Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
10 научно доказани ползи от наличието на скандинавския мъх в помещенията

10 научно доказани ползи от наличието на скандинавския мъх в помещенията

Скандинавският е една от зашеметяващите тенденции във вътрешния интериор през последните няколко години. Визуалните изображения, в които участва това растение, са ненадминати. То съчетава в себе си безвремието на природата с авангардни технологии и дизайн.

скандинавски мъх


Но знаете ли, че стените и картините от скандинавски мъх имат и някои невероятни научно доказани ползи?

В тази публикация ще разгледаме по-отблизо някои от тези впечатляващи предимства и ще видите, че стените и картините от скандинавски мъх са нещо повече от просто привлекателна характеристика за вашия дом или офис.

Полза 1: Скандинавският мъх намалява праха във въздуха

Тъй като скандинавският мъх се колонизира от бактерии, които се поддържат от разлагането на органични вещества, той може ефективно да намали праха във въздуха. 

Въздушният прах може да съдържа различни потенциално опасни замърсители като аерозоли от почистващи препарати, частици от дим, химически прах, плесени и изпарения.

скандинавски мъх


Когато хората вдишват прах във въздуха, те са изложени на риск от заболявания, свързани с праха, като астма, алергичен алвеолит и рак.

Аранжирането на картина от скандинавски мъх в стаята ще ви помага да упражнявате повече контрол над праха във въздуха. Разтворимите неорганични компоненти на праха във въздуха се абсорбират и метаболизират, ефективно елиминирани от въздуха.

Полза 2: Скандинавският мъх намалява шума

Хората отдавна използват зеленина, за да намалят шума и да създадат по-спокойна среда. Собствениците на жилища, които живеят на оживени улици, засаждат дървета или храсти, за да блокират шума от трафика, а хората бягат в горите, когато търсят спокойствие и тишина.

скандинавски мъх

Същите принципи важат и за стените от скандинавски мъх. Растителността естествено блокира високочестотните звуци, докато носещата конструкция намалява нискочестотните шумове. Някои проучвания показват, че растенията могат да намалят околния шум в офисите с до 5 децибела.

Полза 3: По-ниски разходи за енергия

Процес, известен като „евапотранспирация“, прави възможно зоните около стените от скандинавски мъх да бъдат по-хладни през летните месеци. През зимата стените от мъх осигуряват допълнителен слой изолация на вътрешните помещения и това също намалява разходите за отопление.

скандинавски мъх

Чрез евапотранспирация водата си проправя път през мъха и след това се изпарява в заобикалящата атмосфера.

По същество вие пренасяте водния цикъл на закрито, където той може да осигури всички видове здравословни ползи на онези, които имат достатъчно късмет да им се насладят.

Полза 4: Скандинавският мъх стабилизират нивата на влагата

Мъховете могат да помогнат за стабилизиране на нивата на влага в помещението и за поддържане на нива на относителна влажност между 40 и 60 процента.

скандинавски мъх


Това е един от най-интересните и полезни свойства на мъха – че може да абсорбира влагата от въздуха, когато влажността е висока, и след това да я изпуска обратно във въздуха, когато влажността е ниска.

Как това е полезно за хората?

Проучванията показват, че вирусите като грипа са най-склонни да се разпространяват, когато влажността падне под 10 грама/кубичен метър. Следователно, по време на ниска влажност на въздуха през годината, стените от мъх могат да помогнат на вашите вътрешни пространства да поддържат нива на влажност, които не насърчават разпространението на болести.

Скандинавският мъх прави превенцията на болести още една стъпка напред. Той също така служи за почистване на частиците на болестта, които вече се носят във въздуха.

Полза 5: Скандинавският мъх намалява нивата на въглероден диоксид

Хората и растенията са естествени партньори. Ние вдишваме кислород и издишваме въглероден диоксид, а растенията абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород.

скандинавски мъх


Стените и картините от скандинавски мъх помагат да поддържате това естествено партньорство в действие не само, когато сте в градска среда, а и дори когато сте на закрито.

Полза 6: По-добър фокус

Изследователи от Кралския колеж по селско стопанство в Англия са направили интересно проучване относно вниманието на учениците и растенията.

скандинавски мъх


Те открили, че учениците са 70% по-внимателни, когато се преподават в класни стаи, съдържащи растения. Освен това посещаемостта е по-висока за лекции, предлагани в стаи, съдържащи растения. 

Заключение

Както можете да видите, научните ползи от стените и картините от скандинавски мъх са са много интересни. От психологически ползи като по-по-добър фокус до финансови ползи като по-ниски разходи за отопление и охлаждане, стените от скандинавския мъх могат да предложат много.

скандинавски мъх


Екологичните ползи от стените от мъх също са впечатляващи. Те могат да подобрят качеството на въздуха и да помогнат за стабилизиране на влажността във вашия интериор.


Препоръчваме ви още:

Управление на интериорни проекти – насоки и идеи

Обзавеждане по поръчка – основни насоки

Идеи за обзавеждане на хол

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *