Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации

Разпределение на апартамент-Как да оптимизираме площа?

В търсене сте на идеалното жилище апартамент или сте на прага на голям проект по пълен ремонт и реновация на вашия собствен апартамент? Чудесно, това означава, че ви очаква не само вълнуващ период, но и много важен такъв. В крайна сметка, всички искаме да оптимизираме пространството, което обитаваме, т.е. това е максимално удобно, просторно, носещо комфорт и удоволствие. Разбира се, един от най-важните аспекти, които трябва да бъдат обмислени по повод оптимизирането на пространството е самото разпределение на апартамент. 

Независимо дали говорим за апартамент с малка площ, или пък голяма, правилното разпределение на помещенията и зоните наистина може да ни помогне да оптимизираме пространството, с което разполагаме, т.е. да се възползваме от всяко свободно такова. Това в никакъв случай не означава, че е нужно да заемете всеки свободен ъгъл с вещ с определена функция. Напротив, смисълът на доброто разпределение на апартамент е организацията на пространството да е осъществена така, че всеки живущ да се чувства достатъчно комфортно и просторно, без да му липсва нищо, но и без да прави компромиси и да претрупва жилищното пространство. 

Разпределение на апартамент – защо е важно? 

Един от основните фактори, които ще повлияят избора ви на ново жилище, или пък планирането на реконструкция на съществуващо такова е въпросното разпределение на апартамент. Това означава как наличното пространство е разпределено и усвоено по начин, така че да осигури достатъчно жилищно пространство и удобства за живущите във въпросния апартамент. Вътрешното разпределени на апартамент наистина играе важна роля. На първо място проектирането на разпределението дава яснота с колко помещения разполагате и как те ще бъдат разделени. Определя се и предназначението на всяко помещение – къде е спалнята, къде ще бъде кухнята, ще има ли отделна кухня, или пък ще се спрете на кухненски кът, който прелива в хол и т.н. Едно добро планиране ни позволява да разпределим помещенията така, че всяко да върши своето специфично предназначение, без да е нужно да се правят компромиси. 

Въпреки че съществуват множество общи препоръки за правилното разпределение на апартамент, важно е да се отбележи, че в крайна сметка всичко се свежда до индивидуален вкус, предпочитания и нужди. Доброто разпределение означава, че за всеки сантиметър от дома е помислено.

Разпределение на апартамент – спалня

Когато говорим за разпределение на апартамент, едно от първите помещения, които всички обмисляме и именно спалнята. Тук няма изненада, именно спалнята е мястото, където ние прекарваме голяма част от времето си в търсене на качествена отмора, която да ни подготвя за динамиката на дома. Ето защо за спалнята водещи са два фактора – изложение и шумоизолация. На първо място, определете приоритетите си по повод изложение. Ако обичате да почивате до късно, може би е лоша идея да изберете спалня с източно изложение, защото слънцето ще ви буди рано. Ако прекарвате доста време във вашата спалня, стая с южно изложение е добра идея за студените сезони, защото самата стая ще задържа топлина за по-дълго и ще е светла.

Ако пък предпочитате хладина и ви притеснява затоплянето на стаите през летните дни, то изберете спалня със северно изложение. Освен това помислете и за шума. В спалнята имаме нужда от почивка и тишина. Ето защо е важно тя да не се намира в близост до асансьорна клетка, нито пък да споделя стена със съседен апартамент и по-специално със стая, в която съседите ви активно ще готвят, разговарят, гледат телевизия и шумят.

Ако разполагате с повече от една спални, втората обикновено е предвидена за детска стая. В такъв случай помислете за възрастта на децата. Когато децата са малки, родителите често избират двете спални да са в близост, за да може да имат бърз достъп до детската стая. Но при по-големи деца, акцентът обикновено е позволяване на достатъчно лично пространство, което означава, че можете да изберете отдалечени една от друга стаи.

Разпределение на апартамент – кухня

Разбира се, кухнята е сърцето на всеки дом, как да не помислим и за нея. В този случай въпросът не е толкова до това с какво изложение ще е кухнята и дали е далеч от причинители на шум. По-скоро е нужно да обърнете внимание на това дали искате кухнята ви да бъде устроена като отделно помещение, или пък да бъде обединена с хола/всекидневната. Много често модерното строителство предпочита втория вариант.

До голяма степен може да се каже, че той е по-комфортен. На първо място чрез сливане и обединяване на помещенията, вие получавате повече пространство и широчина. Това позволява и място за повече електроуреди или мебели. Не е за подценяване и фактът, че при работя в кухнята, вие няма да сте отделени от своите гости или семейство, а ще имате възможност да комуникирате през цялото време.

Разпределение на апартамент – хол

Ако кухнята е сърцето на вашия апартамент, то холът със сигурност е душата. За много хора именно това е мястото, където те прекарат най-голямата част от деня. Холът често е многофункционално помещение и се използва както за почивка и забавления, така и за работа. Идеята на хола е, че той трябва да обслужва нуждите на абсолютно всички членове на семейството, независимо от възрастта им. Съвсем логично, пространството винаги е в негова полза. Уверете се, че за хол избирате помещение. Което е достатъчно просторно и голямо, така че да събере абсолютно всичко, от което имате нужда. 

Разпределение на апартамент – баня

Сервизните помещения често са най-подценяваната част от жилището, особено когато пространството е по-ограничено. Въпреки това има изключително много аспекти, които е нужно да обмислим. За банята в никакъв случай няма значение какво е изложението. Дори няма значение дали е шумно. По-скоро е важно да помислите какво пространство ви е нужно, за да поберете абсолютно всичко. Особено ако ще съчетаете банята и тоалетната в едно помещение. Ако желаете да разполагате с вана е нужно да предвидите място и за нея. Освен това помислете дали банята ще има кът пералня и сушилня, или т.нар. мокро помещение. 

С правилно разпределение на пространството. Дори и в апартамент с малка квадратура можете да осигурите максимално пространство и удобство за цялото семейство.


Прочетете също:

Тапет или латекс – какво да избера за дома?

Осветителни тела – как да направим правилния избор за дома ни?

Топ 10: Правила на интериорния дизайн

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *