Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Популярността на индустриалния стил в интериора е константна през десетилетията, от нюйоркското студио The Factory на Анди Уорхол през 60-те години до минималистичните студиа от 90-те и 2000-те години.

Подобно на традиционните и винтидж интериори или минималистичните домове в скандинавски стил, интериорите в индустриален стил са издържали изпитанието на времето и са доказани като шикозен и чудесен избор при преустройството на всеки дом.

Индустриален стил – що е то?

След упадъка на индустриалната революция е настъпил истински бум на преустройството на фабрики и складове в жилищни помещения в множество градове по света. Тези големи сгради с отворен план са наистина идеални за превръщането им в апартаменти, галерии, ресторанти, офиси и барове.

В следствие на тези преустройства се случва така. Че хората са били изложени на вид интериор, който преди са виждали само индустриални работници. Практичният, непретенциозен стил на фабриките се превръщаше в изцяло новата тенденция индустриален стил в домовете на мнозина.

В днешно време ние обобщаваме индустриалния интериорен дизайн като урбанистичен, елегантен и минималистичен.

Индустриален стил

Индустриалните интериори подчертават архитектурните характеристики на една сграда и използват функционалностите на пространството, като ги подчертават, вместо да ги прикриват. Оголена боя, открити вентилационни отвори и тръби и голи тухлени стени са само няколко примера за класическия индустриален стил в интериора.

Ако мислите, че имате нужда от просторно студио или преустроено складово помещение, за да постигнете индустриален стил, помислете отново!

Като се придържате към нашето ръководство от пет точки по-долу, вие ще можете лесно да усвоите и постигнете този суров и съвременен стил, без значение какъв тип дом имате, независимо дали е вила на село или ново строителство в града.

Тези ключови елементи на класическия индустриален стил могат да се съчетават добре и с набор от други интериорни стилове като бохо, модерен от средата на века и скандинавски, По този начин можете да се включите в тенденцията индустриален стил толкова смело или деликатно, колкото сте готови и желаете. 

А ето кои са петте фундаментални за индустриалния интериорен стил елемента:

Индустриален стил – тухлена стена

Когато затворим очи и си помислим за индустриален интериор, първото нещо, което ни идва на наум, са откритите, рустикални тухлени стени. Оголените тухлени стени създават атмосфера като от фабрика или студио, а също са и прекрасен фон за дървени мебели.

Индустриален стил

Започнете да въвеждате индустриалния стил. Постепенно в дома си и за начало се спрете само на една оголена тухлена стена в дома си.

Това ще даде задоволителен ефект на зониране в помещение с отворен план, като кухнята и трапезарията, например. Освен това ще добави дълбочина и интерес към нишите в помещението.

Не харесвате вида на оголените червени тъхли? Вместо това можете да боядисате тухлите в ефектен нюанс или в минималистично бяло.

Или какво ще кажете за открити бетонни стени за по-бруталистичен индустриален вид? Ако живеете в дом под наем или не желаете да премахвате мазилката от стените си. За да оголите тухлите, можете да опитате тапети или панели за стена от изкуствени тухли. 

Индустриален стил – отворени пространства

Тъй като произхожда от преобразуването на фабрики и складове в жилища, съвсем логично е индустриалният интериорен дизайн да е съсредоточен върху големи пространства с отворен план, често с високи тавани и големи прозорци от пода до тавана.

Животът в такова пространство има както плюсове, така и минуси. От една страна, пространствата с отворен план са идеални за социални събирания с роднини и приятели и е чудесна опция за дом за двойки и необвързани.

Индустриален стил

От друга страна, ако имате семейство и искате да можете да крадете малко време само за себе си, може да сметнете липсата на уединение на отворените пространства за трудна. За щастие има решения и за двата варианта.

Ако търсите повече открито пространство в дома си, има много начини да създадете илюзията за такова. Един трик е да използвате една и съща подова настилка във всички стаи, за да създадете усещане за единство навсякъде.

Премахването на врати в полза на отворени арки, плъзгащи врати или паравани също визуално ще „отвори“ помещенията. Двойните врати, които се отварят към градината. Ще внесат повече светлина, както и ще направят външното пространство да се усеща като продължение на дома.

Ако вече живеете в дом с отворен план и искате да създадете тихи и спокойни кътчета, можете да постигнете това чрез създаването на зони. Подобни на стаи, чрез разделители, килими, фоново осветление и подходящи мебели, за да създадете повече уединение. Дори големите стайни растения могат да помогнат в случая.

Индустриален стил – земни нюанси и метални елементи

Цветовата палитра на индустриалния стил се състои предимно от материалите на сградата и мебелите в индустриален стил в нея. Най-често материалите за строежа на една сграда са дърво и метал. Като дървени подови дъски и открити тръби и метални рамки.

Мебелите в индустриален стил също са вдъхновени от тези материали, като дървото и металът са открояващите се елементи за трапезни маси, шкафове, столове и места за съхранение на вещи. Изтърканата кожа също е основен избор за дивани и фотьойли, която се свързва със земните нюанси на дървото и полирания метал.

Индустриален стил

Всичко заедно създава сурова, но топла цветова палитра, която контрастира на студените метали с уютни дървени акценти. Можете допълнително да подсилите цветовете, като добавите аксесоари, като вази, съдове и осветление, в същата цветова гама.

Индустриален стил – оголени стени

Видът на необработени или оголени стени се превърна в тенденция сам по себе си през последните години. Като мнозина избират голи стени вместо боя и тапети. Работи особено добре с интериор в рустикален индустриален стил и придава очарователен уют на стаите.

Индустриален стил

За още по-характерен рустикален вид можете да експериментирате с премахването на съществуващите тапети. За да създадете текстурен вид на стените си. Не забравяйте да добавите много меки текстури чрез възглавници, одеяла и килими, за да предпазите пространството си от усещане за студ и неприветливост. 

Индустриален стил – състарени мебели

Независимо дали става дума за употребявана маса или обичан кожен диван, индустриалните мебели имат за цел да изглеждат добре и едновременно с това използвани и автентични.

Индустриален стил

Има много страхотни места за търсене и намиране на вече обичани мебели втора ръка. Мебели с износен вид като дизайнерско решение се предлагат и в щоурумите на много мебелни магазини. 


Препоръчваме ви още:

Как цялостния интериорен дизайн на Вашия апартамент да отразява вашата личност?

Управление на интериорни проекти – насоки и идеи

Видове стенни облицовки

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *