Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Скандинавски стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Скандинавски стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Скандинавски стил в интериора – независимо дали сте го виждали в каталог на Ikea, минималистични блогове или във всекидневната на най-добрия ви приятел, вероятно вече знаете как се усеща и интерпретира този популярен стил на домашен дизайн.

Той е чист, свеж, привлекателен, успокояващ, но и атрактивен и с характер. Но какво всъщност представлява скандинавски стил в интериора? И как да го пренесете в собствения си дом?

Това е стил, който може да бъде труден за подражание, ако не сте наясно какви са неговите основи и задължителни елементи. Нека научим в днешната статия всичко, което е нужно да знаем за скандинавски стил в интериора. 

Като движение скандинавският дизайн се появява в началото на 20 век, смесвайки стари и нови стилове от Дания, Швеция, Исландия, Финландия и Норвегия. През 50-те години скандинавският интериорен дизайн набира популярност в САЩ и Канада.

Ако се вгледате внимателно, можете да видите къде скандинавският стил се среща с модерния дизайн от средата на века, като и двата интериорни стила са силно повлияни от индустриализацията и модернистичната чувствителност на немското движение Баухаус.

Скандинавският интериорен стил е бил и продължава да бъде прост и минималистичен, функционален и достъпен. В основата си, този скандинавски стил за дома се фокусира върху прости, но въздействащи начини за подобряване на ежедневието и начина на живот, добавяне на дизайн към обикновеното. 

А ето кои са петте основни аспекта на любимия скандинавски стил:

Минимализъм

Скандинавският дизайн набляга на светли, просторни и открити пространства, с достатъчно място за движение и дишане в тях. Визуални елементи като чисти линии и бяло пространство предизвикват усещане за спокойствие и простор. Едно нещо, което стая в скандинавски стил не е? Разхвърляна.

Естествено, първата стъпка, за да се осигури този ред и свободно пространство е разчистването на всички ненужни и излишни вещи. Но вместо да се стремите към ярък и ултра-минималистичен външен вид, ние ви препоръчваме да се стремите към lagom. Това е шведски термин, който се превежда като „между“ или „точно толкова“. Т.е. когато искаме не твърде много и не твърде малко. 

Скандинавски стил

Ако имате нужда от някои конкретни съвети за lagom в интериора, използвайте шарките и цветовете пестеливо (при килими и акценти, например) и се опитайте да балансирате твърде многото с противоположните качества в стаята.

След това, за да усъвършенствате индивидуалната си дефиниция на lagom, добавяйте или премахвайте елементи, докато почувствате, че сте постигнали това, което целите. И не забравяйте – пазарувайте и добавяйте детайли към стаите си внимателно. Скандинавският декор с ограничен бюджет е по-лесен, отколкото си мислите! 

Скандинавски стил – внедрете природата в дома си

Скандинавците имат уникална признателност към природата, която ги заобикаля, защото исторически природните ресурси в скандинавските страни са били оскъдни. Хората е трябвало да се научат да работят в хармония с природата, да я разбират и уважават, за да извлекат максимума от това, което тя предлага.

Това усещане към природата се изразява в начина, по който скандинавците прекарват времето си на открито и в начина, по който проектират и декорират домовете си.

Скандинавски стил

Можете да почетете природата като скандинавски дизайнерски принцип, като включите естествени елементи и материали в интериора на дома си, като светло и ярко дърво, вдъхновени от природата скулптурни творби, домашни растения и естествен текстил и тапицерия, като вълна, мохер, овча кожа, лен, юта, чул, и още.

Използвайте растения и природни елементи като декоративни елементи. Осигурете максимално много естествена светлина и подчертайте гледките през прозореца. И когато можете, използвайте екологични и устойчиви материали в дома си.

Скандинавски стил – неутралност

Когато обмисляте цветовата гама за вашата стая в скандинавски стил, вдъхновете се от палитрата на природата. Мислете за земя, камък и дърво, но и за всички природни елементи в по-ярки цветове.

Неутралната цветова схема е проста, но изтънчена, а изборът на по-светли версии на цвета на стената придава лекота, както и светлото дърво. Този фон прави възможно мебелите да функционират като акценти, осигурявайки интерес и контраст.

Скандинавски стил

С по-големи блокове от акцентен цвят – а цветът е позволен в скандинавския стил– заложете на сивкаво-сини нюанси, зелено като растения, топъл беж, неутрални (ненаситени) версии на любимите ви цветове, монохромни цветови опции и графични и ботанически щампи. С по-малки акценти, ярките и смели цветове са добре дошли в скандинавския интериор.

Скандинавски стил – създаване на контрасти

Както при повечето стилове интериорен дизайн, скандинавският дизайн  разчита на дизайнерския принцип на контраста.

И докато много хора обикновено мислят за цветове в противоположните краища на цветното колело, когато чуят думата контраст, в този случай контрастът може да се прилага за широк набор от дизайнерски елементи (помислете: форма, размер, текстура, настроение).

Вместо контрастни цветове, изберете да създадете контраст чрез светли и тъмни неутрални нюанси, стари и нови предмети, абстрактни и естествени елементи, прави и вълнообразни линии, неутрални и цветни акценти, твърди и меки текстури, функционалност и уют. 

Уют с хюга

Критиците на скандинавския дизайн често бъркат стила с минимализъм, който много хора смятат за груб и студен – може би последното нещо, което биха искали хората, които живеят в северен климат.

Някои хора се наслаждават на версия на скандинавския стил, който е минималистичен и почти монашески.

Но по-често прохладата на бялото и потенциално непривлекателните изчистени линии се омекотяват от по-топли текстури и цветове и друга важна част от пъзела на скандинавския стил в интериора – хюга.

Скандинавски стил

Хюга е датска дума, която грубо се превежда като ‚уютна заедност‘. И тъй като скандинавският дизайн се вдъхновява от мрака и суровостта на скандинавските зими, оставането на топло и удобно е от съществено значение.

За да подчертаете стила, добавете неща, които ви напомнят за топлина и комфорт, като свещи, меки одеяла и чехли. Ако имате камина, направете това фокусна точка и място за събиране. Добавете лични щрихи, които ви правят щастливи.


Препоръчване ви още:

10 научно доказани ползи от наличието на скандинавския мъх в помещенията

Обзавеждане по поръчка – основни насоки

Материали за декоративни стени

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *