Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
6 съвета за обзавеждане на хол

6 съвета за обзавеждане на хол

От всички стаи в дома ви, холът заслужава да му се обърне най-голямо внимание, когато става въпрос за обзавеждане. Подобно на кухнята (или дори повече), в нея прекарвате часове наред. Така че тя трябва да бъде оборудвана за различни дейности, които извършва всеки един член на семейството.

Удобният диван е от решаващо значение за семейните филмови вечери, добрият килим е от съществено значение за игрите с малките ви деца, а доброто осветление е ключово, когато четете вечер любимата си книга. С други думи, всеки детайл е от значение.

Как да проектирате разположението на мебелите в хола?

За успешно обзавеждане на хола имайте предвид правилното разпределение на мебелите. Те трябва да бъдат така разположени, че пространството между тях, да позволява свободно движение в стаята и преминаването през нея, като в същото време се стремете да избегнете претрупаният интериор.

6 съвета за обзавеждане на хол

Помислете как можете да обособите няколко къта във вашия хол, ако споделяте всички у дома това пространство, за да има уединение за всеки член на семейството. Така например докато децата ви играят в единия край, вие да можете да си починете с книга в ръка в другия, без да си пречите взаимно.

Как да започнете с проектирането на хола?

Започнете като събирате вдъхновение от различни интериорни решения в интернет, списания или каталози за мебели. Така ще взаимствате от най-добрите интериорни дизайнери и ще можете да планирате бюджета си.

След това направете списък с желанията ви и по-конкретно ви съветваме да бъдат в следния ред:

Съвет 1: Изберете цветовата палитра

След като сте проектирали пространството за всеки у дома е ред и да изберете и цветовата палитра за хола. Когато избирате цветовете на първо място ви съветваме тя да отразява личния ви вкус. 

6 съвета за обзавеждане на хол

Ако пространството ви е по-малко и искате да изглежда по-просторно, то тогава използвайте по-светли цветове. Ако пък искате да създадете по-уютна и интимна атмосфера в хола си, можете да използвате и по-тъмни цветове.

Съвет 2: Обърнете внимание на стените

Стените са основна част от схемата на хола и оказват голямо влияние върху външния вид на помещението. Ето защо, освен че можете да ги боядисате, може да прецените дали да използвате тапети в цялата стая, на една стена или в ограничена зона, например в ниша.

6 съвета за обзавеждане на хол

Идеите за тапети за хол са лесен начин да придадете индивидуалност на стаята, което може да е особено ценно в помещения, в които липсват архитектурни елементи.

Съвет 3: Избор на подова настилка

Подовата настилка в дневната може да бъде неутрална или да привлича вниманието. Масивният паркет е предпочитан избор на много домакинства, защото той може да издържи на натоварения трафик в оживения хол и то за по-дълго време.

6 съвета за обзавеждане на хол

Ако топлината под краката е важна за вас, килимът също е добър избор за подова настилка в хола и може да бъде добър вариант за домове с малки деца, тъй като е по-щадяща повърхност.

Съвет 4: Изберете мебелите за хола

Диванът вероятно ще бъде основният елемент на вашия хол, затова е добре да започнете планирането на обзавеждането с него. Имайте предвид, че той трябва да осигурява пространство за движение, да е пропорционален на помещението и неговите характеристики, както и да осигурява достатъчно място за сядане.

6 съвета за обзавеждане на хол

Използването на правилото на двете трети е една от тайните на експертите по интериорен дизайн – дължината на дивана, трябва да бъде около две трети от дължината на стената, пред която е разположен. Това е много полезен ориентир за всеки, който обзавежда жилището си сам.

Планирайте допълнителни места за сядане, независимо дали става въпрос за фотьойли или втори диван, разположен срещу първия или под прав ъгъл спрямо него в по-голямо пространство, а може би и за пейки или места на прозореца.

Масичката за кафе или страничните масички, са много удобни както за всекидневието на всеки, така и когато дойдат гости. Затова и тази им практичност ги прави много предпочитани в днешните домове.

Съвет 5: Планирайте достатъчно място за съхранение на предмети в хола

Планирането на достатъчно място за съхранение в хола е от съществено значение при обзавеждането на дома.

6 съвета за обзавеждане на хол

Много от тях изглеждат красиво сами по себе си, а също така осигуряват място, в което да приберете всичките си вещи. Помислете за шкафове, секции, гардероби, бюра, конзолни маси или по-големи конзолни шкафове и скринове.

Съвет 6: Осветлението

Добрите идеи за осветление в дневната изискват три вида осветление – основно, работно и акцентно – за да създават различни настроения и да изпълняват всички необходими функции:

  • Основното осветление на помещението често е под формата на висящо осветително тяло или плафон.
  • Работното осветление позволява четене и работа отблизо. Подовите и настолните лампи са идеални за това.
  • Акцентното осветление може да подчертае най-добрите характеристики на стаята и да допринесе за атмосферата на пространството. Помислете например за осветлението на вътрешните шкафове и лампите за картини.

Кой е най-добрият начин за обзавеждане на хола?

Най-добрият начин за декориране на всекидневна е да се съобразите с личния си вкус – независимо дали е по-съвременен или традиционен – и с удобството за вас, вашето семейство и вашите приятели.

6 съвета за обзавеждане на хол

Никоя тенденция не е по-важна и значима от вашия личен комфорт. Затова преди всичко се съобразете първо с него.


Препоръчваме ви още:

Обзавеждане по поръчка – основни насоки

Обзавеждане на апартамент – какво е нужно да знаем и от какво да спестим

Идеи за обзавеждане на хол

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *