Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Модерен стил в интериора – що е то и как да го приложим в дома си?

Модерен стил в интериора – що е то и как да го приложим в дома си?

Често се смята, че модерен стил в интериора е еквивалент на студенина. Негостоприемност и минимализъм, но това не може да е по-далеч от истината.

В съвременните домове, модерният стил всъщност се интерпретира чрез много уют, удобство, комфорт, гостоприемство и, разбира се, присъщата за него елегантност, без пространствата да са претрупани с вещи.

Модерен стил в интериора е подходящ избор както за градски апартаменти. Така и за къщи в малки населени места, както за офиси, така и за ресторанти и барове. 

Модерен стил в интериора – що е то?

В своята същина, модерен стил в интериора е начин на декориране и интериорен дизайн, който се свързва силно със семплост и простота, умерена увереност, умело използване на различни текстури, чисти линии и открити и свободни пространства.

Когато говорим за интериори решени в модерен стил, фокусът пада върху пространството много повече, отколкото върху вещите и предметите, които запълват пространството. Смело можем да кажем, че модерният интериорен стил е такъв, с който можете да създадете много простор, свобода и „въздух“ в дома си.

Модерен стил в интериора

От друга страна, всички предмети и дизайни. Които са модерни и тенденция в дадения момент, също са част от интериорния стил, който наричаме модерен или съвременен. Поставяйки акцент на пространството, цветовете и формите, модерният стил създава интериори, които са свежи и безупречни.

За да бъде постигнат истински модерен стил в интериора е необходимо да се съобразим с някои от фундаменталните му аспекти. 

Модерен стил в интериора – употреба на цветове

Основната цветова схема на един модерен стил в интериора се състои от неутрални нюанси, черно и бяло. Черното обикновено се използва за рамкиране на стаята, решена в този съвременен интериорен дизайн, а също и за нейното „зазимяване“.

Но за да се избегне прекаленият мрак, който може да отблъсква, черното бива разчупено от светли и свежи нюанси, а често дори и ярки и крещящи цветове, които създават контраст със спокойствието и монотонността на неутралните краски.

Модерен стил в интериора

Ако изберете да боядисате стените в неутрален цвят. То те ще се превърнат в превъзходен фон на по-смели цветове в мебелите, декорацията и други акцентни елементи.

Ако решите стените на стаята да бъдат боядисани в пастелни тонове, то нека рамките на прозорците бъдат в неутрален цвят, за да се създаде лек и ненатрапчив контраст. Ако изберете ярки цветове за стените, то всичко останало трябва да бъде решено в неутрални цветове. 

Модерен стил – линии и пространство

Най-характерният и отличителен елемент на всеки модерен интериорен дизайн са изчистените и семпли линии. Независимо дали говорим за вертикални или хоризонтални линии или извити форми, силните видими линии са класика във всеки дом в съвременен и модерен стил.

Линиите се откриват в архитектурни детайли, използване на смели цветни блокове, високи тавани, голи прозорци и геометрични форми в стенното изкуство и скулптурата.

Модерен стил в интериора

Голото пространство по стените, между мебелите и в тавана на стаята става толкова важно, колкото и зоните, пълни с предмети. В съвременния интериор по-малкото е повече. Всяка част трябва да се подчертава и откроява като индивидуална и уникална.

Възползвайте се от структурните елементи. Открити тръби могат да се виждат по стените, гредите на тавана да бъдат оставени открити, счупените тухли осигуряват текстура и стабилност, а откритите водопроводни и канализационни тръби са напълно приемливи в интериор в съвременен стил.

За да привлечете окото, боядисайте тези структурни детайли в смели контрастиращи цветове.

Модерен стил в интериора – мебели

Мебелите трябва да имат отличителен, характерен и смел стил, но в същото време да са прости и изчистени, без извивки или декорации. Гладките, чисти, геометрични форми са от съществено значение.

Меката мебел често идва в черни, бели или други неутрални тонове, като се използват естествените материали, например вълна, памук, лен, коприна, юта, за да се придаде атрактивност на текстурата.

Модерен стил в интериора

Възглавниците в изчистени геометрични форми добавят цвят и текстура към холната мебел и спалнята. 

Създайте неутрален и ненатрапчив фон и създайте уникалност с любимия си цвят върху мебел, която се откроява. По-малко е повече!

Диваните, столовете и отоманките трябва имат открити крака. Леглата и столовете не бива да имат поли, гарнитури, ресни или пискюли. Не използвайте волани, прекалено сложни детайли, ресни или флорални щампи.

Отървете се от всичко романтично и мечтателно в интериора, като го заместите с базови, сурови, смели и добре структурирани елементи и детайли. 

Подове

Подовете в дом в модерен стил трябва да са голи и гладки, като предимно се избират дърво, плочки или винил като структурни материали. 

Ако трябва да използвате някакъв килим за звукоизолиране на стаята или повече уют, изберете семпъл и едноцветен дизайн, или такъв с геометрични форми.

Модерен стил в интериора – светлина и изкуство

Осветителните тела тип панели и вграденото осветление помагат да се акценира стената с много светлина.

Както при ремонт на дома, така и при ново строителство, помислете за инсталиране на скрито осветление или друг вид индиректна светлина. Изберете цветни и метални елементи в дизайна на осветителните тела.

Използвайте прожектори или осветление, насочено към картина, плакат или постер. Те ще ви помогнат да привлечете погледа към творбите, върху които искате да поставите визуален фокус.

Скулптури в съвременен стил или рамкирано изкуство могат да бъдат поставени на нивото на очите, като ги аранжирате върху структурна колона или пиедестал.

Рамките в гланцово или матово черно, естествено дърво или метални покрития са чудесни за произведения на изкуството. Ако искате да аранжирате няколко творби заедно, окачете ги близо една до друга, така че да създават усещането за едно голямо произведение.

Не претрупвайте стаите в съвременен стил с колекции от предмети или твърде много декоративни елементи. В съвременния интериор откритото пространство често е също толкова важно, колкото и елементите, които поставяте в пространството.


Препоръчваме ви още:

Минималистичен стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Класически стил в интериора – що е то и как да го приложим в интериора?

Индустриален стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *