Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Индустриален стил | Популярността на индустриалния стил в интериора е константна през десетилетията, от нюйоркското студио The Factory на Анди Уорхол през 60-те години до минималистичните студиа от 90-те и 2000-те години.

Подобно на традиционните и винтидж интериори или минималистичните домове в скандинавски стил, интериорите в индустриален стил са издържали изпитанието на времето и са доказани като шикозен и чудесен избор при преустройството на всеки дом.

Индустриален стил – що е то?

След упадъка на индустриалната революция е настъпил истински бум на преустройството на фабрики и складове в жилищни помещения в множество градове по света. Тези големи сгради с отворен план са наистина идеални за превръщането им в апартаменти, галерии, ресторанти, офиси и барове.

В следствие на тези преустройства се случва така. Че хората са били изложени на вид интериор, който преди са виждали само индустриални работници. Практичният, непретенциозен стил на фабриките се превръщаше в изцяло новата тенденция индустриален стил в домовете на мнозина.

В днешно време ние обобщаваме индустриалния интериорен дизайн като урбанистичен, елегантен и минималистичен.

Индустриален стил

Индустриалните интериори подчертават архитектурните характеристики на една сграда и използват функционалностите на пространството, като ги подчертават, вместо да ги прикриват. Оголена боя, открити вентилационни отвори и тръби и голи тухлени стени са само няколко примера за класическия индустриален стил в интериора.

Ако мислите, че имате нужда от просторно студио или преустроено складово помещение, за да постигнете индустриален стил, помислете отново!

Като се придържате към нашето ръководство от пет точки по-долу, вие ще можете лесно да усвоите и постигнете този суров и съвременен стил, без значение какъв тип дом имате, независимо дали е вила на село или ново строителство в града.

Тези ключови елементи на класическия индустриален стил могат да се съчетават добре и с набор от други интериорни стилове като бохо, модерен от средата на века и скандинавски, По този начин можете да се включите в тенденцията индустриален стил толкова смело или деликатно, колкото сте готови и желаете. 

А ето кои са петте фундаментални за индустриалния интериорен стил елемента:

Индустриален стил – тухлена стена

Когато затворим очи и си помислим за индустриален интериор, първото нещо, което ни идва на наум, са откритите, рустикални тухлени стени. Оголените тухлени стени създават атмосфера като от фабрика или студио, а също са и прекрасен фон за дървени мебели.

Индустриален стил

Започнете да въвеждате индустриалния стил. Постепенно в дома си и за начало се спрете само на една оголена тухлена стена в дома си.

Това ще даде задоволителен ефект на зониране в помещение с отворен план, като кухнята и трапезарията, например. Освен това ще добави дълбочина и интерес към нишите в помещението.

Не харесвате вида на оголените червени тъхли? Вместо това можете да боядисате тухлите в ефектен нюанс или в минималистично бяло.

Или какво ще кажете за открити бетонни стени за по-бруталистичен индустриален вид? Ако живеете в дом под наем или не желаете да премахвате мазилката от стените си. За да оголите тухлите, можете да опитате тапети или панели за стена от изкуствени тухли. 

Отворени пространства

Тъй като произхожда от преобразуването на фабрики и складове в жилища, съвсем логично е индустриалният интериорен дизайн да е съсредоточен върху големи пространства с отворен план, често с високи тавани и големи прозорци от пода до тавана.

Животът в такова пространство има както плюсове, така и минуси. От една страна, пространствата с отворен план са идеални за социални събирания с роднини и приятели и е чудесна опция за дом за двойки и необвързани.

Индустриален стил

От друга страна, ако имате семейство и искате да можете да крадете малко време само за себе си, може да сметнете липсата на уединение на отворените пространства за трудна. За щастие има решения и за двата варианта.

Ако търсите повече открито пространство в дома си, има много начини да създадете илюзията за такова. Един трик е да използвате една и съща подова настилка във всички стаи, за да създадете усещане за единство навсякъде.

Премахването на врати в полза на отворени арки, плъзгащи врати или паравани също визуално ще „отвори“ помещенията. Двойните врати, които се отварят към градината. Ще внесат повече светлина, както и ще направят външното пространство да се усеща като продължение за дома.

Ако вече живеете в дом с отворен план и искате да създадете тихи и спокойни кътчета, можете да постигнете това чрез създаването на зони. Подобни на стаи, чрез разделители, килими, фоново осветление и подходящи мебели, за да създадете повече уединение. Дори големите стайни растения могат да помогнат в случая.

Индустриален стил – земни нюанси и метални елементи

Цветовата палитра на индустриалния стил се състои предимно от материалите на сградата и мебелите в индустриален стил в нея. Най-често материалите за строежа на една сграда са дърво и метал. Като дървени подови дъски и открити тръби и метални рамки.

Мебелите в индустриален стил също са вдъхновени от тези материали, като дървото и металът са открояващите се елементи за трапезни маси, шкафове, столове и места за съхранение на вещи. Изтърканата кожа също е основен избор за дивани и фотьойли, която се свързва със земните нюанси на дървото и полирания метал.

Индустриален стил

Всичко заедно създава сурова, но топла цветова палитра, която контрастира на студените метали с уютни дървени акценти. Можете допълнително да подсилите цветовете, като добавите аксесоари, като вази, съдове и осветление, в същата цветова гама.

Индустриален стил – оголени стени

Видът на необработени или оголени стени се превърна в тенденция сам по себе си през последните години. Като мнозина избират голи стени вместо боя и тапети. Работи особено добре с интериор в рустикален индустриален стил и придава очарователен уют на стаите.

За още по-характерен рустикален вид можете да експериментирате с премахването на съществуващите тапети. За да създадете текстурен вид на стените си. Не забравяйте да добавите много меки текстури чрез възглавници, одеяла и килими, за да предпазите пространството си от усещане за студ и неприветливост. 

Индустриален стил – състарени мебели

Независимо дали става дума за употребявана маса или обичан кожен диван, индустриалните мебели имат за цел да изглеждат добре и едновременно с това използвани и автентични.

Индустриален стил

Има много страхотни места за търсене и намиране на вече обичани мебели втора ръка. Мебели с износен вид като дизайнерско решение се предлагат и в щоурумите на много мебелни магазини. 


Препоръчваме ви още:

Как цялостния интериорен дизайн на Вашия апартамент да отразява вашата личност?

Управление на интериорни проекти – насоки и идеи

Видове стенни облицовки

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *