Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

ПДЧ или МДФ | ПДЧ и МДФ са продукти от конструирана дървесина, които се използват често в производството на мебели и в строителството. Те са по-евтина алтернатива на масивната дървесина, като и двете притежават качества, които в много случаи са по-желани от масивната дървесина.

Преди да започнем да сравняваме кое решение е по-добро – ПДЧ или МДФ- трябва да очертаем особеностите на тези две понятия в детайли.  

Какво представлява ПДЧ?

ПДЧ е съкращение, което идва от плочи от дървесни частици. Те имат ниска плътност и се произвеждат от дървесни стърготини, комбинирани със смола или друго подобно свързващо вещество, което след това се пресова и екструдира, за да се оформят панели.

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

Това е най-лекият и най-слабият вид ПДЧ, с изключение на изолационните плоскости, и не трябва да се бъркат с плоскостите от ориентирани частици, които, макар и с подобен външен вид, са много по-здрав строителен материал.

Какво представлява МДФ?

МДФ представлява ПДЧ със средна плътност. МДФ се произвежда от дървесни отпадъци, които се разбиват на дървесни влакна, комбинират се с восък и свързващо вещество от смола и след това се оформят на плоскости при висока температура и налягане.

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

Предлагат се различни размери, дебелини и покрития, които са подходящи за много приложения.

ПДЧ или МДФ – Прилики 

Размерът и формата на панела от ПДЧ и МДФ не са единствените общи черти между тях.

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

1. Състав

Обикновено материалът, използван за производството на ПДЧ и МДФ, е страничен продукт на дървопреработвателната промишленост. И двете се произвеждат по сходни методи, като се вземат дървесни частици или влакна и се комбинират със синтетични смоли или други лепила. И двата вида дървесина са инженерни.

2. Устойчивост на влага | ПДЧ или МДФ

И двата материала са податливи на разрушаване под въздействието на влагата. В суровия си или незавършен вид повърхностите, особено отрязаните краища, са порести и попиват вода или влага от околната среда като гъба.

Това може да доведе до промени в здравината и размерите на всеки материал чрез изкривяване и отделяне на дървесните частици от смолата, която ги съединява. Поради тази причина ПДЧ и МДФ обикновено се използват в закрити помещения, далеч от излишна влага.

3. Използване в производството на мебели

ПДЧ или МДФ за мебели? И двете се използват широко в производството на евтини мебелни продукти.

Ниската цена, съчетана със съвременните методи за масово производство, превръща мебелите от тези материали в привлекателна алтернатива на мебелите от масивна дървесина, когато се работи в рамките на ограничен бюджет.

Разлики между МДФ и ПДЧ

На пръв поглед ПДЧ и МДФ изглеждат сходни, но има някои основни разлики, които трябва да се вземат в предвид.

1. Сила

ПДЧ и МДФ притежават сходен състав и методи на производство, но се различават по отношение на якостните си характеристики.

МДФ е 1,8-2 пъти по-здрав от ПДЧ. Тази здравина се дължи не само на смолата, но и на свързващите вещества, присъстващи във влакнестото взаимодействие (лигнин). Тази допълнителна здравина дава на МДФ по-голяма товароносимост в сравнение с плочите от дървесни частици.

ПДЧ, въпреки че са по-слаби, са по-евтин материал от МДФ. Така че, когато се използва в приложение, в което не се изисква висока якост или носимоспособност, си струва да се обмисли.

2. Тегло

Цената, която плащате за по-високата здравина на МДФ, е значително по-високо тегло. Лист от 3/4-инчов МДФ обикновено тежи около 97 кг, докато лист от плочи от дървесни частици е с тегло 85 кг.

Това може да не изглежда много, когато трябва да преместите само един лист в работилницата или на работното място, но може да е от значение, ако трябва да преместите купчина от 10-20 листа. Ако не се нуждаете от допълнителната здравина на МДФ, тогава можете да спестите пари и да запазите гърба си!

3. Разходи

Вярно е, че и МДФ, и плочите от дървесни частици са евтини в сравнение с шперплата или продуктите от масивна дървесина, но трябва да се отбележи, че МДФ е значително по-скъп в сравнение с плочите от дървесни частици.

Един лист МДФ съдържа много повече дървесни влакна от един лист плочи от дървесни частици, а методът на производство е по-скъп.

4. Капацитет на винта

При правилно изпълнение чрез предварително пробиване на пилотни отвори за винтове и използване на лепило за дърво върху съединяващите се повърхности, МДФ може да се съединява ефективно с винтове. Това се дължи на плътността или количеството дървесни влакна, които дават името на МДФ.

ПДЧ имат твърде малко влакна, за да може винтът да се задържи достатъчно добре, за да се направи здраво съединение. За ПДЧ са разработени други приспособления за съединяване, които позволяват да се правят здрави съединения. 

ПДЧ или МДФ: какво да изберем?

Както МДФ, така и плочите от дървесни частици имат своите предимства и недостатъци. И така, какво трябва да използвате? Зависи от конкретната работа. Ето няколко примера:

ПДЧ или МДФ? Какво да изберем при изработване на шаблони и модели

МДФ е чудесен избор за изработване на приспособления и модели. Тази плоскост е равномерно плоска и е стабилна както по дължина, така и по дебелина. Освен това се реже чисто, без да се разкъсва или начупва. Лесно се пробиват точно позиционирани отвори поради липсата на големи влакна, които да отклоняват свредлото.

ПДЧ или МДФ: Какво да изберем?

ПДЧ или МДФ при изработването на шкафове? 

Когато се взима решение дали да се използва ПДЧ или МДФ при направата на шкафове, цената често е основното съображение. Плоскостите от ПДЧ обикновено се използват в кухненските шкафове. Те са евтини и достатъчно здрави, за да образува рамката на кухненските шкафове, които след монтирането им не трябва да се местят.

МДФ може да се използва по същия начин, но често се използва и за видимите части като врати и чела на чекмеджета. Когато е боядисана, тя има по-добър външен вид и е по-издръжлива от плочата от дървесни частици, когато се използва в тези области.


Препоръчваме ви още:

Обзавеждане по поръчка – основни насоки

Обзавеждане на апартамент – какво е нужно да знаем и от какво да спестим

Идеи за обзавеждане на хол

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *