Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Минималистичен стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Минималистичен стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Минималистичен стил | Невъзможно е да се отрече спокойствието и семплата красота на всеки минималистичен интериор. Макар и толкова семпли и прости, минималистичните интериори са впечатляващи по свой начин, затова и имат толкова много почитатели.

Прости линии, редуциране на всичко излишно, изчистено, едноцветно, простота, „по-малкото е повече“ – това са някои от термините и концепциите, които веднага идват на ум, когато мислим за минималистичен стил в интериора и като начин на живот.

Но постигането на минималистичен стил е умишлено и честно казано, доста трудно. Това ще рече, че минималистичният интериор изисква много повече мисъл, време и енергия, отколкото просто да изберете няколко мебели в бял цвят.

Минималистичният интериор е впечатляващ и атрактивен, когато е създаден с ясна концепция, а неправилно целеният минимализъм може остави пространството да се усеща студено, неприветливо и скучно.

Разгледайте днешната статия, за да научите каква е концепцията за минимализъм и минималистичен стил и как лесно и без стрес да я пресъздадете във вашия дом. 

Минималистичния стил – що е то?

Минимализъм и минималистичен стил е поддържането на всяко пространството максимално семпло, непретрупано, въпреки това достатъчно комфортно и с фокус върху привлекателните архитектурни характеристики на пространството.

Палитрата е предимно едноцветна, а цветовете, ако такива има, се използват като лек и ненатрапчив акцент, не като основа или фон. Минимализмът и функционалността вървят ръка за ръка.

Минималистичен стил

Минималистично проектираното пространство включва отворен план на етажа, много светлина и семпли мебели, които са добре изградени, качествени и удобни.

Всичко това създава успокояващо и привлекателно пространство, което има неостаряващ стил и естетика, неподвластна на време и тенденции.

Минималистичен стил – изчистете пространството от всичко излишно

Огледайте се наоколо. Какво виждате?

Ако е нещо подобно на заобикалящата ни среда, около вас има купища хартия (предимно сметки и нежелана поща), ключове от кола, обувки около входната врата, празни чаши, слънчеви очила и произволни предмети, които по някакъв начин са си проправили път от чантата ни и вътрешността на шкафове и чекмеджета до кухненски плот или холната масичка.

И това е само началото. Масата за хранене е друга повърхност, която често се превръща в магнит за безпорядък.

Минималистичен стил

Ако наистина искате да прегърнете идеята за минималистичен стил и усещане на дизайна, то трябва да се уверите, че всички пространства са максимално изчистени. Запитайте се кои вещи можете да изхвърлите, подарите или продадете, кои можете да съхранявате далеч от погледа и кои елементи не са от първа необходимост.

След това организирайте според приоритетите си. Бъдете последователни в този процес и се връщайте във всяка стая на всеки няколко месеца с нов поглед. Ще откриете, че има още неща, които можете се сбогувате всеки път и така постепенно да опростите интериора и живота си.

За да сте сигурни, че повърхностите ви остават чисти, дайте на всеки предмет специално място и се придържайте към него, като го прибирате на мястото му веднага след използване.

Минималистичен стил – създайте неутрална база

Когато се стремите към класически минималистичен стил, всичко зависи от основния цвят. Тук властват приглушените нюанси – от бежово до сиво и всеки тон, от черно до бяло. Защо? Тези цветове са чисти, свежи и вдъхват усещане за спокойствие.

Но само защото класическият минимализъм отбягва ярките и крещящи цветове, то не значи, че интериорът трябва да бъде скучен или безличен. Всъщност минимализмът в най-добрия си вид е точно обратното.

Така например, белите стени са традиционни за минималистичния интериор. Но не всики бели бои са еднакви. Жълтите нюанси придават на бялата боя по-топъл и кремообразен вид, докато сините нюанси придават по-чист вид с характер.

Минималистичен стил

Пространство с много естествена светлина вероятно ще изглежда по-топло, така че можете да използвате по-студен нюанс на бялото, за да балансирате стаята.

Стаите, които са изкуствено осветени с LED или флуоресцентно осветление, могат да изглеждат студени и неприветливи, така че изберете бяло с топли подтонове.

Ако искате да въведете някакъв цвят, не забравяйте да изберете нюанси, които са щадящи за очите и сетивата и се сливат добре с неутралните, като кафяво, синьо, кафяво и зелено в земни тонове.

Избирайте качество пред количество

Предизвикателството да работиш в рамките на минималистичната естетика е с колко малко всъщност трябва да работиш. Това прави процеса на вземане на решение още по-сложен от обикновено.

Наистина трябва да обмислите внимателно всяка придобивка, преди тя да попадне в стаята ви, но това също означава, че крайният резултат е елегантно подбран дизайн и декорация. Вашата цел е да създадете пространство, в което всеки би искал да прекарва времето си.

Минималистичен стил

В този случай наистина си струва да инвестирате в качество пред количество и да избирате класики. Които ще издържат изпитанието на времето и няма да ви омръзнат бързо.

Импулсивните покупки на модерни артикули, които бързо ще ви омръзнат, не работят с минималистичен дизайн.

Изберете добре изработени предмети, които са създадени да издържат дълго. Както можете да се досетите, минималистичният дизайн е и силно отговорен към природата и опазването й.

Минималистичен стил – използвайте различни текстури в един цвят

Минималистичната стая с неутрални тонове може да изглежда студена или скучна, но има един безпогрешен и винаги работещ начин, който поправя това всеки път –  съчетанието на текстури.

Придайте чар и характер на стаята с плетени калъфки. Възглавници с мъниста, килими от овча кожа и кадифен декор за този така необходим фактор комфорт.

Въпреки че минимализмът обикновено препоръчва сдържаност. Не се колебайте да се развихрите с тези сензорни допирни точки (стига да са в едно и също тонално семейство).

Ако смесите твърде много текстури, материали и повърхности с различни цветове, резултатът със сигурност ще предизвика главоболие.

Ако имате бяла база, тогава изберете подобни бежови. Гълъбовосиви и кафяви тонове или всякакви цветове, които бихте видели в синхрон в природата. Като цяло цветовете, които се смесват добре, са тези, които майката природа е създала. 


Препоръчваме ви още:

Цена на квадрат за интериорен дизайн – как се изчислява?

Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Класически стил в интериора – що е то и как да го приложим в интериора?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *