Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Как да превърнете дома си в оазис: Интериорно озеленяване

Как да превърнете дома си в оазис: Интериорно озеленяване

Ако искате да добавите природна нотка към декора на дома си, защо не опитате интериорно озеленяване? Превръщането на дома Ви в оазис може да бъде по-лесно, отколкото си мислите. 

Как да пренесете красотата на природата на закрито? | Интериорно озеленяване

Изберете правилните растения

Първата стъпка към създаването на закрит оазис у дома е изборът на правилните растения. Когато започнете да подбирате, е важно да вземете в предвид размера на пространството, количеството налична светлина и нивата на влажност.

Интериорно озеленяване

За по-малки пространства изберете компактни растения, които не изискват много грижи. Ако имате светла стая с много естествена светлина, изберете растения, които виреят в добре осветени условия. А за помещения с високи нива на влажност изберете растения, които са толерантни към влажни условия.

Създайте влажна среда

За да създадете влажна среда за вашия вътрешен оазис в джунглата, ще трябва да увеличите влагата във въздуха. Това може да се постигне чрез редовно овлажняване на листата на вашите растения или използване на овлажнител.

картини от скандинавски мъх, скандинавски мъх, картина от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх

Ако живеете в сух климат, може да се наложи да оросявате растенията си по-често, отколкото ако живеете в по-влажен климат. Замъгляването не само повишава нивата на влажност, но също така помага за почистването на праха от листата и предотвратява вредителите.

Обърнете внимание на осветяването

Както всички растения, стайните растения се нуждаят от слънчева светлина, за да растат. Ако искате вашият вътрешен оазис да процъфтява, не забравяйте да осигурите на растенията си достатъчно светлина.

Интериорно озеленяване

Поставете ги близо до прозорци или в добре осветени помещения и ги завъртайте от време на време, така че всички страни на растението да бъдат равномерно осветени. Може също да се наложи да допълните с изкуствено осветление, като например лампи за отглеждане, ако няма достатъчно налична естествена светлина.

Добавете естествени елементи

В допълнение към растенията има и други елементи, които можете да добавите, за да се почувства като в истински природен оазис.

картини от скандинавски мъх, скандинавски мъх, картина от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх

Включете елементи от дърво като дървени рафтове или стойки за растения, използвайте каменни или глинени саксии за вашите растения и добавете малко зеленина от скандинавски мъх. Можете също така да добавите водни елементи като фонтани или водопади, за да създадете спокойна и релаксираща атмосфера.

Включете декор, вдъхновен от природата

Използвайте зелени, земни тонове

Когато става въпрос за декор, вдъхновен от природата, едно от най-важните неща, които трябва да имате в предвид, е използването на зелени, земни тонове. Това ще Ви помогне да създадете естествено и привлекателно пространство, което се чувства като истински оазис.

Опитайте да включите различни нюанси на зелено във вашите мебели, стени и аксесоари. Ако искате да създадете по-заземен вид, може да включите други земни тонове като кафяво и бежово.

Добавете текстура с растения и листа

Друг начин да включите в дома си декор, вдъхновен от природата, е като добавите текстура с растения и зеленина. Това се постига чрез добавяне на саксийни растения или създаване на вечно зелена стена от скандинавски мъх.

Интериорно озеленяване

Можете също така да използвате различни видове тъкани и материали, за да създадете текстуриран вид. Включете плетени кошници, дървени елементи и мебели от ратан, за да внесете наистина природата на открито.

Създайте привлекателна атмосфера | Интериорно озеленяване

картини от скандинавски мъх, скандинавски мъх, картина от скандинавски мъх, 3d картина от скандинавски мъх

Когато става въпрос за създаване на привлекателна атмосфера, има няколко неща, които можете да направите, за да накарате дома си да се почувства като истински оазис. Първо опитайте да добавите малко меко осветление в цялото пространство. Това може да се направи с настолни лампи, подови лампи или дори нишки. 

Свещите също са чудесен начин да създадете привлекателна атмосфера – просто не забравяйте да изберете аромати, които напомнят за тропиците! И накрая, не забравяйте да добавите няколко уютни възглавници за допълнителен комфорт.

Внесете цветова палитра, вдъхновена от природата | Интериорно озеленяване

Използвайте приглушени, естествени тонове

Цветовата палитра, вдъхновена от природата, може да внесе атмосферата на открито и да създаде спокойна и успокояваща среда. Използвайте приглушени, естествени тонове като земно кафяво, зелено и синьо, за да създадете усещане за хармония и баланс.

Интериорно озеленяване

Включете зелени нюанси

Зелените нюанси могат да добавят нотка игривост и оживление към вашето пространство. Включете зеленото в цветовата си палитра чрез акценти като възглавници, килими или произведения на изкуството.

Балансирайте светлите и тъмните цветове | Интериорно озеленяване

Балансирането на светлите и тъмните тонове в интериорния дизайн може да създаде хармонична и привлекателна атмосфера в дома ви. Ключът е да намерите правилния баланс между тях, като използвате контраста и текстурата, за да създадете визуален интерес и дълбочина. Един от подходите е да се започне с неутрална основа, като например светли стени и подова настилка, и след това да се добавят по-тъмни акценти чрез мебели, килими и декорация. Или пък можете да използвате по-тъмните стени или подова настилка като фон за по-светли мебели и декорации.

Добавянето на текстура, като дърво или метал, също може да помогне за балансиране на светлите и тъмните тонове в пространството. При избора на цветова палитра е важно да вземете предвид източниците на естествена светлина, като например прозорци или покривни прозорци, тъй като естествената светлина може да повлияе на възприемането на цветовете в помещението. Чрез внимателно балансиране на светлите и тъмните тонове можете да създадете комфортен и визуално привлекателен интериор, който отразява вашия личен стил.


Препоръчваме ви още:

Интериорен дизайн и изпълнение – как да спестим време и средства

Фън шуй в дома

Топ 10: Правила на интериорния дизайн

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *