Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Управление на интериорни проекти – насоки и идеи

Управление на интериорни проекти – насоки и идеи

Как да трансформирате интериора на дома ви така, че да прилича на онези от кориците на списанията? Със сигурност се нуждаете от креативност и идеи, но преди всичко успешно и ефективно управление на интериорни проекти. Със сигурност, трансформацията на един дом е приятната част от целия процес. Но освен това изисква редица умения и справяне с различни предизвикателства. И нищо няма да ви помогне повече от правилната и успешна стратегия за управление на интериорни проекти.

Управлението на интериорни проекти се занимава с управлението на всеки етап от процес, от планиране, през организация, мониторинг. Та чак до завършването на един успешен проект. Да, интериорният дизайн е приятно, забавно и увлекателно занимание, но също изисква и сериозен подход и доста труд. За да се изпълните и се радвате на един успешно завършен план от-до, ще ви е нужно ефективно управление на интериорни проекти. Дали ще наемете специалист за целта, или вие ще се захванете с тази отговорна задача няма значение, важното е да следвате всички фундаментални и важни практики.

Управление на интериорни проекти – научете се да съставяте списъци

Ще се учудите на колко етапи от изпълнението на проекта ще ви е нужно да планирате и да пишете списъци. Ще се изненадате и колко много помагат списъците във всяка ситуация. Нека си го кажем откровено – невъзможно е да запомним всичко. Затова специалистите съветват да водите подробни списъци, с които по-лесно се навигира през всеки етап от проекта. Воденето на списъци и записването на всички подробности, когато се занимавате с управление на интериорни проекти, наистина ще ви помогне да сте по-организирани и ефективни и ще ви предпази от забравяне на важни неща и моменти.

Най-важният списък е този, който се нарича „спесификация на работата“, а именно списък с всичко, което трябва да се направи от началото на проекта та чак до завършването му. Може да използвате този списък и като го представяте на различни строителни компании. Така те по-лесно ще се ориентират какво търсите и каква оферта могат да предложат. Съберете няколко оферти и на базата на тях изберете тази, която се вмества в бюджета ви.

Управление на интериорни проекти – уверете се, че всички разбират какво се иска от тях

По време на един интериорен проект със сигурност ще ви се наложи да работите със специалисти от различни области – строители, дърводелци, електричари, специалисти по ВиК услуги, мебелисти и т.н. И тъй като точно във вас е отговорността как ще се координира работата на тези хора, вие трябва да се уверите, че всеки един от тях добре разбира каква работа се изисква от него и кога трябва да я свърши. Добре е да опишете в списък всички задачи по проекта и да предоставите този списък на всеки един специалист. Така всеки един от тях ще знае различните етапи, какви специалисти ще работят по проекта и кога се изисква да започнат работа. За да сте сигурни, че няма закъснения и всичко се случва в срок, водете подробен график за работата на всеки един специалист и в какви срокове трябва да е завършена. 

Управление на интериорни проекти – работете на малки секции

След като създадете списък с всички етапи, който ще е основата на вашето управление на интериорни проекти. Това означава, че трябва да създадете списъци за всяка подкатегория, т.е. всяка различна задача. Която ще се свърши, за да се финишира проекта. Като пример, една точка в такъв списък може да бъде „инсталиране на 6 осветителни тела в кухнята“, като следва и да уточните точно какъв тип осветителни тела ще бъдат поставени, точно на кои места в стаята, какви материали и цветове са нужни, какъв тип крушки и т.н. Колкото по-детайлно работите върху всеки аспект от проекта, толкова по-добра идея ще имате за цената и разходите по всеки един от тях и толкова по-лесно ще е за ас да се уверите, че всичко нужно е закупено и свършено като задача.

Управление на интериорни проекти – никога не предполагайте

Истината е, че нито един човек няма как да знае точно каква идея имате за нещата. Oсвен ако не я обясните в подробности. Ето затова не си позволявайте да предполагате, че някои знае какво да прави. A най-добре просто обяснявайте какво се изисква от всеки човек. Kойто се занимава по проекта. Кратко, ясно и без излишни приказки, за да може всеки да организира работата си по най-ефективния начин и ясно да разбира какво се изисква от него. За да избегнете скъпи грешки и забавяне, уверете се, че всеки е запознат в детайли с изискваната от него работа и какви резултати се очакват. 

Управление на интериорни проекти – изкуството да взимаш решения

Нещо, което всеки занимавал се с управление на интериорни проекти добре знае е, че това е процес с безкрайно много решения за взимане. Хората, с които работите, ще ви задават стотици въпроси, за да се уточни всеки етап и аспект от проекта. И вие трябва да разполагате с готов отговор и решение за всеки един от тях, или да имате възможността бърз да взимате правилните решения. В най-добрия случай вие предварително ще сте обмислили вариантите и ще сте с готов отговор и решение, когато ви попитат. Не е препоръчително взимането на решения под натиск от ограничено време, например, защото това обикновено води до импулсивни решения, които нито са най-добрите, нито са най-успешните. 

Създаването на интериор от мечтите е наистина приятна, но определено много предизвикателна и изискваща работа. Ето защо е нужен ефективен подход и успешно управление на интериорни проекти. Само така можете да се уверите, че всички аспекти и етапи на проекта се развиват според очакванията. A финалните резултати отговарят на това, което сте планирали. 


Прочетете също:

Окачен таван – предимства и недостатъци

Топ 10: Правила на интериорния дизайн

Осветителни тела – как да направим правилния избор за дома ни?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *