Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Как да проектирате сами кухнята си като професионалист

Как да проектирате сами кухнята си като професионалист

Експертно ръководство за проектиране на кухня 

Проектиране на кухня – това е нещо като непрекъснато развиващ се процес на обучение, просто защото начинът, по който използваме нашите кухни, се променя непрекъснато.

Ако някога един член на домакинството се ограничаваше да готви, сега кухните са семейни пространства, използвани за готвене, очевидно, но за забавление, хранене, работа и дори за почивка.

Така че, планирането на кухня в много детайли от самото начало е задължително. За това се обърнахме за помощ към топ кухненски професионалисти.

Заедно ще ви преведем през процеса на проектиране на кухня стъпка по стъпка, за да можете да вземете всичките си креативни идеи и да ги съчетаете с практични неща, за да създадете сами идеалната кухня.

1. Създайте си списък с желания

Как искате да изглежда вашата кухня? Започнете с мисловна карта и описване на всички характеристики на мечтаната кухня. Какъв стил предпочитате? Какви уреди или луксозни джаджи искате да имате? Запишете всичко, за което винаги сте жадували. 

По първия въпрос може да получите вдъхновение от сайтове, които представят най-новите тенденции, свързани с интериорния дизайн или да прегледате социални платформи като Pinterest и Instagram. Колкото повече виждате, толкова повече ще започнете да усещате стила на кухнята, който предпочитате, независимо дали е класически или модерен минимализъм.

2. Определете бюджет за дизайн на кухня

Разходите за кухнята трябва да бъдат ясно определени в началото на вашия проект. Колко далеч можете да със списъка си с желания ще зависи от вашия бюджет. За това е важно да установите колко реалистично можете да похарчите за проекта. 

Освен самата кухня, не забравяйте да включите надбавки за ВиК услуги, окабеляване, осветление, уреди, подови настилки, декориране, труд и всякакви довършителни дизайнерски щрихи. Добре е също така да добавите още 10% за всякакви непредвидени разходи.

3. Помислете как ще използвате пространството си

Проектирането на кухня не е просто изработване на оформление, което пасва на пространството. Днешните кухни често се възприемат център на къщата/апартамента, така че ние подхождаме към дизайна, като мислим за оформлението по отношение на моменти, свързани с местата за готвене, хранене, за забавление и понякога място за сядане и работа

проектиране на кухня

Специалистите съветват, когато проектирате кухнята си сами да обърнете внимание как ще използвате помещението. За ваше улеснение е добре да запазите зоните за подготовка, готвене и миене близо една до друга. 

4. Направете измервания при проектиране на кухня

Тъй като кухнята е подложена на нарастващ натиск да изпълнява различни важни роли като семейно хранене, почивка, работа и забавление, доброто кухненско оформление и подходящото съхранение са по-важни от всякога при проектиране на кухнята.

проектиране на кухня

Гарантирането, че можете да поберете всичко, което имате желанието зависи от точното измерване – нещо, което ще трябва да направите, преди да посетите професионалист по дизайн, но ако те дойдат при вас, можете да им прехвърлите тази отговорност.

5. Помислете за идеалното оформление на Вашата кухня

Като оставим настрана естетическия избор, идеите за кухненско оформление са мястото. Откъдето трябва да започнете практическото пътуване на проектиране на кухня.

Интериорните експерти споделят, че ефективното планиране на оформлението на кухнята и увеличаването на пространството може да направи времето, прекарано в кухнята, още по-приятно. 

Опитайте да конфигурирате мивката, хладилника. Котлона и фурната на лесно разстояние един от друг и след това помислете какво място за съхранение да поставите в тази зона.

Шкафовете и издърпващите се чекмеджета в близост до фурната обикновено са най-подходящи за олио за готвене. Тенджери и тигани, докато пространството близо до мивката е най-добре използвано за съдове. 

Експертите обръщат внимание на нещо много важно. Докато „стандартните“ вградени фурни, хладилници и съдомиялни машини са с ширина 60 см, има и по-широки уреди, които може да се наложи да бъдат взети предвид при проектирането на кухня, като фурни с ширина 76 см, хладилници с фризер с ширина 90 см.

За това винаги имайте едно на ум. Ако се заемете сами да проектирате кухнята си и когато планирате какви уреди са ви необходими.

6. Направете правилния избор на шкафове

Търсенето на идеи за кухненски шкафове е забавната част, когато проектирате кухнята си сами. Началната точка е да обмислите как искате да изглежда тя. Помислете как може да се свърже не само със зоните за работа, отдих и хранене, особено ако е част от отворено пространство с, но и как се вписва в цялостния ви план за къщата.

Събирайте изображения на кухни, които ви вдъхновяват, и започнете да усъвършенствате идеите си, като обмисляте как биха подхождали на вашето пространство, дограмата на вашия имот и др. Ако предпочитате традиционни идеи за кухня, помислете за детайлите на шкафовете.

7. Избор на цветове при проектиране на кухня

Тъй като кухнята обикновено е натовареното и оживено сърце на дома, а не спокойното пространство, ярките, топли, привличащи вниманието цветове на стените работят перфектно. От друга страна по-убитите тонове добавят дълбочина и индивидуалност към неутралното кухненско пространство. 

проектиране на кухня

Препоръчваме ви още:


25 страхотни идеи за малка кухня

25 страхотни идеи за кухня

14 интересни идеи за обзавеждане на кухня

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *