Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Как да изберем правилния материал за плот за кухня?

Как да изберем правилния материал за плот за кухня?

Изборът на материал за повърхността на плота, който отговаря на вашия начин на живот, е първата стъпка към функционална кухня. В крайна сметка вашите плотове са мястото, където всъщност се готви. Бихме могли също да твърдим, че вашите плотове са фонът и основното събитие във всяка кухня. Те заемат много визуално недвижимо имущество. А материалите и опциите, които избирате, независимо дали са неразрушими композитни плочи или ръчно изработени плочки, са както за полезност, така и за стил. Въпреки това изборът на правилния плот може да бъде труден. Първо, има толкова много опции – гранит, мрамор, твърда повърхност, плочки, бетон, ламинат и др. Между естествените, проектирани и изкуствени материали и цветовите опции за всеки, има какво да научите. И имайки това предвид, прочетете нататък, за да видите как да вземете най-добрите решения за вашето пространство и бюджет и кой материал за плот да изберете за плот. 

Видове метериал за плот

Гранит – Като един от най-твърдите естествени камъни, гранитът може да бъде по-скъп. Това означава, че е и най-издръжливият, което го прави чудесен за семейни кухни, които се използват много, но все пак искат този елемент на лукс. Освен това е един от най-устойчивите на надраскване и топлина естествени камъни. Гранитът ще трябва да се запечатва редовно, за да се запази дълготрайността му.

Мрамор – Това е естествен камък от висок клас, който се предлага в по-малко цветни модели от гранита. Мраморът също е сравнително мек и порест, така че не е толкова устойчив на петна като гранит. Въпреки това, мраморът се счита за почти перфектна работна повърхност за дейности като печене или приготвяне на прясна паста. Бъдете внимателни, когато режете, или мраморът може да покаже белези от нож.

материал за плот

Още избори за материал за плот

Твърда повърхност – Изработени от плътен акрил, полиестер или смес от двете, плотовете с твърда повърхност предлагат ниска поддръжка и голямо разнообразие от цветове и модели. Те са силно устойчиви на петна и надраскване и са напълно възобновяеми и ремонтируеми. Драскотините и изгарянията могат да бъдат шлайфани. Шевовете са слети заедно, за да създадат неоткриваеми фуги, което прави твърдата повърхност чудесна за големи или дълги участъци от плотове и големи островни плотове. Можете също така да получите мивки с плътна повърхност в цветове, които да съответстват или контрастират с плота.

материал за плот

Плочки – Тенденцията в дизайна на кухнята през последното десетилетие се измести към безшевни плотове с ниска поддръжка. В резултат на това има по-малко плотове, покрити с керамични или порцеланови плочки. Това обаче не означава, че трябва напълно да отстъпите от плочките за вашата кухня. Плочките са отличен избор за гръб или за вторични работни повърхности, като острови, гишета за хранене и полуострови.  Просто не забравяйте да използвате плочки, предназначени за използване на подове или плотове. Никога не използвайте стенни плочки върху плот. Прекалено тънки са и лесно ще се напукат.

Бетон – Бетонните плотове, които много наподобяват естествен камък, продължават да са популярни за хората, които се интересуват от наистина персонализиран плот. За разлика от бетонните плотове от края на 80-те години на миналия век, които бяха разхвърляно изляти върху шкафовете, днешните производители предлагат готови плотове, които се изработват в работилница и се доставят – напълно втвърдени и завършени – до вашия дом.

материал за плот

Ламинат – Пластмасовият ламинат – който често се нарича с търговското си име Formica – е изненадващо издръжлив материал за плот, който може да оцелее много години в най-трудните кухни, което е изненадващо, като се има предвид, че пластмасовият ламинат е направен предимно от крафт хартия, импрегнирана със смоли. Предлага се в буквално стотици цветове и шарки и в различни текстури. За плотове обаче трябва да се използват само тези с матово или фино матово покритие. Никога не използвайте текстуриран ламинат за кухненски плот; издигнатите му хребети ще започнат да показват износване доста бързо.

Пазарът изобилства от множество материали за кухненски плотове като естествен камък, технически камък и други повърхности. Преди за започнете да правите ремонт на вашата кухня, разгледайте всички налични опции, прочетете предимствата и недостатъците им, и сами ще стигнете до извода, кой е най-правилният плот, според кухнята ви, интензивността на ползване, внимателността на готвача и много други съображения. 


препоръчваме ви:

Класически стил в интериора – що е то и как да го приложим в интериора?

Какво е винилова настилка

Цена на квадрат за интериорен дизайн – как се изчислява?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *