Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Цена за интериорен дизайн на квадрат – Как се определя?

Цена за интериорен дизайн на квадрат – Как се определя?

Планирането на нов дом е едно от най-вълнуващите събития, които могат да ни се случат. Но това не означава, че не е събитие, което да ни среща с доста предизвикателства и неизвестни. Планирането на интериора ни изправя пред стотици решения за взимане, но също ни и сблъсква със специфична терминология, която е добре да разбираме.

Един такъв пример е „интериорен дизайн цени на квадрат“. Ясно е, че този термин засяга цените за проектиране и интериорен дизайн. Но точно на какво се базира и какво обхващат интериорен дизайн цени на квадрат?

Най-общо казано, цените „на квадрат“ са най-разпространеният вариант, по който проектантът или интериорният дизайнер ще таксува клиента за свършена работа. Освен това интериорен дизайн цени на квадрат дават възможност на клиента по-лесно да сравнява различни оферти от различни фирми.

Но е факт, че зад изразът „интериорен дизайн цени на квадрат“ се крият редица фактори, които повлияват финалната цена за проекта. В тази статия ще разгледаме кои са те.

Интериорен дизайн цени на квадрат – квадратура на проекта

Формирането на база на интериорен дизайн цени на квадрат за малко жилище и за голямо жилище е съвсем различно. Съвсем логично е цената на квадрат за проектиране на жилище от 50 кв.м. да е по-различно от това на жилище с тройно по-голяма квадратура. Защото проектирането на по-малко жилище изисква много по-малко време и труд.

Как се определят цените за интериорен дизайн на квадратен метър?

Когато става въпрос за интериора на жилище, има детайли и дейности, които пряко се влияят от размерите на пространството, по което се работи. Но е важно да се знае, че има много аспекти, които не се влияят от размерите на проекта, затова и тяхната цена е твърда.

Интериорен дизайн цени на квадрат – брой отделни пространства

Има съществена разлика дали интериорният дизайнер ще работи по проект за жилище от 100 кв.м., или за офис помещение от 1000 кв.м.. Тази разлика се отразява на цената на квадрат. Един от факторите, който влияе на цената е начленеността на пространството, т.е. на колко отделни помещения се дели помещението.

Когато говорим за апартамент или къща е ясно, че общото пространство се разделя на няколко различни по размер помещения. Стандартно в един апартамент проектантът трябва да работи по антре, баня и тоалетна, дневна с кухненски бокс, трапезария, спални и т.н.

Как се определят цените за интериорен дизайн на квадратен метър?

Докато офис пространството се дели стандартно на четири помещения – рецепция, зала за конференции, голямо работно пространство с отворена концепция и зона за почивка.

Това означава, че освен че под внимание се взима основната квадратура, има значение и на колко помещения ще бъде разделено това пространство. На колкото повече помещения е разделено пространството, толкова повече елементи са нужни. Трябва обособят помещенията, повече стени трябва да се изградят, повече работа има и по проектирането и дизайна на всяка стая.

Интериорен дизайн цени на квадрат – какво включва проектът

В зависимост от предлаганата от компанията услуга и желанията на клиента. Клиентите могат да избират между различни пакети за интериорно проектиране.

Как се определят цените за интериорен дизайн на квадратен метър?

Това означава, че един клиент има опцията да избере професионална работа само по идейната част и визуализацията. Може също напълно да се довери на проектантите и да избере пълен проект с техническа част и надзор.

В зависимост от това колко услуги ще обхваща проекта се определя и цената на квадрат на интериорния дизайн. Съвсем логично, цената само на идейната работа и визуализацията е по-ниска от цената на квадрат на цялостния проект.

Въпреки това е важно да се знае, че при избиране на вариант, клиентът носи всички отговорности за изпълнението, а рискове съществуват.

Интериорен дизайн цени на квадрат – детайлност на проекта

Още един фактор, който формира крайната цена на квадрат на един интериорен проект е детайлността на елементите и цялостният стил.

Стил, който се базира основно на изчистени и минималистични елементи. Логично изисква по-малко труд и работа в сравнение със стил, който предполага повече и по-сложни детайли. Ето защо цената при първия е по-ниска.

Как се определят цените за интериорен дизайн на квадратен метър?

Колкото повече детайли има интериорен стил, толкова повече време и идеи отнема. Разработването им и тяхното моделиране, и привеждането им в техническата документация. Голямо значение оказва и изборът на мебели.

Ако клиентът избере опция за обзавеждане с готови и стандартни мебели, работата на проектанта е по-лесна и изисква по-малко време, ето защо цената ще е по-ниска. Работата с дизайнерски мебели и такива по поръчка, както и такива със специални и нестандартни размери и форми оскъпява крайната цена на проекта, както и цената на квадрат.

Интериорен дизайн цени на квадрат – индивидуалност и креативност

Макар креативността и индивидуалния подход да са две понятия, на които е много трудно да се сложат рамки и етикет, те все пак играят важна роля във формирането на цената на квадрат за проектантски услуги. Разбира се, професионалният интериорен дизайнер проявява индивидуален подход и креативност към всеки проект, по който работи.

Просто някои проекти изискват повече индивидуален подход от други. В зависимост от спецификите на пространството, по което се работи, а и индивидуалните желания на клиента, професионалният проектант трябва да се съобрази с множество аспекти и детайли на работата, включително подбор на материали и цветове, цялостен концепция, композиция на всяко помещение,

Как се определят цените за интериорен дизайн на квадратен метър?

функционалност на пространствата, формообразуване и пропорции, подбор на елементи и т.н., както и да се осигури, че всички елементи съчетани заедно наистина осигуряват достатъчно удобство и комфорт.

Редица фактори влияят на ценообразуването на работата на един интериорен проектант на квадрат. От спецификите на пространството, през индивидуалните желания на клиента, та дори до предназначението и квадратурата на всяко помещение, което е част от проекта, всеки детайл и аспект изиграва своята роля и определя крайната цена.


Прочетете още полезни и интересни статии от необятния свят на интериорния дизайн:

Най-добрите университети за интериорен дизайн в света

Интериорен дизайн и изпълнение – как да спестим време и средства

Интериорен проект – какви са различните фази

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *