Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Винтидж стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Винтидж стил – що е то и как да го приложим в интериора?

Едно от забавните неща при декорирането на вашия дом е изборът на подходящ стил интериорен дизайн. Независимо дали искате да изберете винтидж стил, традиционен или съвременен, рустик или модерен, вашият стил може да каже много за това кои сте и как искате да изразите себе си. Понякога обаче става въпрос за нещо повече от намиране на стил, който отговаря на вашата индивидуалност – става дума за грижа за стар или антикварен предмет, който означава нещо за вас.

Ако имате предмет в дома си, който е бил предаван в семейството от поколение на поколение или е просто нещо, което винаги сте обичали, но вече не отговаря напълно на сегашната ви естетика, не се отървавайте от него! Опитайте една от тези идеи за винтидж стил в интериора, които ще споделим по-долу! Нека подобрим представата ви за винтидж стил, защото този интериорен стил в никакъв случай не е архаичен, старомоден, или пък вехтошарски. Напротив, винтидж стил отдавна се е превърнал в синоним на уникалност, характер и чар. 

Що е то?

винтидж стил

Винтидж стилът бележи началото си от средата на 20 век и представлява интересна смесица от модерни и класически стилове. Този стил имаше за цел да създаде пространство за живеене или забавления с красотата на лекотата, простотата, комфорта и носталгията. Този стил е доста романтичен по своето същество. Базовото значение на думата винтидж е „стар“, но този интериорен стил е много повече от сбирщина антикварни или стари предмети на едно място. В момента се използва в много области, включително мода, интериор, фотография, други изкуства. 

Винтидж предметите могат да се използват заедно, с което ще се получи стар класически вид, но от друга страна, използването на винтидж, което популярно днес е в комбинация с нови и модерни предмети и елементи на интериора. За съвременен дизайн на дома е нужно използвате винтидж стила в интериора чрез антични мебели и чаровни дреболии и декорации от миналия век. Въпреки това, когато използвате тези предмети, прекомерната употреба на мебели и орнаменти във винтидж стил може да създаде архаичност и претрупване, които автоматично отнемат от „модерността“ на един дом.

Винтидж стил – мебели и декорация

Винтидж интериорният дизайн е старомоден, в добрия смисъл на думата,  и елегантен. Състарените мебели улесняват създаването на ретро пространства. Това включва използването на стари или изкуствено състарени мебели и детайли. Когато кажем винтидж, се сещаме за ключово използване на дърво и мебели с красиви и елегантни извивки.

Можем да допълним интериора със сребърни прибори, огледални стъклени шкафове, фотьойли и дивани с дървени рамки, плътни тъкани. Тенденцията да се използват мебели от тъмно и бледо ретро дърво за декориране е много популярна в момента. В съчетание с шарени и цветни килими, елегантността и класиката на дървения под са нужните материали, които правят пространството наистина винтидж и добавят характер и чар. 

Тапетите са незаменими във винтидж интериора. Кремообразни, топли тонове, флорални пасторални шарки, пастелни цветове – всички те са отражателите на този стил. Що се отнася до осветителните елементи, обичайни са винтидж класически лампи, абажури. Особено медните полилеи са сред най-популярните опции поради топлото, старинно усещане, което придават. В допълнение, акцентите, които често виждаме във винтидж пространството, могат да бъдат бронзови свещници, антични часовници, висящи на стената картини, саксии, възглавници, кутии, корици на книги и леки, елегантни, черно-бели или светлокафяви декоративни елементи.

Стените могат да бъдат украсени с черно-бели снимки. Картини в елегантни дървени резбовани рамки също са много подходящи. За тези цели могат да се използват предмети втора употреба. Всички те излъчват античност и много винтидж естетика. Не само това, но комбинацията от предмети като килимчета, покривки за маса, тапицерия с ретро шарки ни носи много специална носталгия.

Винтидж стил – цветова палитра

винтидж стил

Бежови, сиви, пясъчни, кремави, светло розови, бледо сини, бледо лилави тонове са цветовете на винтидж стила в интериора. Дълбоките и неутрални цветове често се използват във винтидж стила. Тъй като винтидж стилът се състои от стари елементи, той идва с по-естествени материали. Дърво, видове естествен камък (като мрамор) и елементи от ковано желязо, естествени тъкани и други са примери за материали в стил винтидж. Дърворезба, бронзови или месингови обкови също са важни за допълването на този стил. 

Материалите и дизайнерският подход, използвани в интериора, трябва да направят пространството да изглежда така, сякаш е проектирано преди поне 10 години. То трябва да отразява тенденциите от последните години. Като цяло, използването на елементи по-стари от 30 години е широко разпространено и популярно днес.

Текстил

винтидж стил

Дългите и елегантни завеси се използват във винтидж стила. Могат да се използват лъскави тъкани в зависимост от дизайна на другите елементи. Тъканите в пастелни и меки цветове също са често срещани елементи на  винтидж дизайна, въпреки че изглежда обратното. Завесите могат да бъдат пасторални, флорални или текстурирани. Дантелите са допълващи и романтични детайли на винтидж текстила. Те могат да се видят по покривки на маси, карета на нощни шкафчета, а понякога дори и по покривките на фотьойли и дивани. При условие, че не се прекалява с употребата им, може да се създаде много оригинален и изтънчен вид.

Тъканите на тапицерията се съчетават с фона. Понякога може да ги изберете в достатъчно ярък цвят или десен, така че да се открояват и да създават контраст. Често виждаме шарки на цветя при килими и пътечки. Ако тапицерията се състои от пастелни и приглушени цветове, изберете декоративни възглавници със смели флорални шарки. Всички тези шарки и цветове не контрастират с останалите елементи в стаята, а по-скоро създават кохерентност и хармония.

Винтидж стил – осветление

Светлината е незаменима във всяко пространство. Разбира се, би било немислимо да използвате неонови лампи или твърде силна и студена светлина във винтидж интериора. Естетиката определено се вижда в осветителния елемент. Естествената светлина е важна за този дизайн. Вдъхновени от природата, извивките на мебелите и декорацията обичат да бъдат озарени от естествена светлина. Осветителните тела в жълта цветова гама са предпочитани при изкуствено осветление за улавяне на топлината на дневната светлина. 


препоръчваме ви:
Как цялостния интериорен дизайн на Вашия апартамент да отразява вашата личност?

Как да превърнете дома си в оазис: Интериорно озеленяване

10 научно доказани ползи от наличието на скандинавския мъх в помещенията

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *