Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
5 съвета за обзавеждане на кухня и всекидневна

5 съвета за обзавеждане на кухня и всекидневна

Ако преди години кухнята и всекидневната бяха 2 отделни стаи, то днес в съвременните жилища това изобщо не е така. Тези 2 помещения вече са едно цяло и често, където има стена между тях, тя бива събаряна. 

Кухнята и всекидневната с отворен план са сърцето на много домове. Те са създадени, за да събират семействата и по този начин всички да прекарват повече време заедно и да извършват основните дейности в дома – приготвянето на храната и почивката след уморителния ден.

Има много неща, които трябва да се вземат предвид при обзавеждането на кухня и всекидневна с отворен план, но това са нашите 5 най-важни съвета, които трябва да имате предвид.

Съвет 1. Използвайте килими, за да очертаете отделните зони

С килимът не просто ще изразите своя стил, а ще очертаете всяка отделна зона във вашата кухня и всекидневна и то като професионалист.

5 съвета за обзавеждане на кухня

Сложете килим под масата за хранене и столовете и ще покажете. Че това е отделна зона от останалата част на помещението – това е моята трапезария. Интериорните дизайнери често казват, че всички хора се чувстват много удобно в квадратите.

Те ни помагат да поставим мебелите си в квадратна форма, за да очертаем различните зони в домовете си. Затова и килимите са идеални точно за това и ако ги изберем, когато обзавеждаме дома си няма да сгрешим.

Която и зона да решите да обособите с килим. Той ще ви помогне да обедините стаята, така че встрани от мекотата на всекидневната все още да има текстура.

Ето защо килимът или пък пътеката са чудесна идея и за кухнята с отворен план. Особено, ако се спрете на цвят, използван на дивана ви, или на калъфките на възглавниците. 

Съвет 2. Изберете отворени рафтове

Дори и в по-малки пространства с отворен план, например в едностаен апартамент, ще има доста голямо пространство на стените, което трябва да се запълни.

5 съвета за обзавеждане на кухня

Има различни варианти в обзавеждането – поставяне на снимки по стените или различни произведения на изкуството, стенно осветление, но отворените рафтове са гарантиран начин за запълване на празнината и за разделяне на пространството.

По своята същност отворените рафтове също няма да намалят проветривостта на помещението. Вместо това тя просто ще я омекоти, ще добави още една фокусна точка и ще създаде възможност за себеизразяване чрез книги, снимки, орнаменти и растения.

Не е задължително отворените рафтове да се ограничават само до стените. Отлепете шкаф за книги и го използвайте за разделяне на помещенията. Изберете за вашето обзавеждане средна височина и можете да поставите лампа или ваза отгоре и да я третирате като конзолна маса.

Съвет 3. Хармонизирайте аксесоарите си

В стаята ви естествено ще има всякакви аксесоари, но в отворената кухня и всекидневна голяма част от тях ще се нуждаят от внимателно подреждане. В идеалния случай цветовете в довършителните елементи ще бъдат огледални, така че различните зони да се свързват една с друга.

5 съвета за обзавеждане на кухня

При обзавеждането вземете за пример възглавниците. Може би сте напълнили дивана си със зелена палитра от кадифени квадратни възглавници, маслинови ленени възглавници и т. н. Можете да използвате зелени плочки за облицовка в кухнята, а след това да поставите теракотени саксии на масата за хранене, за да създадете модерен зелен център.

Можете да направите същото и с модел или с текстура – неглазирани керамични предмети на откритите рафтове и след това същото покритие от друг производител върху чаши или съд за хранене в кухнята.

Съвет 4. Поиграйте си с осветлението

Осветлението е един от най-важните аспекти за правилно обзавеждане и декориране на всяка стая, но в голямото жилищно пространство ще трябва да го използвате още по-често за така важното зониране. Използвайте подови лампи за тази цел.

5 съвета за обзавеждане на кухня

Разполагането на няколко лампи в пространството ще ви даде възможност да осветявате различни части на стаята в различни моменти от деня. Поиграйте си и вижте какво е усещането, когато работите от дивана с включена подова лампа за насочена светлина.

Не забравяйте също така да разпределите осветлението на няколко нива, като не поставяте всичко от тавана с прожектори, а проверявате дали има осветление отгоре, по средата (подово и стенно осветление) и по-ниско (лампи, свещи и други подобни).

Освен това, ако имате висулки, променяйте височината им, така че тази над масата за хранене да е по-ниска от тази над кухненския остров. Това е мястото, където те ще осигуряват фокусирани светлинни лъчи, за да не си отрежете пръстите.

Съвет 5. Намаляване на безпорядъка

Нашият последен съвет за обзавеждането на стая с отворен план е да поставяте всичко на мястото му и да се опитвате да намалите безпорядъка.

5 съвета за обзавеждане на кухня

Стаята с отворен план може да поеме изненадващо много мебели, но поради нейното пространство е много лесно да се препълни. Като държите безпорядъка настрана, ще запазите усещането за откритост.


Препоръчваме ви още:

Как цялостния интериорен дизайн на Вашия апартамент

Как да превърнете дома си в оазис: Интериорно озеленяване

10 научно доказани ползи от наличието на скандинавския мъх в помещенията

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *