Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Значението на цветовете в интериорния дизайн

Значението на цветовете в интериорния дизайн

Едно от основните неща, които интериорният дизайнер изучава, са цветовете. Трябва да знаем значението на цветове в интериора и как те работят един с друг, за да можем да създадем приятна стая. Когато избираме цвета за стая, трябва да имаме предвид размера на стаята, кое време на деня е, извършваната дейност и настроението, което искате да предизвикате.

Цветовете могат да помогнат за създаване на илюзия за по-голяма или по-малка стая. Цветовете силно влияят и на настроението на зрителя. Тъй като топлите цветове повишават метаболизма и ви карат да огладнеете, интериорът на ресторантите често е с нюанси на жълто, оранжево и червено, за да увеличите апетита. Сините символизират доверие, креативност и спокойствие.

Докато зелените се свързват с природата, свежестта, ревността. Ето изчерпателно ръководство за значението на определените цветове в интериорния дизайн.  

Син цвят | Цветове в интериора

цветове в интериора

Синьото е сред най-успокояващите цветове в палитрата за интериорен дизайн. По отношение на психологическите ефекти на цвета, синьото отпуска ума и забавя сърдечната честота, метаболизма, кръвното налягане и хипертонията.

Водните нюанси на синьото, по-специално, като небесно синьо и светло синьо, имат лечебен ефект върху ума. Напомня на обитателите на морето или плувните басейни. Синьото е единственият цвят, който има редица положителни ефекти и малко или никакви отрицателни ефекти върху психиката.

Зелен цвят

цветове в интериора

Когато хората видят зеления цвят, те мислят за природата. Въпреки че в действителност природата може да бъде жестока, човешката психика свързва природата със свежест, мир и доверие. Така зеленото е мощен цвят в интериорния дизайн.

Лилав цвят | Цветове в интериора

цветове в интериора

Лилавият цвят обикновено се свързва с елегантност и роялти. Лилавите цветови схеми работят добре в области, които вдъхновяват креативност и дизайн. Ярки нюанси на лилаво, като виолетово или слива, добавят нюх към дизайнерската схема. Докато по-светлите нюанси на лилаво, като лавандула и лилаво, създават спокоен, но царствен ефект в дизайна.

Червен цвят

Червеният цвят е най-живият цвят, който представя емоциите в тяхната цялост. Независимо дали става дума за тъмни нюанси като кестеняво или светли нюанси на червеното, те създават атмосфера на любов. Внедряването на червения цвят в дизайнерски планове добавя вълнение и енергия към цялата стая.

В офисите червеното вдъхновява лидерство, сила на волята, високи нива на енергия и приятелство. Когато се използва в хола, червеният цвят във всичките му нюанси вдъхновява приятелство и стимулира разговора. Но най-доброто приложение за червения цвят е в спалнята, където той разпалва чувства на любов, желание и страст.

Оранжев цвят | Цветове в интериора

цветове в интериора

Друг ярко изразен цвят е оранжевият. Символизира слънцето и природата. Оранжевото и всички негови нюанси имат положителен ефект върху психиката. Отдалечените тонове на оранжевото, като злато, представляват богатство и просперитет.

То може да рефлектира върху личността на клиента или желанието му за успех и слава. Оранжевото, подобно на червеното, също вдъхновява желание, любов, сексуалност и апетит. Този цвят има предимно успокояващ ефект върху сетивата, тъй като напомня на хората да лежат на плажа и да пият тропически напитки.

Жълт цвят

Жълтият цвят е синоним на слънчева светлина, като по този начин разпространява ефекта на светлината и щастието. Жълтото също се свързва с интелект и просперитет, поради тесните си асоциации с цвета злато.

В интериорния дизайн жълтият цвят се препоръчва за кухнята, трапезарията, коридора и баните. Цветът автоматично повдига настроението на хората, като прави стаята светла и слънчева. Жълтото също добавя ниво на изтънченост към интериорния дизайн , особено когато е съчетано със сиво или бяло.

Черен цвят | Цветове в интериора

цветове в интериора

Черният цвят винаги се е представял добре с гъвкавост и елегантност. Черното означава простота и функционалност. Този цвят работи най-добре в съвременния интериорен дизайн и архитектура. На психологически фронт една изцяло черна стая може да бъде завладяваща и мрачна.

Въпреки това, ако съчетаете цвета с червено, бяло, синьо или почти всичко друго, той осигурява отличен контраст. Противно на общоприетото схващане, черният цвят е отлично допълнение към интериорния дизайн, особено в кухнята, хола, трапезарията и банята. С тази цветова схема формата следва функцията и се съобразява с опростените дизайнерски тенденции.

Бял цвят

Белият цвят е универсален неутрализатор. Въпреки че всички цветове от спектъра по същество се появяват в бяло, в интериорния дизайн, бялото служи като мощна цветова схема.

Розов цвят | Цветове в интериора

цветове в интериора

Розовият цвят влияе върху емоциите, които са по-близо до сърцето. Когато се използва по подходящ начин, розовото и всичките му нюанси създават атмосфера на любов и състрадание.

Въпреки, че розовото до голяма степен се свързва с феминизма, все пак можете да използвате този цвят за мъжки ефект. Простите шарки и изисканите дизайни могат да изведат розовото на съвсем ново ниво в съвременните тенденции в интериорния дизайн.

Значението на всеки цвят в интериорния дизайн е различно. Независимо дали става дума за дом или професионален имот, правилната цветова схема може да направи огромна разлика в живота на обитателите. Тъй като интериорният дизайн е ефективно отражение върху личността на всеки, най-добре е да се използват цветови схеми, които карат хората да се чувстват комфортно.


препоръчваме ви:

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

Преградни стени от ПДЧ – достъпната и лесна алтернатива

Направи си сам картина за стена – отключи твореца в теб

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *