Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Интериорен проект – какви са различните фази

Интериорен проект – какви са различните фази

Имате къща или апартамент, които искате да обзаведете. Ясно е, че имате нужда от професионалната компетенция на архитект или интериорен дизайнер. Те да изготвят интериорен проект, така че пространството, с което разполагате да се оптимизира и да осигури достатъчно комфорт и функционалност.

Може би не е нужно да се обърнете с молба за помощ към интериорен дизайнер, когато става въпрос за малък проект, но пък ако ви очаква работа по цялото жилище, то вие определено можете само да спечелите от изработването на официален интериорен проект.

Най-голямото преимущество на един интериорен проект, който е изработен от опитен и талантлив специалист в областта е, че вие ще получите разнообразни варианти, от които да изберете този, който най-много ви подхожда и отговаря на вашите нужди. И всичко това да се случи с ясната цел проектът да се вмести в бюджета, с който разполагате.

И в крайна сметка качеството на изработката и крайния резултат да са гарантирани. За тези от вас, които не са запознати с всички фази на един интериорен проект, те най-общо могат да бъдат обобщени като дизайн, бюджетиране и финален резултат. А сега нека разгледаме етапите по-подробно.

Интериорен проект – проект по разпределение

Първата стъпка на един интериорен проект е пространството, с което разполагате и по което предстои да се работи, да бъде посетено от професионалния интериорен дизайнер. След като професионалистът добие представа за пространството е време да се заеме с взимането на мерки.

Интериорен проект

След като разполагат с нужните размери, специалистите имат възможност да изработят различни предложения и варианти за оптимизиране на наличното пространство според нуждите. Нужно е тези предложения да бъдат съобразени и с техническите и регулаторни изисквания.

Важно е тези предложения за разпределение да бъдат обсъдени подробно с възложителите на проекта, т.е. клиентите, за да може да се достигне консенсус по краен вариант, който е най-задоволителен и се вмества в бюджета.

Интериорен проект – идейно табло

Ако проектът го изисква или позволява, интериорните дизайнери обикновено изработват и т.нар. идейно табло. Това табло всъщност е детайлната идейна концепция на проекта, която включва предпочитаната цветова гама, материали и текстури, десени и т.н.

Интериорен проект

По този начин е възможно по-ясно да си представим основната концепция на интериора и как би изглеждал нашият дом.

Интериорен проект – базов проект

След като се събере цялата информация и се нахвърлят идеите, може да се премине към изработването на базов проект. Базовият проект официално се занимава и с административните аспекти, издаването на нужни лицензи и разрешителни, дори и разрешение за строеж.

Интериорен проект

Базовият проект се характеризира с общите и генерални особености и детайли от работния проект. Едновременно с това цитира и детайлизира конструктивните решения, които ще са част от проекта. След приключването на този етап може да се премине към фазата на изпълнителния проект.

Интериорен проект – изпълнителен проект

Изпълнителният проект включва всички планове, които са необходими за стартирането на строителните и организационните работи. На този етап се определя как, на базата на предварително изчислените вече данни и мерки и каква ще бъде цената.

Интериорен проект

Казано по друг начин, изпълнителният проект е като книга с инструкции. Те дават насоки на всички професионалисти, които може и да са заети с работа по проекта. А един интериорен проект може да включва и изисква работи като разрушаване, строеж на нови конструкции, инсталации, създаване на стени и поставяне на подова настилка, боядисване, избор на мебели и домашен текстил, декорация и т.н.

Интериорен проект – бюджетиране

Редно е от началото на проекта да се взима предвид рамката на бюджета, с който клиентите разполагат. В съответствие с предприетите стъпки и работи, специалистите в областта ще определят крайна цена на проекта. Както и цена на всеки един от работните етапи на проекта и всичките му аспекти.

По този начин се стига до консенсус по повод бюджетирането и как ще се разпределени наличните средства. Сигурно е, че по време на извършване на самите дейности и щом един път изпълнението на проекта влезе в действие. Вие като клиент ще сте изправен пред множество финансови решения.

Интериорен проект

Особено ако работите с ограничен бюджет, вероятно е да се наложи да се откажете от някои свои желание за сметка на други.

Въпреки това, един опитен интериорен специалист би трябвало да организира работата по проекта така, че на вас да се наложи да направите най-малко компромиси. Крайната цел е да се получат максимално близки до очакваните резултати и да се отговори на всички функционални изисквания, без да се преминава горната граница на бюджета.

В заключение, един интериорен проект е комплекс от различни фази и етапи. Който и от тези етапи да липсва или да не е изпълнен максимално добре, не можем да очакваме идеалните крайни резултати.

Смисълът на всеки един от тези етапи е определянето на разпределението на пространството, нужните материали и строителни дейности, които да се транслират в бюджета, който е необходим за изпълнение на проекта.


Прочетете още:

Тенденции в интериорния дизайн – как да бъдем в крак с модата?

Дизайн на апартамент – най-добрите съвети

Интериорен дизайн и изпълнение – как да спестим време и средства

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *