Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Преградни стени от ПДЧ – достъпната и лесна алтернатива

Преградни стени от ПДЧ – достъпната и лесна алтернатива

Искате да разнообразите интериора на дома си и да го направите по-функционален? Замисляли ли сте се за преградни стени от ПДЧ? Има много случаи, в които красивите и функционални преградни стени от ПДЧ са точно това, от което едно помещение се нуждае.

На първо място, благодарение на избраните от вас преградни стени от ПДЧ, вие лесно можете да разделите жилище с отворена концепция на няколко различни зони, така че да създадете повече чувство на уют и уединение.

Зонирането с помощта на преградни стени от ПДЧ е чудесна идея както за големи жилища, така и за по-малки такива. За разлика от традиционните тухлени стени, тези от ПДЧ са значително по-тънки и малки по обем, което означава, че можете да създадете усещането за няколко различни стаи без да жертвате твърде много от ограниченото пространство на едно малко жилище.

Преградни стени от ПДЧ

Преградни стени от ПДЧ са и най-подходящото решение, ако по някаква причина не е възможно да се правят сериозни реконструкции на жилището, което обитавате. Да речем, например, че сте под наем, или просто не можете да отделите сумата за толкова големи интериорни промени в дома си.

С няколко преградни ПДЧ стени лесно ще се впишете дори и в ограничен бюджет, да не споменаваме и колко по-лесни за монтаж са.

Съществуват различни материали, с които можете да изградите преградни стени в дома си, или пък на работното място, но ПДЧ си остава най-предпочитания материал от мнозина. Защо ПДЧ е популярен избор за строителни проекти?

Тъй като това е по-рентабилна алтернатива на други продукти от дървен материал, или редица други материали и продукти на пазара. Но знаехте ли, че достъпната цена е само една от причините, поради която повече строители и интериорни дизайнери предпочитат да използват ПДЧ?

В тази статия ви запознаваме по-подробно с особеностите и предимствата на ПДЧ материала и защо преградните стени точно от този материал са най-подходящ избор за вашия дом или офис.

Какво е ПДЧ?

ПДЧ или плоча от дървесни частици е синтетично произведен материал, изработен от дървесни влакна. Производителите на ПДЧ обикновено комбинират дървесните влакна с восък, смола и други химикали, преди да ги пресоват в листове.

След това те подлагат листовете на висока температура и налягане, така че да ги слепят трайно и да образуват ядрото на една устойчива и достатъчно здрава плоскост, която може да се използва за множество проекти из дома.

Преградни стени от ПДЧ

Крайният резултат? Сравнително евтин дървен композитен продукт, проектиран да бъде по-тежък, по-плътен и по-здрав от шперплата или други продукти с подобен произход, които се предлагат на пазара. 

За какво се използва ПДЧ?

ПДЧ материалът е най-подходящ за интериорна употреба. Строителите ги използват за направата на стени, врати, мебели за дома или различни видове бизнеси, рафтове и шкафове. ПДЧ плоскостите се предлагат в различни размери и стилове, включително варианти, устойчиви на влага и незапалими.

Прочетете още: ПДЧ или МДФ за мебелите у дома

Тези плоскости също се предлагат в гама от цветове, шарки и декоративни покрития. С толкова много възможности за избор, със сигурност ще има ПДЧ разновидност, която да отговаря на вашите нужди и естетика на дизайна.

Лесно можете да създадете уникална преградна стена от ПДЧ, която да изглежда точно по начина, по който искате и да е достатъчно устойчива и функционална.

На такава разновидност от стилове, цветове и дизайни определено не бихте могли да се насладите с класическите тухлени стени, поне не и за скромната сума, за която можете да закупите ПДЧ плоскостите. Вие сте ограничени само от вашето въображение!

Преградни стени от ПДЧ – чудесно качество на достъпна цена

Има причина масивната дървесина да е златният стандарт в строителството. Освен че е здрав и красив материал, той е и доста скъп и обикновено е дефицитен.

За разлика от дървото, плочите със средна плътност от ПДЧ са направени от остатъци от твърда и иглолистна дървесина, остатъци от дъскорезници и дори реставрирана и преизползвана дървесина.

Преградни стени от ПДЧ

Това прави плоскостите от дървесни влакна много по-евтини и по-достъпни от масивното дърво. Те дори струват по-малко от шперплата.

Но по-евтиното не означава непременно по-лошо качество. Както по форма, така и по функция, ПДЧ е рентабилен вариант за прегради, врати, корнизи и шкафове, сред много други приложения.

И тъй като тези плоскости са по-лесни за рязане и боядисване от масивно дърво или шперплат, можете да разчитате на ПДЧ за по-ниска цена, щом се добави и по-лесната обработка.

С правилната поддръжка можете също така да направите така, че плочите ПДЧ със средна плътност да издържат толкова дълго. Колкото повечето продукти от масивна дървесина.

Преградни стени от ПДЧ – издръжливост и сила

Плочите от дървесни частици или ПДЧ са съставени от големи дървесни влакна. Които са силно компресирани, така че да се получи една здрава и устойчива сърцевина. Това прави ПДЧ плочите значително по-стабилни. По-здрави и по-издръжливи от шперплата и от други сходни продукти, които се предлагат на пазара.

Преградните стени от ПДЧ не се напуква или изкривява лесно, когато са изложени на промени в температурата и влажността. Ето защо много строители предпочитат да ги използват като централни панели за врати за шкафове. Особено в кухни и бани, както и за преградни стени в жилището.

Преградни стени от ПДЧ

Поради високата си плътност, ПДЧ плоскостите се захващат по-добре за панти и други системи. Освен това са по-устойчиви на термити, тъй като част от производствения им процес включва определени химически обработки.

Преградни стени от ПДЧ – последователност при производствения процес

Производственият процес на ПДЧ, особено етапите на пресоване и нагряване. Гарантира, че всяка плоскост от дървесни влакна е с постоянна плътност и е еднаква във всичките си части.

Тази последователност не само прави дъската по-лесна за рязане, но също така оставя ръбовете й гладки. За разлика от обикновения шперплат или масивно дърво, които образуват трески и кухини. Това означава, че можете да пропуснете процеса на шлайфане и да спестите време и усилия.

Преградни стени от ПДЧ – множество възможности

Освен че са по-лесни за рязане, ПДЧ плоскостите със средна плътност също са по-лесни за пробиване и персонализиране.

Това ви дава повече свобода да измисляте сложни дизайни, като назъбени ръбове. Направени с циркулярни триони, лентови триони или прободни триони. Това означава, че с лекота можете да създадете уникални преградни стени със сложни детайли, които да грабват вниманието.

Плоската, равномерна повърхност на ПДЧ се поддава добре на ламинатори, фурнири и наслагвания. Боята също прилепва много по-добре към тази гладка, равна повърхност. Тези качества ви дават почти неограничени възможности да си поиграете с външния вид на вашите ПДЧ плоскости за преградни стени.


Препоръчваме ви още:

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

Цена на квадрат за интериорен дизайн – как се изчислява?

Видове стенни облицовки

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *