Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Видове плотове за кухня – как да направим правилния избор

Видове плотове за кухня – как да направим правилния избор

Сред толкова много видове плотове за кухня, които се предлагат на пазара, да направите правилния избор за вашата кухня-мечта може да се окаже истинско предизвикателство. Все пак нека не забравяме, че плотовете за кухня са една от основните и първи стъпки към мечтаната кухня. Трябва да направим такъв избор сред наистина богатото разнообразие от видове плотове за кухня, че да осигурим максимален комфорт, красив външен вид, който да пасва на останалия интериор на помещението, добра устойчивост и, разбира се, разумна цена. 

За да ви помогнем да навигирате по-успешно пазара, да разберете предимствата и недостатъците на различните видове плотове за кухня и в крайна сметка да направите най-добрия избор за вашия проект, днес ние от Interiordesigners.bg сме подготвили подробен списък с най-популярните и често предпочитани видове плотове за кухня. 

Видове плотове за кухня – ламинат

видове плотове за кухня, видове кухненски плотове, кухненски плотове, плотове за кухня, модерни плотове за кухня, модерни кухненски плотове, компактни плотове за кухня, компактни кухненски плотове

Ламинатните плотове са направени от пластове синтетичен материал, залепени към сърцевина от ПДЧ. Предлагат се в различни стилове и цветове.

Предимства

От всички видове плотове за кухня, ламинатът е най-евтиният. Поради този факт, интериорните дизайнери и собствениците на жилища, които се стремят да създадат красива и практична кухня с минимален бюджет, често се спират именно на плотове от ламинат. Ламинатът също е много лесен за намиране в множество дизайни, така че със сигурност ще намерите точния модел и цвят, който да пасва на вашия интериор. За съжаление тук свършват положителните страни на ламинираните плотове.

Недостатъци

Както при всичко останало, с ламинираните плотове получавате това, за което плащате. Структурата на ламинатните плотове (листове материал, залепени един за друг) означава, че те са много податливи на повреда под формата на изкривяване, получаване на мехурчета, драскотини или разцепване. Тези повреди могат да бъдат скъпи и трудни за поправка, изразходвайки всички спестявания, от които може да сте се възползвали първоначално.

Видове плотове за кухня – мрамор

Мраморът е популярен като един от най-луксозните видове материал за кухненски плотове от десетилетия. Това е естествен камък, който се добива от каменни кариери и след това се обработва допълнително, за да бъдат създадени красиви плотове за кухня и куп други неща.

Предимства

Не може да се отрече класическият, елегантен и много естетичен външен вид на мрамора. Не е случайно, че някои от най-прочутите и емблематични скулптури по света са създадени именно от мрамор и са устояли тестът на времето поне по няколко столетия. 

Недостатъци

Мраморът е скъп за закупуване и поддръжка. Камъкът е порест, което означава, че може да попие петна с лекота, ако пренебрегнете редовното му запечатване и поддръжка. Освен това има по-ниска устойчивост на надраскване от някои други видове каменни материали, които се използват за производството на кухненски плотове. Ако успеете да надраскате, изцапате или настържете мрамора, цената за ремонт ще бъде доста висока. И накрая, мраморът развива патина с течение на времето, която не се харесва на някои хора. Всички тези недостатъци показват, че мраморът е един от видовете плотове, изискващи по-висока поддръжка.

Видове плотове за кухня – други каменни плотове

Вече говорехме за мрамор, но има и много други видове каменни кухненски плотове, които си струва да споменем. Тъй като всички те имат подобни положителни и отрицателни страни, ще ги обединим в една подточка.

Тези видове каменни плотове включват:

  • Гранит
  • Кварцит
  • сапунен камък или стеатит
  • Травертин

Всички тези естествени камъни се добиват от каменни кариери по целия свят.

Предимства

Както при мрамора, различните видове каменни плотове притежават поразителна естествена красота. Тъй като няма две еднакви плочи, някои купувачи също се радват на идеята да имат единствен по рода си плот.

Недостатъци

За повечето купувачи минусите на плотовете от естествен камък далеч надхвърлят плюсовете. Естественият камък е много труден и скъп за поддръжка. Освен това материали като гранит стават значително по-малко популярни през последните години. 

Видове плотове за кухня – кварц

Кварцовите плотове са може би най-универсалните и търсени първокласни повърхности за кухня към днешна дата. Първокачествените кухненски плотове от кварц обикновено се произвеждат от приблизително 90% насипен кварц, а останалата част се състои от различни смоли. Тази смес се оформя в традиционната форма на кухненски плот. Поради специализирания процес, използван за производството на кварцови плотове, материалът е известен като „обработен камък“.

Предимства

Докато естествените камъни като мрамор се предлагат в ограничен набор от дизайни, има много различни видове кварцови плотове. Това означава, че кварцовите плотове лесно могат да се впишат в дома ви, независимо дали сте избрали модерен, традиционен или друг стил. Това е една от причините кварцът да се превърне в предпочитан материал за плотове от интериорни дизайнери и всички потребители, търсещи първокласно качество.

Кварцът също е забележително издръжлив. От една страна, никога не се нуждае от повторно запечатване. Материалът не е порест, което му позволява да устои на петна по-добре от материали като гранит и мрамор. Освен това е по-твърд от тези материали, по-устойчив на топлина и лесен за поддръжка. Всички тези предимства се комбинират, за да направят кварцовите плотове много желан елемент за всяка кухня, което от своя страна като цяло повишава стойността на тези плотове. 

Недостатъци

Основният недостатък на кварцовите плотове е цената. В зависимост от вида кварц, който получавате, той може да бъде толкова скъп (а понякога и повече), колкото гранит. В дългосрочен план обаче, кварцът предлага далеч повече предимства по отношение на стойността, тъй като не изисква повторно запечатване и обикновено изисква по-малко поддръжка от други видове първокласни плотове. И накрая, въпреки че кварцът е по-устойчив на петна от много други видове плотове, течности като вино и доматен сос все пак могат да оставят следи.

Дървени плотове

видове плотове за кухня, видове кухненски плотове, кухненски плотове, плотове за кухня, модерни плотове за кухня, модерни кухненски плотове, компактни плотове за кухня, компактни кухненски плотове

Дървените, или популярни още като месарски плотове, са направени от дървени плочи. 

Предимства

Няма конкуренция на характерния вид на дървените плотове. Никой друг материал не може да го имитира адекватно. Дървото, като се има предвид колко меко е, също е много щадящо към ножове, което го прави популярен избор за плотове в професионални кухни и ресторанти.

Недостатъци

Да се каже, че дървото е поресто би било подценяване. Като материал за плот, то може да задържа влага и бактерии повече от всеки друг материал, което го прави повърхност, която изисква често почистване и добра поддръжка. Докато дървото е щадящо към ножовете, то също така се драска много лесно. Освен това твърде много влага, ако не се подсушава често, ще доведе до изкривяването му.

Плотове с твърде повърхност

видове плотове за кухня, видове кухненски плотове, кухненски плотове, плотове за кухня, модерни плотове за кухня, модерни кухненски плотове, компактни плотове за кухня, компактни кухненски плотове

Плотовете с твърда повърхност са изработени от изцяло синтетични материали. Обикновено те са акрилни. 

Предимства

Плотовете с твърда повърхност са сравнително достъпни като цена и се предлагат в различни стилове. Що се отнася до външния вид, те обикновено са по-добре изглеждащи от ламинатните плотове, като предлагат по-убедителна (макар и все още не съвсем точна) имитация на материали като мрамор и гранит.

Недостатъци

Плотовете с твърда повърхност не са толкова устойчиви на топлина или надраскване като кварца и каменните плотове. Въпреки че са по-евтини от кварца и естествения камък, много хора смятат, че си струва да похарчат допълнителна сума пари, за да получат по-висококачествен материал.

Всички тези недостатъци се подсилват, като вземете предвид високата цена на много видове дървесина, използвани за направата на плотове. Просто не си струва, освен ако нямате много практична причина да се нуждаете от мек материал за плот.


препоръчваме ви:

14 интересни идеи за обзавеждане на кухня

6 съвета за обзавеждане на хол

5 съвета за обзавеждане на кухня и всекидневна

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *