Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Кухня с тебеширена боя – пълно преобразяване и много чар

Кухня с тебеширена боя – пълно преобразяване и много чар

Кухня с тебеширена боя | Вероятно прекарвате повече време в кухнята си, отколкото във всяка друга стая в къщата, така че е съвсем естествено да имате усещането, че тази част от дома има нужда от освежаване. Или може би току-що сте си купили нова къща и все още не сте в състояние да похарчите пари за нови вградени шкафове, така че трябва да работите с наличното.

Но не е необходимо да обзаведете кухнята си на висока цена, за да изглежда тя добре. Чували ли сте за кухня с тебеширена боя? Пребоядисайте вратите на вашите шкафове и чекмеджета бързо, лесно и с минимални разходи.

И просто така, кухня с тебеширена боя започва да звучи като вълнуваща възможност, нали? Да преобразите една кухня с тебеширена боя е не само гаранция за прекрасни резултати.

Освежавайки вашата кухня с тебеширена боя, вие ще спестите и значителна сума пари, която можете да вложите в нещо друго, а и няма нужда да правите компромис с вида на кухнята, защото крайният резултат ще ви очарова. 

И така, от какво се нуждаете, за да преобразите една кухня с тебеширена боя? Просто се въоръжете с цвят тебеширена боя по ваш избор и плоска четка за гладко покритие.

Ще трябва да запечатате боядисаното, когато приключите, за да се уверите, че тебеширената боя ще издържи за дълго дори и на суровите условия в една кухня – готвене, петна от храна, често докосване, влага и т.н.

Опциите ви за лакове и вакси, които можете да използвате над тебеширената боя са много, всичко зависи от издръжливостта и текстурата, която искате да постигнете. 

Кухня с Тебеширена Боя: Тренд в Интериорния Дизайн

Интериорният дизайн е вечен процес на иновации и еволюция, който се променя с времето и се адаптира към съвременните предпочитания на хората. Един от последните трендове в областта на интериорния дизайн, който съчетава естетика и функционалност, е използването на тебеширена боя в кухнята.

 Първоначалното впечатление в използването на тебеширена  боя:

Кухнята е сърцето на дома, където не само се приготвя храната, но и се събират семейството и гостите. Тя трябва да бъде не само функционална, но и красива. Тук идва на помощ тебеширената боя, която предоставя уникален и модерен външен вид на кухненските повърхности.

Използването на подобен тип покритие позволява осъвременяването на мебели от масив с придаването на по-свеж  и модерен почерк към интериора.

 Екологична и здравословна алтернатива:

Тебеширената боя е природен продукт, който не съдържа вредни химикали или изпарения. Това я прави идеален избор за кухнята, където се приготвя и консумира храна. Освен това, този вид боя е устойчива на влага и лесна за почистване.

 Разнообразие от дизайни и стилове с тебеширена боя:

Тебеширената боя предлага богат избор от цветов, които могат да се комбинират в създаване на уникални интериорни решения. Можете да изберете комбинацията на мебели покрити с тебеширена боя сна дърво, мрамор, или абстрактни декорации, които да отразяват вашия стил.

Лесно приложение и промени:

Този вид боя е лесен за нанасяне и при необходимост, лесно може да бъде отстранен или променен. Това ви дава възможност да променяте цветовете и декора на кухнята ви, без големи инвестиции и усилия.

 Подчертаване на минимализма с тебеширена боя:

Тренда в интериорния дизайн към минимализъм се допълва чудесно от тебеширената боя. Нейната чиста и семпла визия, може да се съчетае добре с с простора и функционалността на интериор в минималистичен стил,  създавайки уютна и съвременна кухня.

 Декоративни елементи:

Тебеширената боя може да бъде използвана за усъвършенстване  на декоративни елементи като табли, снимки или съобщения, които да придадат уникален характер на кухнята.

Кухнята с тебеширена боя е не само стилна и модерна, но и практична. Този тренд в интериорния дизайн се превръща във все по-популярен избор сред собствениците на жилища, които желаят да преобразят своите кухни в пространства, където красота и функционалността се сливат в едно.

Кухня с тебеширена боя – как да боядисаме лесно и без много усилия

За да преобразите своята кухня с тебеширена боя въобще не са необходими сериозни усилия, време или капиталовложение. Не е нужна и професионална помощ. Просто отделете един ден от уикенда си и следвайте следните стъпки:

  • Първо премахнете дръжките на кухненските шкафове. Можете и да свалите целите вратички. Измийте ги със сапунена вода. Не са необходими силни химикали и препарати.
     
  • Боядисайте вратичките на шкафовете в избрания от вас цвят тебеширена боя, като използвате плоска четка за гладко покритие.
  • Оставете ги напълно да изсъхнат, преди да нанесете втори слой тебеширена боя.
  • След като изсъхнат, намажете вратите с восък или лак, който е подходящ за запечатване на тебеширена боя. Отстранете излишъка с кърпа без мъх.
  • Оставете восъка да се втвърди или лакът да изсъхне, преди да нанесете друг слой, като оставите поне един ден за пълно изсъхване. Ако искате да направите покритието наистина устойчиво, може да са необходими до три слоя восък или до два слоя лак.
  • По избор – за полиран завършек, оставете за една нощ, преди да полирате восъка с памучна кърпа.
  • След като восъкът или лакът изсъхне, вратите са готови да бъдат закачени обратно. Само не забравяйте, че восъкът може да отнеме до две седмици, за да се втвърди напълно. Можете да ги използвате в този момент, но бъдете нежни.

Кухня с тебеширена боя – предимства и недостатъци

Малко са начинанията, които са толкова задоволителни, колкото да направите нещо износено или остаряло да изглежда отново ново и красиво. Така че, преди да се откажете от старите мебели в кухнята, помислете за слой тебеширена боя, за да им дадете нов живот.

Ако искате да направите старите кухненски шкафове, маси, столове, или други елементи в кухнята да изглеждат наистина специално, тебеширената боя предлага богати цветове и велурено матово покритие.

Кухня с тебеширена боя

Тя отдавна се е  превърнала в любимец за винтидж и шаби шик преобразявания, но наситените цветове отиват на почти всеки интериорен стил. Ето кои са предимствата и недостатъците на работата с тебеширена боя. Надяваме се да ви помогнем да решите дали е подходяща за вашия проект.

Не е нужна подготовка на повърхностите

Една от най-предизвикателните части на всеки проект за боядисване е подготвителната работа. Трябва да шлайфате, почистите и грундирате повечето повърхности, преди дори да започнете да боядисвате.

Това е много работа. Една от причините толкова много хора да обичат да използват тебеширена боя е, че не е необходима подготвителна работа! Тебеширената боя прилепва към повечето повърхности, стига да са чисти и сухи, без шлайфане или грундиране.

Много хлъзгавите повърхности все пак ще се нуждаят от леко шлайфане, за да придадат на боята с тебешир известно сцепление. Но не се налага да се притеснявате за отстраняването на предишни слоеве боя, преди да започнете.

Чудесно покритие

Тебеширената боя е много по-плътна и гъста от обикновената боя и в резултат на това често се нуждаете само от 1 или 2 слоя, за да покриете цялата повърхност.

Една кутия също може да ви стигне за повече повърхности от другите бои, тъй като имате нужда от по-малко, за да покриете същата площ. Така че тебеширената боя е чудесен вариант, ако искате да преобразите кухнята си, но сте с ограничен бюджет. 

Кухня с тебеширена боя – на водна основа

Тебеширената боя е на водна основа, а не на основа акрил или латекс, което означава, че има ниско съдържание на ЛОС (летливи органични съединения) и почти няма миризма.

Кухня с тебеширена боя

Това автоматично в прави много подходяща за помещения, където се приготвя храна. И ако се случи да направите грешка, тя е много щадяща. Разливите и капките се избърсват лесно и ако изцапате, можете просто да я избършете.

Издръжливост

Въпреки че има няколко допълнителни стъпки по нанасянето й, след като тебеширената боя изсъхне напълно, тя създава много издръжливо покритие. Докато восъчното покритие изсъхва, то се втвърдява и осигурява покритие, което е устойчиво на надраскване и други наранявания.

Кухня с тебеширена боя – време за съхнене

Въпреки че тебеширената боя се усеща суха на допир в рамките на минути, всъщност отнема много време, за да изсъхне между слоевете.

Бързото първоначално време за изсъхване определено е предимство, тъй като помага да се сведе до минимум цялата работа и продължителността на проекта. Тъй като боята изсъхва, докато работите, няма да се окажете с боя по ръцете си, когато преминете към други зони на работа.

Кухня с тебеширена боя

Но за да осигурите наистина силна адхезия и добро покритие, трябва да изчакате 24 часа между слоевете. Това означава, че може да отнеме дни, за да получите покритие в правилния цвят и с достатъчна плътност. И това дори не включва запечатването й или времето за пълно изсъхване.

Кухня с тебеширена боя – цена

Тебеширената боя не само струва малко повече от латексовата или акрилната боя, но също така изисква запечатване и специални . За да получите трайното покритие, с което тебеширената боя е популярна, тя изисква защитен горен слой.

Покритието изисква специална четка за восък и тъй като боята е много гъста, по-твърдата четка работи по-добре. Това означава, че имате допълнителни разходи за вакса или уплътнител, както и специални четки.


Препоръчваме ви още:

25 страхотни идеи за малка кухня

25 страхотни идеи за кухня

14 интересни идеи за обзавеждане на кухня

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *