Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Винилова настилка – защо е добър избор?

Винилова настилка – защо е добър избор?

Модерната винилова настилка е достъпен и устойчив начин за вдъхновение от стила на по-скъпи материали и дизайни на подови настилки като истински паркет, мрамор или порцеланови плочки. Виниловата настилка може да се закупи под формата на дъски, листове или плочки. Наапредъкът в дизайна на съвременната винилова настилка доведе и до множество цветови опции, текстури и натурални ефекти.

Виниловите подови настилки са чудесен и евтин начин да добавите цвят, стил и индивидуалност към всяка една стая в дома, без да правите компромис с безопасността или качеството.

През последните години в индустрията се случиха много разработки и подобрения в дизайна и стиловете на виниловите подови настилки, което означава, че ефектите, които винилът може да създаде, като такива на плочки или истинско, са невероятно реалистични. 

Нека без да се бавим научим повече за преимуществата на това да изберете винилова подова настилка за вашия дом и дали има някакви минуси, които да имате предвид.

Винилова настилка – какво представлява?

винилова настилка

Какво е винилова настилка? Тя представлява тип синтетичен материал за под, който се прави от поливинил хлорид или ПВЦ и фибростъкло. Въпреки че виниловата подова настилка е направена от изкуствени и синтетични материали, тя е също толкова красива, атрактивна и естетически издържана като по-скъпите подове от истинско дърво или натурален камък.

Освен това виниловите настилки идват в почти неограничен набор от варианти и дизайни, така че съвсем лесно можете да откриете точно този стил, който изглежда най-добре в дома ви.

Освен това, ако сте в търсене на подова настилка, която е много по-устойчива при различни условия от естествения паркет, например, виниловите подове са чудесен избор за вашия дом или офис. 

Съвременната винилова настилка е много популярен избор за по-влажни зони на дома, или такива, където има опасност от разливане на вода и течности. Ето защо е препоръчително да изберете винилов под за вашата кухня, мазе, или дори за сухата зона на банята. Това се дължи на факта, че този вид подове са абсолютно водонепромокаеми, което от своя страна ви позволява да се наслаждавате на красотата на естествен паркет в зони, където инсталирането на такъв е невъзможно заради висока влажност. 

Съвременната винилова настилка се изгражда чрез съединяването на три различни слоя, което я прави наистина изключително устойчива на всякакви условия. 

 • Защитен слой – това е най-горният слой на виниловата дъска, плочка, или лист. Той е прозрачен и неговата задача е да опази пода ви в перфектно състояние дори и след години употреба. Защитният слой е причината виниловите подове да издържат на натоварване, надрасквания, петна и т.н.
 • Слой с изображение – под защитния слой се намира много тънко дигитализирано изображение на материала, който виниловият под имитира, например дърво, камък, порцеланови плочки, или просто цвят. Изображението е висококачествено, така че да се постигне максимално автентичен и реалистичен вид на пода.
 • Слой ядро – под изображението се намира композиция от ПВЦ, който е достатъчно гъвкав и устойчив на влага материал. За да се осигури дългосрочно ползване и максимална стабилност и устойчивост, към ПВЦ често се добавя и фибростъкло. Благодарение на фибростъклото, виниловите подове не се надуват и свиват интензивно при повишаване на влагата. Това е проблем, който ще срещнете с подовете от естествено дърво и той често води до редица проблеми, които могат да се решат само със скъпи поправки.

Винилова настилка – видове

винилова настилка

Съвременната винилова настилка се предлага в три различни варианта. Това е чудесен избор за всеки един от нас, който иска да поднови интериора на дома си, да осигури устойчивост и удобство и все пак да не инвестира огромна сума пари.

Преценете добре кой точно от тези три стила винилова настилка би бил най-подходящ за вашия проект в развитие:

Винилови дъски

Това е, без съмнение, най-популярният и често предпочитан вид винилова настилка. Както и името подсказва, задачата на виниловите дъски е да имитират под от истинско дърво.

Благодарение а технологичния прогрес в индустрията, днешните винилови дъски идват в огромно разнообразие от нюанси, стилове, текстури, имитации на различни видове дървесина и всички те изглеждат изключително автентично и реалистично. Плюсовете на този вид подова настилка включват:

 • Устойчивост
 • Устойчив на петна
 • Устойчив на влага и вода
 • Лесен за монтиране
 • На много по-ниска цена от истински дървен под
 • Лесен за поддръжка и почистване

Винилови плочки

винилова настилка

Благодарение на огромното разнообразие от опции, дизайни, стилове и цветове, виниловите плочки предлагат чудесни възможности да създадете наистина уникален и неповторим интериор в която и да е стая в дома си.

Най-често виниловите плочки имитират вида на натурален камък, мрамор или керамични плочки. Освен това виниловите плочки са много популярен избор за ресторанти, кафенета и т.н. 

 • Лесни за подмяна
 • Водоустойчиви и надеждни
 • Голямо разнообразие от цветове, стилове и размери
 • Лесни за монтиране

Винилово руло

Третият вид винилова подова настилка се предлага под формата на лист, навит на руло. Това е най-лесният за монтиране вид под и може да се постави под вече съществуващ под. Тази надеждна опция, която е и много лесна за поддръжка, е идеална за зони като кухнята, банята и различни бизнес помещения.

 • Устойчив на подхлъзвания
 • Устойчив на петна
 • Устойчив на абразивни материали
 • Голямо разнообразие от дизайни

Винилова настилка – плюсове

винилова настилка

Виниловата подова настилка е подходящ избор за много помещения и в много случаи. Не е случайно, че си е спечелила много почитатели по света. Редица хора я харесват и предпочитат, защото е:

 • Надеждна и устойчива – не се надрасква, деформира или зацапва лесно
 • Водоустойчива – може да понесе разсипване на течности без да се надуе
 • На достъпна цена
 • Лесна за монтиране – може да се залепи или просто да се постави върху съществуващ под
 • Устойчива на подхлъзване – много безопасен избор

Винилова настилка – минуси

винилова настилка

Въпреки многобройните преимущества на виниловата подова настилка, важно е да се изброят и основните й минуси, така че всеки един от вас да може да вземе добре информиран избор след премисляне на всички възможни недостатъци. А те са:

 • Не толкова дълготрайна – поне в сравнение с естествен паркет
 • Не може да се цикли и лакира, за да изглежда като нова
 • Може да причини алергични реакции в много редки случаи
 • Избледняване на цвета – с времето цветът започва да избледнява, особено ако подът постоянно е изложен на пряка слънчева светлина

Не е пресилено да се каже, че виноловата настилка е извървяла наистина дълъг път от това, което си спомняме от преди няколко десетилетия и винаги сме мразели заради евтиния и кичозен вид и виниловите подове днес.

Към днешна дата и благодарение на иновациите и прогреса в индустрията, виниловите подове изглеждат и се усещат наистина реалистично, издържат много по-дълго и носят големи количества комфорт и стил в дома или офиса ви.


препоръчваме ви:

Видове плотове за кухня – как да направим правилния избор

Бохо стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Как да изберем правилния материал за плот за кухня?

 

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *