Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Препарати за почистване на естествен паркет – как да ги подберем?

Препарати за почистване на естествен паркет – как да ги подберем?

Естественият паркет се нуждае от специално разработени за целта препарати за почистване на естествен паркет. Дървените подове са красиво допълнение на всеки дом. Освен това те идват на висока цена и са истинска инвестиция в интериора, комфорта и надеждността на дома ни. По тази причина, щастливите собственици на естествен паркет биха искали да запазят своя в идеално състояние за възможно най-дълго. Работата е там, че естественият паркет е така създаден, че може да се използва и опази за много дълъг период, в някои случаи цяло столетие. Но за да се радват поколенията на това красиво и комфортно допълнение на дома е нужна специална грижа и методи на почистване, които да са съобразени със спецификите на този вид подова настилка.

Тук важна роля играят специализираните препарати за почистване на естествен паркет. Тяхната задача е да осигурят правилната грижа и поддръжка на дървения под, така че той да се запази в перфектно състояние и вид за максимално дълго, поне няколко десетилетия. Естественият паркет в никакъв случай не бива да се почиства с мултифункционални почистващи препарати, защото това може да доведе до редица проблеми и несъвършенства. За да гарантирате правилната грижа за вашия дървен под, научете какви трябва да бъдат правилните препарати за почистване на естествен паркет в тази статия.

Препарати за почистване на естествен паркет – особености на естествения паркет

препарати за почистване

Естественият паркет, както подсказва и името му, е направен изцяло от естествено дърво. Дървото остава натурален материал дори и когато е изрязано и оформено като дъски за под. Това означава, че дървото до голяма степен запазва естествените си реакции към всички промени в заобикалящата го среда, дори и когато тези дъски са монтирани като под във вашия дом. Какво означава това? 

При повишаване на влажността в пряката среда на паркета, той се намира под риск от надуване, което в някои по-екстремни случаи може да бъде непоправимо дори и след циклене и ремонти. Дървото има пореста структура, която реагира на повишената влага и ако върху паркета попадне голямо количество вода, което не е премахнато и подсушено бързо. Различните видове дървета могат да имат повече или по-малко пореста структура, но за всички има риск от надуване и редица други проблеми.

Освен всички това, дървените подове допълнително се обработват с лак, за да бъдат по-устойчиви, издръжливи, да бъдат запазени от петна, драскотини и други такива дефекти, или пък да изглеждат по определен начин. Ако не използвате препарати за почистване на естествен паркет, или пък върху пода попадне голямо количество вода, не само неговата структура ще пострада. Лакът на паркета също може да започне да се надува, бели или да промени цвета си и да стане мъглив.

Както можете да се досетите от всички тези особености на пода от естествено дърво, той определено изисква по-специална грижа и рутина по почистване, която задължително включва препарати за почистване на естествен паркет.

Препарати за почистване на естествен паркет – особености на препаратите

препарати за почистване

За почистването и поддръжката на вашия паркет не се препоръчва използването на нищо по-различно от препарати за почистване на естествен паркет. Както ги прави по-специални и по-подходящи за тези цели?

Препаратите за почистване на паркет имат неутрално pH. Това означава, че те не са агресивни до степен да създадат проблеми с дървото и лака. Но в същото време не са твърде меки, така че все пак подът да се почисти качествено и ефективно. Освен това тези специализирани препарати не съдържат абразивни частици, както редица други домашни почистващи апарати. Дори и фини, абразивните частици лесно могат да нарушат целостта на лака или да го износят по-бързо. Износеният и изхабен лак не е ефективен в защитата на естественото дърво под него, което може да доведе до редица неприятности, като поява на перманентни петна, драскотини, а също и по-сериозни проблеми. 

Препаратите за почистване на естествен паркет са специално създадени, за да гарантират правилната грижа за вашата скъпа и красива подова настилка. 

Препарати за почистване на естествен паркет – как да почистим

Дървеният под е натурално хигиеничен, като не привлича и не задържа големи количества прах, мръсотия, бактерии и алергени. Въпреки това почистване е необходимо често не само, за да е чист дома, но и за да се запази пода в добро състояние и без нужда от циклене за по-дълго. 

Специалистите препоръчват редовно почистване на пода от прах и по-грубата мръсотия. Колко често ще се налага това зависи от спецификите на вашия дом и ежедневие. За някои домове почистване е нужно всеки ден, за други – един път седмично. Почиствайте, като измитате пода в метла с меки косъмчета. Другият по-бърз и по-удобен вариант е да почиствате пода с прахосмукачка. Уверете се, че използвате прахосмукачката със специална приставка. Която е създадена за твърди повърхности, за да сведете до минимум риска от надраскване.

Обикновено почистването на пода с препарат е необходимо един път седмично в един средностатистически дом без домашни любимци и малки деца. Разтворете препарата във вода както е според указанията на опаковката. Винаги следвайте указанията на производителя. Когато миете пода, уверете се, че използвате минимално количество вода, за да избегнете надуване и повреда на паркета. 

Почистване на естествен паркет – натурални алтернативи

препарати за почистване

Въпреки че почистващите препарати за дървен под са напълно безопасни за цялото семейство, включително малки деца и домашни любимци. Въпреки това може да пожелаете да използвате натурални алтернативи. Добрата новина е, че дървените подове могат да се почистват до блясък и с натурални продукти. Които най-вероятно вече имате във вашата кухня. 

Един от най-популярните домашни препарати за под от дърво изисква да смесите три литра и половина топла вода, ¾ чаша зехтин и ½ сок от лимон. Един от големите плюсове на този домашно забъркан почистващ препарат за дървен под е. Че той не само успешно се справя с мръсотията, дори и наслоена такава, но и допълнително полира пода. Естествените маска и олиа като зехтина са много подходящи за обработка на дърво и го подхранват. Като му придават свеж и полиран вид. А лимонът е чудесен натурален избор и за придаване на свеж и приятен аромат. 

Инвестирайте малко повече време и енергия в поддръжката и почистването на вашия естествен паркет и така ще можете да му се радвате много дълго. Предвид по-високата му цена, дървения паркет не може да се сменя през няколко години. Затова и е важно да се поддържа в перфектна форма. Това лесно може да се постигне със следването на ефективна и редовна рутина по почистването. А също и използването на подходящите препарати за почистване на естествен паркет. 


препоръчваме ви:

Преградни стени от ПДЧ – достъпната и лесна алтернатива

Направи си сам картина за стена – отключи твореца в теб

Скандинавски стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *