Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Японски стил в интериора – що е то и как да го приложим в интериора?

Японски стил в интериора – що е то и как да го приложим в интериора?

Японски стил в интериора | Инвестирането в сюрреалистични, максималистични и дори луксозни предмети често се явява начин да се покаже разкош и изобилие в дома, докато усещането за грандиозност попада в челните редици на архитектурата и декора на много жилищни пространства в днешно време, но и в миналото. 

С течение на времето, модерният дизайн започна да клони повече към простата елегантност, като внесе минимализма в полезрението на хората като основен стълб както за начина на живот, така и на домашния декор.

Тази концепция за интегриране на минимализма във вашето пространство е в съответствие с японската култура и дзен философията. Така се роди и японски стил в интериора, който започна да добива популярност по цял свят.

Потопена в почитането на древните традиции и живота в хармония и баланс с естествения свят, японската култура демонстрира тези ангажименти чрез създаване на красиви, органични пространства и пресъздаване на хармонията на природата в дома.

Японски стил в интериора е точно това, от което се нуждаете. Когато искате вашия дом да има атмосфера на спокойствие и простота. 

Тъй като западната култура започва да се измества повече за сметка на минималистичната идеология, елементи от традиционния японски стил в интериора започват да си проправят път в западните предпочитания, когато става въпрос както за начина на живот, така и за интериорния дизайн. В днешната статия ще поговорим повече за това какво е японски стил в интериора и кои са неговите базисни елементи.

Японски стил в интериора – що е то?

Балансът, редът, древните традиции и любовта към естествената красота са централни за съвременния японски стил в интериора. Линии, форми, пространство, светлина и материал са само някои от основните елементи, които са централни за тази естетика.

Голяма акцент се поставя на липсата на несъществени стени и вещи. Което позволява на пространството да поддържа ефирно, органично усещане и чувство за свобода и простор. 

На практика това може да означава да предпочетете използването на естествени материали, да разчитате силно на естествената светлина и да поддържате много свободно и непретрупано с вещи пространство, като винаги обмисляте какво внасяте в дома си и как е поставено.

В центъра на всичко това е концепция, известна като „Ma“, която има за цел да намери баланс и ред между отвореността и празнотата от едната страна на жилищното пространство и мебелите и другите предмети от другата страна.

С това като гръбнак на японския интериорен стил. Жилищните пространства остават спокойни, без бъркотия и предлагат отмора както за обитателите, така и за посетителите.

Като естетика с толкова древни корени е трудно японският стил да се раздели само на няколко компонента.

Въпреки това има няколко общи теми в японския интериор, които са едновременно автентични за културата и сравнително лесни за възприемане в собствения ви дом с цел създаване на усещане за спокойствие и осъзната свързаност с вашето пространство и среда. Ето кои са някои от фундаменталните елементи на японския стил в интериора:

Осветление

Осветлението се смята за една от основните характеристики на дома в японски стил. Светлината не се разглежда просто като добавка или фон, а по-скоро като материал, който може да бъде усетен и видян.

Домовете са проектирани по такъв начин, че се взима предвид движението и качеството на естествената светлина. Създавайки свеж, жив, органичен вид и усещане. В резултат на това капандурите, големите прозорци и стъклените врати са често срещани елементи в японския домашен декор.

Японски стил в интериора

Стремете се да поставите фокус върху прозорците, като не спирате дневната светлина с тежки и плътни завеси. За да добавите още повече светлина в стаята, изберете мебели и повърхности. Които отразяват дневната светлина и я разпръскват из цялата стая. Можете да изберете осветителни тела в семпъл и лаконичен дизайн.

Японски стил в интериора – елементи от природата и естествени материали

Интериорите, вдъхновени от Япония, са проектирани да подражават на естествения свят и природата. Естественото дърво често се използва като централен материал, докато бамбук, коприна, рогозки от оризова слама и хартия добавят текстурирани, визуално привлекателни акценти.

Японски стил в интериора

Земните тонове на бежово, кафяво, приглушено синьо и зелено често се използват в японските домове като начин за пресъздаване на усещането, че сте на открито.

Зеленината също често е част от традиционните японски домове. Често се срещат бонсай дървета и папрати, докато икебана (флорална композиция в японски стил) често се включва като начин за добавяне на повече цвят към иначе много неутрална цветова палитра.

Японски стил в интериора – по-малко сте и фусума

Традиционният японски интериорен дизайн използва минималистичен подход, когато става дума за вътрешни стени и конструкции като цяло. По-скоро се използва алтернатива, наречена фусума.

Фусума са плъзгащи се врати от бамбук или оризова хартия, които заместват традиционни врати и стени, но могат лесно да бъдат премахнати или дори свалени, за да се промени оформлението на всяко пространство.

По-малкият брой несъществени вътрешни стени способства за визуалното отваряне на пространството, което позволява органичен поток между интериора и екстериора. Смята се, че тази концепция редуцира всички елементи до основното им качество и създава естествен поток между дома и околната среда.

Модулен дизайн и функционални мебели

Поради малките размери на повечето японски градски апартаменти. Архитекти и дизайнерите в тази страна често приемат креативен подход към пространството, с което работят.

В резултат на това модулният дизайн става много популярен в японския интериор. Като разделите дома си на по-малки жилищни пространства и зони с помощта на фусума, жилищното пространство може да стане многофункционално.

Японски стил в интериора

Японските домове също са пълни само с мебели, които са абсолютно необходими за ежедневието.

Тази липса на излишни мебели позволява всекидневната и спалнята да се помещават в едно и също помещение и пространството да остане проветриво и отворено през повечето часове от деня. Ето защо японският интериорен дизайн е чудесна алтернатива за всички, които разполагат с малък дом, но искат да оптимизират пространството и да го направят максимално комфортно. 


Препоръчваме ви още:

Скандинавски стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Модерен стил в интериора – що е то и как да го приложим в дома си?

Минималистичен стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *