Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Бохо стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Бохо стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Бохемският дизайн или бохо стил е за тези, които искат домовете им да са пълни с живот, култура и интересни предмети от всички краища на света. Тази естетика се противопоставя на модерната семплост и строгост и включва креативен, безгрижен и нетрадиционен декор. Стаите в бохо стил често споделят определени прилики, като общото между тях е, че винаги са еклектични и споделят подобни характеристики, въпреки че няма две напълно еднакви стаи в бохо стил.

Бохо дизайнът в интериора е вдъхновен от хора, които избират да водят нетрадиционен живот като пътешественици, актьори, писатели. Но това не означава, че е нужно да сте човек на изкуството, за да се насладите на дом в бохо стил.  Бохемският стил просто отразява творчески и свободолюбив начин на живот чрез комбиниране на предмети, цветове и шарки от много части на света. Ако търсите стил, който наистина можете да направите свой собствен, бохемският дизайн може да е за вас. Лесно е да изразите себе си и всичко, което харесвате, чрез дом в бохо стил. 

Бохо стил – що е то?

Интериорният дизайн в бохемски стил се заражда през 19 век в Париж, Франция. Той е вдъхновен от художници, писатели, артисти и номади, които вярват, че творчеството е по-ценно от парите – първоначалните бохеми. Със сближаването на съответните им култури, идеали и отказа да се съобразят с нормите, те неволно дават начало и на тенденция в интериорния дизайн. Бохемският стил, кръстен на тези творци номади, има за цел да преобърне стандартите за красота, като отхвърли правилата и приветства нетрадиционното.

Бохемските стилове се определят от липсата на структура. Вместо това използват безгрижни слоеве от шарки, текстури и цветове. Въпреки че има някои общи характерстики при бохемския стил в интериора, няма твърди и строги правила, каквито можем да видим са при модерния или минималистичния интериорен подход. Ядрото на бохемската естетика е, че тя е лична и се базира на всичко, което човек харесва, колкото и да е еклектично. Бохо стиловете не са оформени за удоволствие на други хора, а за вашето собствено.

Цветове в бохемския дизайн

бохо стил

Въпреки че няма правила, когато става въпрос за декорация в бохо стил, топлите земни цветове са често срещани, както и металните и скъпоценните тонове. Мислете за наситено кафяво, зелено и сиво за основни цветове и след това допълнете с наситено лилаво, огнено оранжево и електриково синьо. Комбинирането и наслояването на цветове е това, което прави този стил уникален.

Чувствайте се свободни да смесвате шарки и текстури и не се страхувайте да миксирате различни стилове, които не е задължително да вървят ръка за ръка по конвенционален начин. Използвайте боядисани текстилни изделия и шарки от цял свят – като икат от Камбоджа или сузани от Централна Азия – за да придадете на пространството усещане за екзотика. Окачите по стените гоблени, изделия от макреме и килими заедно с вашите снимки и изкуство. Ако всичко това ви се струва прекалено, имайте предвид, че докато наситеният цвят е ключов за бохемския стил, бялото също има място като фон за по-богатите тонове. Използвайте бяло, за да внесете стратегически визуално пространство и въздух в уравнението, а и за да хармонизирате разнообразната цветова палитра.

Бохо стил – материали

бохо стил

Като противоположност на минимализма в интериора, бохо дизайнът възприема философията „повечето е повече“. Ключът към използването на декоративни материали в стая, проектирана в стил бохо, е смесването и съчетаването. Естествени, основни материали като чул и сизал могат да се комбинират с коприна и шенил. Материалите трябва да изглеждат леко захабени – да не са повредени, но и да не са лъскави и нови. Ресни, плетене на една кука и макраме изобилстват в този стил и могат да се използват за възглавници, завеси и килими. Всички тези елементи се съчетават, за да създадат уютно, вдъхновено от целия свят и различите култури пространство. Балдахин над леглата е характерен избор за спалня с бохо интериор.

Бохо стил – мебели

Бохо стаите обикновено са  пълни с мебели, събирани с течение на времето, така че употребяваните и ретро артикули са като у дома си в този стил. Всяка мебел трябва да е специална и да разказва история. Забавлявайте се, разглеждайки местните ретро магазини и избирайте всеки артикул поотделно. 

Вие и вашите гости ще се насладите на бохо усещането с плюшени столове и дивани в наситени цветове. Поставянето на килими или многобройни подови възглавници ще създадат приветлива атмосфера на пода. И тъй като една бохо стая трябва да има усещане за „седнете и останете известно време“, т.е. за уют и гостоприемство, мебелите с опростени дизайни нямат място тук. Изберете удобни, спокойни елементи като шезлонги, кушетки или пеперудени столове.

Осветление и аксесоари

бохо стил

Гоновото и ненатрапчиво осветление ще обедини всички елементи в стаята в бохо дизайн и ще допълни факторите спокойствие и гостоприемство. Вместо осветителни тела висящи от тавана, украсете с множество фенери, свещи и подови и настолни лампи и лампиони. 

Приветстването на природата в дома е централно за този стил, така че може да оживите стаята си с папрати и висящи растения. Те не само придават живот на помещението, но и растенията подобряват качеството на въздуха, така че колкото повече, толкова по-добре. Може да помислите за сукуленти – широко достъпни в гама от цветове и текстури – които са страхотни за хора. Които не могат или нямат време да се грижат за стайни растения. 

И накрая, украсете стаята си в стил бохо със семейни реликви, ръчно изработени предмети и предмети от вашите пътувания. Аксесоарите трябва да са лични, така че използвайте това, което обичате – гоблени, ретро бутилки. Пътни карти или несъответстващ порцелан – каквото желаете. И имайте предвид, че макар бохемският стил да е еклектичен, той все пак може да бъде шик и бляскав. Така че не се страхувайте да експериментирате с богато украсен полилей или масивно огледало в златна рамка. Единственото правило е всеки предмет в стаята да изразява нещо от вас.


препоръчваме ви:
Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

25 страхотни идеи за малка кухня

25 страхотни идеи за кухня

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *