аксесоари ще добавят цветни акценти и могат лесно да бъдат актуализирани, за да сте в крак с новите тенденции в дизайна на кухнята. Абажури, щори, произведения на изкуството и дребни декорации са добри и евтини опции.

Повече естествена светлина

Помислете за капандура или остъкляване на тавана, ако имате малко на брой или малки по размер прозорци. По същия начин дръжте високите шкафове и обемистите хладилници с фризер далеч от прозорците, където те могат да ограничат количеството дневна светлина в стаята.

Подходящи столове

Дори много малките пространства често могат да поберат маса за хранене и столове. В компактна кухня обмислете използването на високи бар столове, поставени в ъгъла или дори от едната страна на кухненския остров, за да създадете уютно място за хранене.

Забравете за ограниченията

Що се отнася до цветовата схема, не е нужно да играете на сигурно, дори когато търсите идеи за малка кухня. Традиционният подход предполага светлина и яркост с отразяващи повърхности, за да поддържа пространството визуално просторно, но обратното може да работи също толкова добре.

Тъмните и открояващи се шкафове комбинирани с ефектно осветление, ще направят кухнята да се усеща достатъчно уютна, докато доброто използване на огледала, независимо от цветовата схема, ще създаде илюзия за по-голямо пространство.

Поддържайте реда

Добрият метод за съхранение е един от най-важните елементи в малка кухня и идеите за отворени кухненски рафтове могат да направят малкото пространство да се усеща по-голямо, за разлика от масивните шкафове.

Ако използвате отворени рафтове в малката си кухня, уверете се, че излагате на показ най-красивата посуда, която да бъде едновременно подредена на мястото си и да внася чар и красота в интериора. 

Дръжте вещите далеч от погледа | Идеи за малка кухня

Ако вашата кухня е малка, безпорядъкът по повърхностите ще завзема така необходимото работно пространство и ще направи кухнята да изглежда още по-малка. Затова се стремете да връщате всичко на мястото му след използване – вътре в шкафа и далеч от очите.

Изберете по-тесни шкафове | Идеи за малка кухня

Тесните и базови като дизайн шкафове могат да бъдат чудесен вариант, ако се нуждаете от малко повече пространство, защото са изградени с намалена дълбочина.

Това обаче означава, че няма да можете да съхранявате големи тигани в тях, така че е важно да измислите алтернативен начин за съхранение на тези основни за една кухня вещи.

Геометрични шарки

Геометричните шарки стават все по-популярен избор и са невероятно полезни, за да направите пространството да изглежда по-голямо, тъй като те привличат погледа вертикално или надлъжно, за да създадат впечатление за по-дълга, по-висока кухня.


Препоръчваме ви още:

25 страхотни идеи за кухня

14 интересни идеи за обзавеждане на кухня

5 съвета за обзавеждане на кухня и всекидневна

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *